Kauppi maailmancupfinaalin voittoon ja kokonaiskilpailun toiseksi, Hubmannille neljäs perättäinen voitto

MinnaKauppi_intro200811Minna Kauppi on päässyt alkukesän sairastelujen jälkeen loistavaan syyskuntoon. Tänään oli tuloksena maailmancupfinaalin voitto sprintissä Sveitsin La Chaux-de-fondsissa . Samalla Kauppi nousi hienosti toiseksi kokonaiskilpailussa Helena Janssonin jälkeen. Miesten kilpailussa Daniel Hubmann voitti tänään ja samalla kokovmaailmancupin neljännen kerran peräkkäin.

MinnaKauppi200811Minna Kauppi pääsi juhlimaan myös maailmancupin finaalin voittoa. Kuva kesän MM-viestistä. Kuva: Hevoskuuri.fiMinna Kauppi on päässyt alkukesän sairastelujen jälkeen loistavaan syyskuntoon. Tänään oli tuloksena maailmancupfinaalin voitto sprintissä Sveitsin La Chaux-de-fondsissa. Samalla Kauppi nousi hienosti toiseksi kokonaiskilpailussa Helena Janssonin jälkeen. Miesten kilpailussa Daniel Hubmann voitti tänään ja samalla koko maailmancupin neljännen kerran peräkkäin.

Päivän sprinttikilpailussa Kauppi hallitsi kilpailua käytännössä alusta alkaen kasvattaen eroa tasaisesti. Lähinnä Kaupin vauhtiin pystyi vastaamaan Ruotsin Lena Eliasson, joka pysyi väliajoissa Kaupin tuntumassa ollen ensimmäisissä väliajoissa sekunnin edelläkin. Kaupin vauhti kuitenkin kiihtyi ja näin Eliasson jäi väli väliltä. Kaupin loppuosan yksi huono reitinvalinta pidemmällä välillä tasoitti kilpailua sen verran, että Eliasson pääsi taas lähemmäksi, muttei ohi. Maalissa naisten eroa oli 7 sekuntia. Kilpailun kolmas oli Ruotsin Helena Jansson 10 sekuntia Kaupille hävinneenä ennen yllättäjää Iso-Britannian Tessa Hilliä.

Kolmannella sijallaan Jansson nousi kokonaiskilpailun voittoon sillä, ennen finaalia johdossa ollut Ruotsin flunssasta koko viikon kärsinyt Annika Billstam romahti tänään 38:nneksi ja samalla hän putosi kokonaistuloksissa neljänneksi. Minna Kauppi nousi voittonsa ansiosta kahdeksannelta sijalta hienosti toiseksi niukalla kahden pisteen erolla ennen Lena Eliassonia. Merja Rantanen oli tänään 17. ja kokonaiskilpailussa kahdeksas. Päivän kilpailussa Merjan ainoa virhe sattui varvauksen viitoituksella, jossa hän juoksi hetken väärään suuntaan viitoitusta. Anni-Maija Fincke oli tänään 11. kohtuuhyvän juoksun jälkeen, vauhti ei vaan tänään riittänyt korkeammalle.

Suomen päävalmentaja Juha Taini oli tyytyväinen Minnan suorituksesta ja voitosta ja siitä, että hän sai hyvän lopetuksen vaikealle kaudelle.

– Minnalla oli tänään kaiken kaikkiaan hyvä ja hallittu suoritus. Suunnistus oli sujuvaa, ja kunto on noussut sen verran, että vauhti riitti hyvin tänään tässä porukassa. Minna kasvatti eroa muihin koko ajan ja loppuneljänneksen reitinvalintavirhe aiheutti ainoastaan sen, että muut pääsivät taas lähemmäksi, mutta eivät ohi, kertoi Taini Minnan suorituksesta.

– MM-kisojen jälkeen Minna harjoitteli tehokkaasti näitä kisoja ajatellen. Ja oli tärkeää, että tähän loppuun tuli vielä onnistumisia ensi kautta ajatellen. Ja Minnalle oli tärkeää, että hän saavutti taas maailmankärjen vaikeuksien jälkeen. Minna voi olla hyvillä mielillä tämän lopetuksen jälkeen ja läheä innolla ensi kauteen, jatkoi Taini.

Daniel Hubmann neljänteen perättäiseen maailmancupin voittoon

DanielHubmann160811Daniel Hubmann voitti maailmancupin neljännen kerran peräkkäin. Kuvassa Hubmann sprintin maailmanmestarina Ranskassa. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten kilpailu meni isäntämaa Sveitsin hallitsevan sprintin maailmanmestarin Daniel Hubmannin komennossa. Samalla Hubmann kruunasi neljännen perättäisen maailmancupin kokonaiskilpailun voittonsa. Ruotsin Jerker Lysell oli päivän toinen häviten Hubmannille niukasti viisi sekuntia. Näin Lysell sai hiukan balsamia MM-sprintin hylkäyksen aiheuttamille haavoilleen. Päivän kolmas oli Sveitsin nuori Mattthias Kyburz ennen Thierry Gueorgiouta.

Suomalaisilta kisa meni penkin alle, sillä Pasi Ikonen oli tiukassa kilpailussa vasta 24. ja Suomen kolme muuta edustajaa Tero Föhr, Jonne Lehto ja Topi Anjala miehittivät kisan neljästä viimeisestä sijasta peräti kolme.

Miesten heikko tulos harmitti selvästi päävalmentaja Tainia.

– Miehissä on nyt valitettavasti sellainen tilanne, että kun lapsille koittaa väkisin syöttää papusoppaa, niin eihän se maistu. Toista olisi, jos tarjoisi heille nakkisoppaa. Eli jos ei kiinnosta harjoitella sprinttiä, niin tulos on tämä. Mutta maailmancupissa jaetaan pisteitä myös sprintissä ja talvella tähän täytyy saada muutosta. Vauhdikkaissa kisoissa miesten vauhti on vielä aivan liian pehmeää. Ikonen on ollut nyt keskimatkalla ja pitkällä matkalla Top 3 kunnossa, niin sprintissäkin pärjää sillä vauhdilla noin kymmenen sijoille. Tänään yksi 20-30 sekunnin virhe pudotti sitten hänet tuolle sijalle, harmitteli Taini miesten huonoa tulosta ja asennetta sprinttiä kohtaan.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto meni siis suvereeniin tyyliin Daniel Hubmannille. MM-kisojen kuningas Thierry Gueorgiou oli toinen ennen Sveitsin Matthias Merziä. Suomalaisista Pasi Ikonen nousi hyvällä loppukaudellaan cupin kuudenneksi. Toiseksi paras suomalainen Jonne Lehto löytyy vasta 25 sijalta.

Daniel Hubmann oli luonnollisesti tyytyväinen päivän voitostaan ja sekä neljännestä perättäisestä kokonaiskilpailun voitostaan. Lisäksi Hubmann odottaa jo innolla ensi vuoden tulevia kotikisoja.

- Molemmat kilpailut, niin tämä finaali kuin kokonaiskilpailun voitto, ovat luonnollisesti tärkeitä voittoja. Tulivathan ne kotiyleisön edessä. Nämä voitot tekevät minut tosi onnelliseksi. Tämän päivän kilpailussa kaikki sujui hyvin, eikä ongelmia ollut. Kotikisat kiinnostavat jo kovasti. Uskon, että ne voivat olla koko urani kohokohta, kertoi tyytyväinen Hubmann kisajärjestäjien haastattelussa.

Kisasivuilta löytyy päivän tulokset, maailmancupin lopputulokset sekä päivän kilpailun GPS-seuranta.

>> Sveitsin kisasivut:

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri