Rajamäen Rykmentti vahva juniorisarjojen SM-viesteissä

HissiH18SMposeeraus_intro200911Rajamäen Rykmentti oli juniorisarjojen paras seura ottamalla kuudessa eri sarjassa yhteensä kaksi kultaa ja yhden hopean. Kahteen mitaliin ylsivät Helsingin Suunnistajat sekä Angelniemen Ankkuri. Hämeenlinnan Suunnistajat olivat päivän yllätysvoittaja H18-sarjassa.

HissiH18SMposeeraus200911Hämeenlinnan Suunnistajien iloiset yllätysvoittajat Vili Virkki, Atte Mäkelä ja Ari Meriläinen. Kuva: Hevoskuuri.fiRajamäen Rykmentti oli juniorisarjojen paras seura ottamalla kuudessa eri sarjassa yhteensä kaksi kultaa ja yhden hopean. Kahteen mitaliin ylsivät Helsingin Suunnistajat sekä Angelniemen Ankkuri. Hämeenlinnan Suunnistajat olivat päivän yllätysvoittaja H18-sarjassa.

Rykmentin ensimmäinen mitali tuli H20-sarjassa, jossa Aapo Aaltio ja Jesse Laukkarinen pohjustivat kahden minuutin kaulan ankkurilleen. Tämä ero riitti Miika Suomiselle ja pojat pääsivät tuulettamaan vanhimman juniorisarjan voittoa. Kangasalan Topias Tiainen ankkuroi itselleen viikonlopun toisen hopean. Kristian Kannus ja Santeri Sainio tekivät esityön Tiaiselle. Pronssi meni Paimion Rastille.

Hämeenlinnan Suunnistajat yllätysvoittoon

Hämeenlinnan Suunnistajat olivat vuosituhannen taitteessa ja vielä sen jälkeen kova viestiseura, jonka paita näkyi monesti suurviestien kärkiletkoissa. Viime vuosien hiljaiselon jälkeen uutta nousua on näköpiirissä 18-vuotiaiden poikien hoidellessa SM-kultaa Hämeenlinnaan sarjassaan. Ensimmäisellä osuudella Vili Virkki antoi puolitoista minuuttia siimaa kärjessä kulkeneille Helsingin Suunnistajille, Kangasala SKlle sekä Tampereen Pyrinnölle vaihtaen seitsemäntenä. Toisella osuudella Atte Mäkelä nosti hämeenlinnalaiset jo toiselle sijalle. Pyrinnön Jussi-Elmeri Halme oli kiskonut hämeenlinnalaisiin jo kahden minuutin eron ja Nuorten Jukolassa Pyrinnön voittoon ankkuroineen Elias Kuukan odotettiin tulevan kärjessä maaliin. Toisin kuitenkin kävi Pyrinnön miehen pummatessa kakkosrastia useamman minuutin. HlS:n Ari Meriläinen sen sijaan löysi rastit ongelmitta ja Hämeenlinnan juhlat alkoivat.

Hetken hämeenlinnalaisleirissä oli huolestunut tunnelma, sillä ensimmäiseltä väliaikarastilta ei tullut Arin leimauksesta ollenkaan tietoa kilpailukeskukseen. Toisen väliaikarastin tieto nostikin sitten tunnelman kattoon, kärkeen oli siirtynyt Ari Meriläinen yli minuutin erolla Pyrintöön. Tuon eron Meriläinen piti varmasti ja näin HlS:ssä päästiin juhlimaan suomenmestaruutta monen vuoden tauon jälkeen.

Hämeenlinnan Suunnistajissa on tehty muutama vuosi erinomaista nuorisotyötä ja sen tulokset alkavat vähitellen näkyä. Aamulla matkalla kisapaikalle oli aikaa vielä kerrata päivän taktiikkaa, joka oli tehdä omat varmat suoritukset ja tarvittaessa vaikka pysähtyä vaikeilla alueilla. Siinä Hissin pojat onnistuivat mainiosti muiden joukkueiden sortuessa virheisiin.

– Nyt meni nappiin, pojat kertoivat yhteen ääneen!

– Tosi vaikeata oli ja varmasti piti mennä. Näin Pyrinnön kaverin maastossa, mutta en ollut varma oliko hän ankkuri Elias Kuukka vai joku muu. Tarkat paikat menin tosi rauhassa ja paikoin pysähdellen tarvittaessa, ja helpoilla pätkillä koitin luukuttaa niin kovaa kuin pääsin, kertoi SM-kullan ratkaissut Ari Meriläinen.

– Tämä on todella hieno hetki, aivan mahtavaa, kertoivat vastaavasti iloiset Vili Virkki ja Atte Mäkelä iloisesti yllättyneitä ensimmäisestä SM-kullastaan.

ViliVirkki200911Vili Virkki ei antanut kipsin haitata menoa. Kuva: Hevoskuuri.fiKaksi tapahtumaa antoi vielä mainion lisämausteen ainutlaatuiselle viikonlopulle. Aloittaja Vili Virkki oli torstai-iltana ottanut pyörällä hiukan lähituntumaa auton ja asvaltin kanssa, tuloksena pari murtunutta sormea ja käsi kipsiin. Kipsikään ei siis menoa haitannut. Päivän päätteeksi matkalla kisoista kotiin auto hajosi jo heti Alajärvellä, joten loppumatkan kultamitalistit kulkivatkin taksin kyydillä aina Hämeenlinnaan asti.

Pyrinnön kovat kaksi ensimmäistä osuutta varmistivat tamperelaisille hopean. Ankkureista nopeimmin juosseet SK Vuoksen Tuomas Kotro ja Turun Suunnistajien Olli Huhtinen ohittivat osuudellaan SK Pohjantähden, Deltan ja Suunta Jyväskylän. Pronssimitali meni imatralaisille kuudentoista sekunnin erolla turkulaisiin.

Kuusitoistavuotiaiden poikien sarjassa kuvastui ikäluokalle tyypilliset hurjat tasoerot. Avausosuudella HS:n Ville Lampinen, Rajamäen Akseli Leino sekä Ulvilan Eetu Holmberg karkasivat yli kuuden minuutin päähän muilta. Ainoastaan Mäntsälän Tuomas Heikkilä pysyi kolmen ja puolen minuutin päässä. Tosin kärkikolmikko juoksi koko radan samalla hajonnalla ja se on varmasti edesauttanut karkumatkaa.

Toisella osuudella Tuusulan Voima-Veikkojen Eero Saleva juoksi reilun neljän kilometrin osuuden kuusi minuuttia muita kovempaa ja ankkuriosuudelle HS ja TVV lähtivät kärjessä Rykmentin päästessä metsään kolme minuuttia kaksikon perään. Neljäntenä majaillut Delta oli jo yli kahdeksan minuuttia kärjestä. Helsingin Arttu Syrjäläinen oli lopulta selvästi Tuusulan Topi Raitasta parempi ja kulta Helsinkiin lähes kuuden minuutin marginaalilla. TVV:lle hopeaa ja pronssia otti Delta.

D20-sarjan mestaruus matkusti keltamustille tamperelaisille. Kooveen voiton ratkaisi toisella osuudella Henna Skog, jonka murskaava osuusaika antoi ankkuri Miina Kankolle mahdollisuuden juosta rauhassa virheitä vältellen. Ankkurisuudella Kanko oli kolmanneksi nopein, joten vaaraa mestaruuden menettämisestä ollut. Avausosuuden Kooveen joukkueessa juoksi Henna Saarinen. Puolitoista minuuttia Kankoa nopeammin ankkuriosuudenjuossut Angelniemen Sanni Kivelä onnistui nostamaan joukkueensa hopealle. Aiemmat osuudet joukkueessa juoksivat Milla Saarimäki sekä Pinja Kurppa. Kärjessä avauksesta vaihtanut, mutta hivenen laskujohteisesti juossut MS Parma sai pronssin. Deltan Anna Närhi oli ankkuriosuuden nopein, mutta Parman ankkuri Tuulia Vibergin kukistamiseksi olisi täytynyt juosta vielä parikymmentä sekuntia kovempaa.

Jos oli Tampereen Pyrintö lähellä mestaruutta 18-vuotiaiden poikien sarjassa, niin sitä se oli myös vastaavassa tyttöjen sarjassa. Suvi Harju pohjusti avausosuudella hyvät asemat Emmi Mähöselle. Mähönen teki kahden minuutin kaulan, mutta ankkuri Sanni Kymäläisen ankkuriosuuden alku takkusi. Tämän Rajamäen Rykmentin Maaret Turunen käytti armotta hyödyksi ja suunnisti Rykmentille sunnuntain toisen kultamitalin. Kaukana kärjestä RR ei missään vaiheessa ollut Ilona Lehtisen ja Marika Suomisen vaihtaessa osuuksiltaan toisena.

Vaikea maasto näkyi monen ankkurin suorituksissa. Mäntsälän Elisa Mäkinen pummasi vähiten ja nosti joukkueensa seitsemänneltä sijalta hopealle. Pari minuuttia Mäkisen maaliintulosta nähtiin kamppailu pronssista kolmen joukkueen kesken. Angelniemen Lilia Emaldinova oli vahvin kukistamalla Pyrinnön kahdella sekunnilla. Rastivarsojen oli tyytyminen viidenteen sijaan pronssin jäädessä vain neljän sekunnin päähän. Orimattilan tytöt lienevät kuitenkin tyytyväisiä myös viidenteen sijaan.

Ounasvaaran Hiihtoseuran tytöt 16-vuotiaiden mestariksi

OHD16200911Ounasvaaran iloiset voittajat. Kuva: Hevoskuuri.fiVahvaa nuorisotyötä tällä hetkellä tekevän Ounasvaaran Hiihtoseuran tytöt Ella Rahkola, Suvi Oikarinen ja Anna Haataja nappasivat selvän voiton nuorimmassa tyttöjen sarjassa. Nuorimpien tyttöjen sarjassa nähtiin toisessa vaihdossa erikoinen tilanne kun Rasti-Kurikan Suvi Heittola sekä Veera Koski-Säntti toivat joukkueensa kärjessä kahteen ensimmäiseen vaihtoon. Kolmannelle osuudelle ei sitten ollutkaan jatkajaa, joten viesti jäi harmillisesti kesken.

Koski-Säntin perässä vaihtoon saapui kuitenkin tiivis neljän hengen letka ja ankkuriosuudelle lähdettiin jännittävässä tilanteessa. Ounasvaaran Anna Haataja lievitti kuitenkin suurinta jännitystä karkaamalla muilta ja tuomalla rovaniemeläiset mestaruuteen. Kolme minuuttia kärjen perään lähtenyt Rajamäen Rykmentin Annabella Tolonen suunnisti varmasti ja nosti joukkueensa hopealle. Pronssi matkasi Helsingin Suunnistajille. Ankkureista nopein oli lauantain keskimatkan suomenmestari Eliisa Alatalo, mutta takamatkaa oli kurottavana liikaa ja hyvä ankkurisuoritus riitti vasta seitsemänteen sijaan.

EllaRahkola200911Ella Rahkola lähti kieli keskellä suuta maastoon. Kuva: Hevoskuuri.fiOunasvaaran viesti sujui nousujohteisesti. Alaikäinen aloittaja Ella Rahkola suoriutui osuudestaan kohtuullisesti tullen vaihtoon sijalla 16, 3.48 kärjessä vaihtaneen Rasti-Kurikan Suvi Heittolan jälkeen. Toisella osuudella Suvi Oikarinen nosti OH:n jo toiseksi Rasti-Kurikan jälkeen ja kun Rasti-Kurikalla ei valitettavasti siis ollut enää jatkajaa ja niin Ounasvaaran Anna Haataja pääsi kärkiletkassa maastoon ja tätä tilaisuutta lupaava Haataja ei jättänyt käyttämättä, vaan toi Ounasvaaran Hiihtoseuran varmaan viestimestaruuteen. Ounasvaaran Hiihtoseuran mestaruus ei sinällään ollut mikään yllätys, sillä seurassa on tehty hyvää nuorisotyötä jo useamman vuoden ajan. OH:n tytöt olivat luonnollisesti iloisia mestaruudestaan.

– Tosi mahtavaa! Meillä oli vielä alaikäinen aloittajana. Mitalia hieman ajattelimme etukäteen, mutta kyllä kulta on tosi iso yllätys. Kaikki veti vaan tosi hyvin eikä virheitä tullut. Maasto oli tosi mukava ja hyvä kartta suunnistaa, niin kivaa oli, iloitsivat Ounasvaaran tytöt yhteen ääneen.

- Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri