Robert Heczko toivottaa suunnistajat tervetulleiksi Liberecin maailmancupiin

LiberecWCMiddle_introTshekkiläinen Robert Heczko on monille suomalaissuunnistajille tuttu Kangasala SK:n ja Turun Suunnistajien vuosistaan. Nyt Robert on muuttanut takaisin Tshekkiin ja Libereciin ja toimii tulevan viikonlopun suunnistuksen maailmancupin kisaorganisaatiossa. Hevoskuuri jututti Robertia ja kyseli hiukan kisajärjestelyistä ja millaisia kilpailuja on odotettavissa.

LiberecWCMiddleMallimaastoa Liberecin keskimatkalta. Kuva: Holiday MappersTshekkiläinen Robert Heczko on monille suomalaissuunnistajille tuttu Kangasala SK:n ja Turun Suunnistajien vuosistaan. Nyt Robert on muuttanut takaisin Tshekkiin ja Libereciin ja toimii tulevan viikonlopun suunnistuksen maailmancupin kisaorganisaatiossa. Hevoskuuri jututti Robertia ja kyseli hiukan kisajärjestelyistä ja millaisia kilpailuja on odotettavissa.

Terve Robert! Hauska kuulla sinusta pitkästä aikaa! Kerro hiukan tulevista Liberecin maailmancupin kisajärjestelyistä. Entä missä tehtävissä sinä olet mukana?

– Terve! Kisajärjestelyt ovat sujuneet hyvin. Projekti aloitettiin kolme vuotta sitten 4–5 ihmisen toimesta kaikilla alkuvalmisteluilla, kuten hakemuksen jättämisellä, lupa-asioilla ja kaikilla muilla paperitöillä. Itse vastaan maalialueesta ja olen myös keskimatkan ratamestarina osittain mukana.

Millainen kisaorganisaatio teillä on ja huomaatko mitään eroa suomalaisen ja tshekkiläisen kisajärjestelyjen välillä?

– Alussa oli tosiaan tuo 4–5 ihmisen ryhmä, joka teki alkuvalmistelut. Siitä porukka on sitten kasvanut ja viimeiset puoli vuotta on ollut noin 10 henkilön pääryhmä, joista 5–6 ovat päävastuussa. He ovat sitten keränneet väkeä ympärilleen omille osa-alueilleen ja kaiken kaikkiaan kisaorganisaatiossa on yhteensä noin 80 henkilöä mukana. Kyllä tämä kisaorganisaatio ja kisajärjestelyt ovat hyvin pitkälle samanlaiset kuin mitä on Suomessa totuttu.

Onko tullut uusia asioita vastaan? Entä kuinka hyvin kisoja pystyy seuraamaan, vaikka kotisohvalta?

– Kyllä uusia asioita tulee aina vastaan. Nyt meillä on uutena juttuna Pekka Variksen GPS-seuranta mukana. Samoin kisapaikalla on iso TV-Screen ja Tshekin TV-lähettää molemmista kisoista oman Live-lähetyksensä, yhteensä 5 tuntia, mikä on hieno asia. En tiedä onko muut maat ostanut tv-oikeuksia. Lisäksi myös Internetissä löytyy Live-stream, joten varsin hyvin kisoja pystyy seuraamaan myös kotisohvalta. Tämä tv-lähetys on luonnollisesti aiheuttanut paljon myös lisätöitä. Olemme joutuneet ottamaan tämän huomioon myös ratasuunnittelussa, kun on pitänyt katsoa sopivat tv-rastit jne.

Entä kilpailualue, onko kilpailukeskus Liberecin hiihtostadionilla?

– Kyllä, Liberecin 2009 MM-hiihtojen stadion on kilpailukeskuksena. Siellä on hyvät puitteet niin tv:lle, kisajärjestäjille, urheilijoille kuin yleisöllekin. Mutta olemme siitä onnekkaita, että myös maasto ympärillä on hyvää. Eli tällä kertaa ei jouduta tinkimään urheilullisesta osuudesta hyvän areenan kustannuksella.

Niin, sinähän olit myös noissa kisajärjestelyissä mukana?

– Kyllä, vastasin silloin koko maastohiihtopuolesta eli ne olivat kyllä paljon, paljon isommat kisajärjestelyt silloin kyseessä.

Millainen tuo kisamaasto sitten on, onko jotain erityispiirteitä?

LiberecWClongMallimaastoa pitkältä matkalta. Kuva: Holiday Mappers– Tämä on siitä erityinen maasto Liberecin alueella, että täältä löytyy kaikkia maastotyyppejä. Maasto on oikeastaan sekoitus kaikkea. Löytyy mäkeä ja korkeuseroa, tosin täällä korkeuserot ovat kohtuulliset, löytyy myös näitä kivialueita, tosin näitä erityisiä hiekkakivialueita ei esiinny, tosin näitä kivenjärkäleitä (boulders) kylläkin. Lisäksi maastosta löytyy myös vihreitä alueita eli kyllä aivan laidasta laitaan.

Ketä uskot Liberecin maastojen suosivan ja ketkä ovat sinun mielestäsi vahvoja tulevissa kisoissa?

– Sveitsiläiset ovat varmasti vahvoja, samoin kuin skandinaavit. Ja kyllä maastot luonnollisesti sopivat myös tshekeille. Kotimaastoista on aina etua ja lisäksi tuntee kartoitustyylin jne.

Kuinka monta ja maata on Tshekin maailmancupiin tulossa?

– Maita on yhteensä 20 ja urheilijoita noin 160 ja lisäksi joukkueenjohtoa 30 henkilöä. Miessuunnistajia on reilut 90 ja naisia reilut 60 suunnistajaa. Olimme ajatelleet etukäteen noin 100 suunnistajaa ja noin 15 maata, joten olemme tyytyväisiä, että saimme näin suuren joukon mukaan kisoihimme. Monet maat, kuten Suomi, yhdistävät nämä Tshekin kilpailut Sveitsin kisoihin ja siellä leireilyyn tulevia MM-kisoja varten. Toisaalta on harmi, ettei esimerkiksi vahva suunnistusmaa Venäjä osallistu lainkaan budjettinsa ja rahapulan takia kisoihin.

Millaista kilometrivauhtia maastossa pidetään ja onko keskimatkalla, joiden ratoja sinäkin olet ollut suunnittelemassa, jotain erityistä?

LiberecWCMiddle2Keskimatkalta löytyy tiheämpiäkin maastonkohtia. Kuva: Holiday Mappers– Uskoisin, että miehet etenevät noin 5,5–6 minuutin kilometrivauhtia, tosin joissain paikoin mennään yli 6,5 minuutinkin vauhtia. Naisten kilometrivauhti asettunee jonnekin 7 ja 8 minuutin väliin. Keskimatkan kilpailu on varsin normaali keskimatkan kilpailu, mitään erityistä ei ole tiedossa. Miehillä on matkaa 7,5 km ja naisilla 5,5 km.

Näin loppuun vielä, entä se oma suunnistus? Vieläkö sinä ja Bohdana ehditte itse suunnistamaan?

– Kyllä, hiukan. Bohdana suunnistaa omalla tasollaan, mutta hän voitti jopa Tshekin mestaruuden keskimatkalla tänä vuonna. Itse olen vaihtanut nilkkojeni vuoksi enemmän maantiepyöräilyn pariin, mutta avasin kisakauteni suunnistuksessa muutama viikko sitten. Kyllä meillä tarkoituksena on ollut vuosittain osallistua niin Tiomilaan, Jukolaan kuin 25mannaankin Turun Suunnistajien väreissä, mutta tänä vuonna nämä ovat jääneet ja jäävät valitettavasti väliin. Se on ollut vähän aikakysymys, mutta toivottavasti taas tulevina vuosina.

Tshekin maailmancupista on siis kattavaa seurantaa tarjolla internetin välityksellä. Lauantaina 24.9 ohjelmassa on keskimatkan kilpailu ja sunnuntaina 25.9. pitkän matkan kilpailu. Kisasivuista pääsee seurantaan.

>>kisasivut

>>Keskimatkan maastokuvaus ja kuvia maastosta.

>> pitkän matkan maastokuvaus ja kuvia maastosta.

Suurkiitokset Robertille tästä haastattelusta!

– Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri