Taivainen ja Dambe taitavimmat SM-yössä

Taivainen parantui ja sai vauhtinsa takaisin.

Yösuunnistuksen suomenmestaruudet ratkottiin varsin viileässä säässä Sastamalan Mouhijärvellä. Lähes nollan tietämin yöksi laskenut lämpötila pisti juoksijoihin vauhtia paikoin risujakin sisältäneessä maastossa.

Radat kiertelivät lähellä Mouhijärven kirkonkylän tuntumassa melko perinteisessä hämäläisessä talousmetsässä. Maastovalinta herätti varsinkin varttuneempien suunnistajien keskuudessa kritiikkiä. Maastosta huolimatta Kyrös-Rasti onnistui järjestämään muuten erinomaiset puitteet yökisalle järjestelyiden pelatessa koulurakennuksen ympäristössä.

Monissa sarjoissa nähtiin ylivoimaisia voittoja ja yksi niistä oli Olli-Markus Taivaisen kolmen ja puolen minuutin voitto miesten 12 kilometrin kisassa. Täysin omaa luokkaansa ollut Pellon Ponnen mies oli maalissa tyytyväinen kultaansa.

Pellon Ponnen seurahistorian ensimmäinen yleisen sarjan suunnistuskulta on seuralle tärkeä asia. Samalla yökulta oli myös Taivaisen ensimmäinen yleisen sarjan suomenmestaruus.

-Onhan se tärkeää myös itselle, nyt on pää auki, väsynyt mutta onnellinen Taivainen muotoili palkintojen jakoa odotellessa.

Reitille mahtui yksi kahden minuutin virhe, muuten meno oli hyvää. Loppukesällä ja alkusyksyllä vaivannut mykoplasmainfektio on nyt antibioottien myötä kaadettu ja vire alkaa olla perinteistä "omaa". Viime päivien kovat treenit ovat sujuneet paremmin. Esimerkiksi pintakaasulla juostu 3800metrin Cooperin testitulos osoittaa, että anaerobinen suorittaminen on melko hyvällä mallilla. Kovana harjoittelijana tunnettu Taivainen joutui keventämään harjoitteluaan paljon, mutta täysin ei mies malttanut huilata.

-Ei minua kukaan kettinkehin tai linnaan laittanut, joten tulihan sitä treenattua, Taivainen mietti syksyn kuluneita viikkoja.

Vuokatissa asuva Taivainen odottaa nyt parin viikon ajan ensi lumen ladun avaamista ja sen jälkeen hiihto tullee miehelle tutuksi.

Hopealle juoksi Taivaisen vanavedessä Tampereen Pyrinnön Janne Heikka, joka vei hopean kolme ja puoli minuuttia Taivaista hitaampana.

-Mukava piristys kauteen, joka ei koskaan alkanutkaan, muotoili Heikka SM-hopean merkitystä palkintojenjakoa odotellessaan.

Taivainen ajoi Heikan kiinni radan viidennellä rastilla, jonka jälkeen edettiin Ponnen miehen komennossa. Seitsemännellätoista rastilla Heikka kuitenkin pääsi karkuun Taivaisen jäädessä pummaamaan ja maalissa Heikka oli puoli minuuttia ennen.

Pronssi Viroon

Pronssi meni Suomenlahden eteläpuolelle. Kisan alkupuolella matkaan lähtenyt Deltan virolainen Timo Sild johti kisaa pitkään ja hänen aikansa riitti lopulta pronssiin, vaikka ero Taivaiseen oli viisi minuuttia.

-Suoritus oli kaukana täydellisestä, mutta suomalaiseksi yökisaksi se oli ihan hyvä suoritus, Sild pohti.

Virhesarake näytti ainakin neljää minuuttia maalissa, joten vauhtia Sildiltä ei ainakaan puuttunut. Yösuunnistusta hän ei kertomansa mukaan paljoakaan harjoittele. Tosin siirtyminen Deltaan on tuonut pienen muutoksen asiaan.

-Suurviestejä varten Deltassa juostaan yöharjoituksia, mutta pääosin yökilpailut toimivat harjoituksina.

Sildin mukaan yösuunnistusta juostaan Virossa helpoilla radoilla kun taas suomalaiset yökisat ovat vaikeusasteeltaan päiväkisojen luokkaa.

-Sen takia on ihan turha harjoitella Virossa yösuunnistusta tällaisia kisoja varten, sillä se ei valmista lainkaan tällaisia näitä ratoja varten, Sild kertoi.

Kisan ennakkosuosikeista Antti Nurmonen sairastui eikä voinut osallistua. Jarkko Huovilan matka oli pummien säväyttämä ja hän oli vasta yhdeksäs.

Kalevan Rastin Jere Pajuselle öinen Mouhijärvi oli käänteentekevä hänen suunnistusurallansa.

-Päävalmentaja Juha Taini on painottanut, että huippusuunnistajien pitäisi erikoistua yhä enemmän. Tästä eteenpäin aion kyllä erikoistua päiväsuunnistukseen, sijalle 30 juossut Pajunen kertoi maalissa.

Dambelle ensimmäinen yökulta

Naisten sarjassa Paimion Rastin Inga Dambe kirkasti viimevuotisen pronssin kultaiseksi. Voittomarginaali oli selvä kun Marttiina Joensuu jäi kaksi minuuttia.

Dambe tiesi voivansa voittaa kisan, mutta arveli että myös monella muulla on mahdollisuuksia. Mouhijärven perinteinen hämäläinen oli hieman erilaista maastoa kuin mihin Dambe on Latviassa tai Paimiossa tottunut. Kysymykseen siitä pitikö hän maastosta, yömestari mietti vastausta kauan.

-Noo, se oli haastavaa maastoa. Erittäin haastavaa ja väsyttävää, Dambe kertoi diplomaattisesti.

Latvialainen juoksi radan kuitenkin erittäin sujuvasti ja virheittä. Yöllä se riittää pitkälle ja tämän vuoden SM-yössä se riitti ykkössijaan.

SK Pohjantähden Marttiina Joensuun oli tänäkin vuonna tyytyminen hopeaan.

-Ei näköjään kulta irtoa, mutta täytyy tulla ensi vuonna yrittämään uudestaan, Joensuu selvitti maalissa.

Dambe sai Joensuun kiinni kahdella minuutilla jo alkumatkasta, mutta siitä huolimatta kärkikaksikko eteni lähestulkoon erillään toisistaan.

-Itsekseen siellä sai enimmäkseen mennä ja mukavaahan se oli.

Joensuu oli yksi harvoja maastoa kehunut suunnistaja. Tai ainakaan hän ei sitä voimakkaasti kritisoinut.

Aikaisempina vuosina Joensuu on myös hiihtosuunnistanut maajoukkuetasolla, mutta suunnistuksen talvinen muoto on toistaiseksi vähemmällä huomiolla.

-Aion kyllä hisukisoissa käydä, mutta panostus on nyt kesässä, Mikkelissä lukion terveystiedon ja liikunnanopettajan työt aloittanut Joensuu kertoi.

Töiden vuoksi ajankäytölliset syyt estävät panostuksen kahteen lajiin, mutta Joensuun mielessä siintävät kuitenkin tulevien kesien maajoukkue-edustukset.

Pronssin naisten kilpailussa vei MS Parman Laura Lammila.

Kisasivut


KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri