Howald ja Nurmi 20-sarjan mestarit Alavudella

florianhowald_intro190911Tampereen Pyrintö oli keskimatkan SM-suunnistuksissa mitalimäärältään paras junioriseura.


Vanhimmissa juniorisarjoissa voitot menivät Sveitsiin ja Vaasaan. 20-vuotiaiden miesten mestari Florian Howald Tampereen Pyrinnöstä kukisti Kangasalan Topias Tiaisen 21 sekunnilla. Howaldin mukaan hänen juoksunsa oli lähes täydellinen eikä parannettavaa jäänyt.

Ihan turha kaveri ympäristöinsinööriksi opiskeleva Howald ei suunnistajana ole. Puolan nuorten MM-kisoista oli tuomisina sprintin ja viestin pronssit sekä pitkän matkan nelossija ja keskimatkan viitossija. Florian on sinut suomalaisen maastotyypin kanssa asuttuaan puoli vuotta Suomessa pari vuotta sitten. Tänä vuonna sveitsiläinen on käynyt Suomessa vain Jukolan aikaan sekä nyt viikon lomalla. Toistaiseksi mies ei ole uutta Suomen reissua suunnitellut, mutta parin vuoden päässä siintävät arvokisat kiinnostavat.

florianhowald190911Florian Howald voitti 20-vuotiaiden miesten suomenmestaruuden Alavudella. Kuva: Hevoskuuri.fi

-Vuokatin MM-kisat houkuttavat, joten mahdollisesti tulen Suomessa leireilemään. Tampereen Pyrintö on tosi hyvä seura ja aina löytyy yöpymispaikka, jos haluan tulla vaikka 2-3 viikoksi, Howald kehui.

Matkan nuorten maailmanmestari Tiainen joutui tyytymään hopeaan. Rajamäen Rykmentin Jesse Laukkarinen oli ainoastaan kolme sekuntia Tiaista hitaampi ja otti pronssia. Kaiken kaikkiaan kaksikymppisten kilpa oli tiukka, sillä viisi parasta miestä mahtuivat minuutin sisään.

Viholaiselle toinen kulta – 16-vuotiaiden mestaruus Joensuuhun

18-vuotisissa pojissa Suunta Jyväskylän Eeli Viholainen otti syksyn toisen kultamitalinsa. Kaksi viikkoa sitten pitkällä matkalla vastassa oli ainoastaan oma ikäluokka, mutta nyt keskimatkalla myös vuotta vanhemmat. Viholainen ei antanut vanhempien häiritä kultajahtia vaan suunnisti lähes minuutin voittoon.

Helsingin Suunnistajien Tommi Oksanen kirkasti Pöytyän pitkän matkan pronssin hopeaksi keskimatkalla ja kaksi viikkoa sitten 17-vuotiaissa pronssin ottanut Tampereen Pyrinnön Jussi-Elmeri Halme piti mitalin värin samana.

Viholaisen takana taistelu himmeimmistä mitaleista ja sijoituksista oli sekuntipeliä, sillä kisan seitsemäs jäi vain reilut 40 sekuntia hopeasta. Karvainta kalkkia maistoi kisan neljäs Kristian Kannus, joka olisi tarvinnut pronssiin kuusi sekuntia paremman ajan.

16-vuotiaissa pojissa Kalevan Rastin Santeri Silvennoinen näytti, että joensuulaisseurasta kasvaa myös omia kasvatteja. Silvennoinen voitti 23 sekunnin marginaalilla ennen Navin Topias Aholaa. Pronssimies Aleksi Niemi jäi voittajalle 37 sekuntia.

Nurmi ei meinannut uskoa voittoaan

Naisten 20-sarjassa Vaasan Suunnistajien Kirsi Nurmi oli keskimatkan mestari. Nurmen tavoite oli päästä tänä vuonna nuorten MM-kisoihin, mutta matkalippu jäi haaveeksi. Siitä sisuuntuneena Nurmi halusi näyttää SM-kisoissa ja lauantaina ei parempia suunnistajia omasta sarjasta löytynyt.kirsinurmi190911Kirsi Nurmen ensi kauden tavoitteet ovat nuorten MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

-Kultaa lähdin tavoittelemaan. Tosin nyt tuntuu oudolta ja uskomattomalta, että onko tämä totta? Vähän vaikeaa on vielä uskoa, Nurmi fiilisteli.

Nurmi tiesi, että mahdollisuuksia on vaikka mihin mikäli suunnistus lähtee sujumaan. Mestaruus keskimatkalla antoi myös itseluottamusta ensi vuoteen, joka on Nurmen viimeinen junioreissa.

-Ensi vuonna pääsen vielä nuorten sarjaan ja nuorten MM-kisat on ehdoton tavoitteeni, kertoi Nurmi maaliintulonsa jälkeen.

MS Parman Tuulia Viberg oli hopealla 43 sekuntia voittajasta. Pronssin vei Deltan Anna Närhi.

D18-sarjassa vääntö oli myös tiukkaa ja lauantaina kultamitalin makuun pääsi Lynxin Annika Kottonen. Kuopion Suunnistajien Emilia Mänttäri jäi ainoastaan kahdeksan sekuntia ja Angelniemen Sanni Kivelä kymmenen sekuntia Mänttäriä enemmän. Nuorten MM-kisoissa kesällä debytoinut Jannina Gustafsson oli neljäs jäätyään Kivelälle 21 sekuntia. Johanna Hulkkosen 51 sekuntia mestaruudesta jäänyt aika riitti tällä kertaa vasta viidenteen sijaan.

Alatalo nuorimpien tyttöjen nopein

Tyttöjen 16-sarjassa nähtiin mielenkiintoinen kamppailu kun kaksi viikkoa sitten pitkällä matkalla ylivoimaisesti sarjansa voittaneet 16-vuotias Lapuan Virkiän Hanna Lehto ja 15-vuotias Ounasvaaran Hiihtoseuran Anna Haataja kamppailivat samassa sarjassa keskimatkan kullasta.

Kaksikon erotti puoli minuuttia Haatajan eduksi, mutta tämä ei riittänytkään mestaruuteen. Tampereen Pyrinnön Eliisa Alatalo oli keskimatkan nopein ja taitavin 45 sekuntia Haatajaa paremmalla ajalla.

Kokonaisuudessaan Tampereen Pyrinnön vuosikymmeniä kestänyt vahva juniorityö näkyi taas keskimatkalla seuran napatessa kuudesta mestaruudesta kaksi. Päälle tuli kaksi pronssimitalia. Muut mitalit menivät kukin eri seuroille.

Viimeisen kerran vuoden 2011 SM-mitaleista taistellaan kahden viikon päästä yöllä. Paikkana Mouhijärvi ja järjestäjänä Kyrös-Rasti.


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri