Ruotsissa suunnistettiin ylipitkän keskimatkan mestaruuskisat

Venähtäneet voittoajat johtuivat osittain kilpailijoiden pummeista.

Malungin Erik Rost ja IFK Göteborgin Jenny Johansson kruunattiin Ruotsin keskimatkan parhaiksi tänään Trollhättanissa. Molemmissa sarjoissa voittajien ajat, Rostin 38 minuuttia ja Johanssonin yli 40 minuuttia, ovat pitkiä keskimatkaksi.

Erik Rostin kilometrivauhti radalla oli yli seitsemän minuuttia, joten maasto on ollut hidasta ja vaikeaa. Edes Rost ei selvinnyt radasta täysin virheittä hänen ajautuessaan reippaasti vasemmalle jo ykkösrastilla. Kova vauhti ja suhteellisen vähäiset virheet toivat kuitenkin voiton jälleen Malungiin. Viime viikonloppunahan pitkän matkan ruotsinmestaruuden vei seurakaveri William Lind.

IFK Lidingön Ruotsissa asuva norjalais-hollantilainen Jonn-Are Myhren otti hopeaa ainoastaan sekunnin Rostia hitaampana. Viimeisellä rastilla Myhren oli vielä kaksi sekuntia edellä, mutta Rostin kova kiri siivitti hiihtosuunnistajanakin tunnetun Rostin sekunnin voittoon.

-Viime viikonloppuna hävisin mitalin kolmella sekunnilla, joten tuntuu hyvältä että joskus ne sekunnit on myös minun puolellani, kommentoi Rost Ruotsin suunnistusliiton uutisessa.

Myhren oli tyytyväinen hopeaan.

-Hävisin kullan niin monessa eri kohtaa että olen tyytyväinen että hopeaa tuli, kertoi Myhren sekunnin tappiostaan Ruotsin suunnistusliiton mukaan.

Emil Wingstedt otti pronssia. Pitkästä kisasta ja pummeista huolimatta miesten kilpa oli tiukka, sillä kuusi parasta miestä mahtuivat 33 sekunnin sisään.

IFK Göteborgiin vaihtanut Audun Weltzien johti kisaa pitkään yli puolen minuutin marginaalilla, mutta loppulenkillä norjalainen eksyi täysin ajauduttuaan parisataa metriä optimireitiltä ja lopulta hän keskeytti.

Naisissa yllätysvoittaja - Elissaonilla suuria vaikeuksia

Naisissa nähtiin myös rajuja pummeja. Esimerkiksi erittäin kovaa aloittanut Lena Eliasson jatkoi tuttuja On/Off-suorituksiaan ja keskimatkalla oli vuorossa Off-suoritus. Domnarvetsin venlavoittoon ankkuroinut Eliasson sai kiinni nuoren sveitsiläisen Bettina Aebin jo heti alkuvaiheessa. Yhdessä edennyt kaksikko juoksi kärkivauhtia, mutta nelosrastilla sattui jotain käsittämätöntä. GPS-jäljen perusteella kilpailijoiden ajatuksenjuoksusta on vaikea saada selvää siinä missä kotisohvalta arviointi kaikessa jälkiviisaudessaan on erittäin helppoa. Ainoa varma asia on, että kolmosrasilla kärjessä olleella Eliassonilla nelosrastin löytymiseen meni viisi minuuttia ylimääräistä ja Aebilla puolitoista minuuttia enemmän. Tämän jälkeen Eliasson eteni jälleen kärjen vauhtia kunnes teki varvauksen jälkeen kymmenen minuutin pummin ja lopulta sijoitus oli kaukana kärjestä.

Kärkinaisten pummatessa kokemus oli valttia. Vuonna 2006 huippu-uransa lopettanut Jenny Johansson teki virheettömän suorituksen ja se riitti yllättäen voittoon.

-En osannut odottaa voittoa tullessani tänne, mutta tein hyvän suorituksen ja olin kartalla koko ajan, IFK Göteborgissa nykyään suunnistava Johansson kertoi.

Helena Jansson teki myös virheitä ja oli lopulta hopealla minuutin Johanssonista.

-Se oli hauska rata, mutta tuntui että menin jokaiseen ratamestarin miinaan, Jansson kertoi.

Eva Jurenikovalle pronssi on tullut tutuksi nyt peräkkäisinä viikonloppuina. Viime pyhän pitkän matkan mitalin väri pysyi samana keskimatkalla.

Huomenna Vänersborgissa juostaan Suomen tapaan viestit.

Ruotsin SM-kisasivut, jossa linkki mielenkiintoiseen GPS-seurantaan ja tuloksiin.

Orientering.se "Rost tog nytt SM-guld på medeldistans"


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri