SM-yön nuorten sarjoissa paikoin suuria eroja

Mouhijärven SM-yössä nähtiin ylivoimaisia voittoja, mutta kilpa oli myös tiukkaa joissakin sarjoissa.

Nuorten sarjojen ohella yksi mielenkiintoisista oli 35-vuotiaiden miesten sarja. Mukana oli lukuisia nuoria veteraaneja, jotka olisivat voineet pärjätä jopa miesten sarjassa. Mestaruuden kolmevitosissa nappasi Miika Hernelahti, joka kukisti Mikko Hölsön kolmellatoista sekunnilla. Sami Löfbacka vei pronssin. Paluuta maailman huipulle tekevä Jani Lakanen jätettiin hieman yllättäen vasta kuudenneksi.

Voittaja Hernelahti perusteli sarjavalintaansa viimeaikojen vaikeuksilla. SM-viestin jälkeen KR:n varma viestimies tuli sairaaksi ja hän oli epävarma kunnostaa.

-Jos olisin juossut miesten sarjassa, niin olisi pitänyt juosta myös perjantaina, Hernelahti kertoi.

Vaikka miehen kilometrivauhti oli varsin kilpailukykyinen jopa pääsarjan hopeamitalisti Janne Heikkaan verrattuna, uskoi Hernelahti itse ettei suorituksella olisi menty miesten sarjassa korkealle.

-Ei kilometrivauhti ole koko totuus. Miesten radalla olisin ollut melko väsynyt loppukilometreillä, sanoi Hernelahti joka uskoi, ettei olisi saanut edes plakettia pääsarjassa.

16-vuotiaissa tiukkaa

Nuorten sarjojen tiukin kilpa käytiin 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa, jonka voitti Rajamäen Rykmentin Annabella Tolonen. Puolentoista minuutin voittomarginaali oli melko selvä hopeamitalisti Suvi Heittolan jäädessä puolitoista minuuttia. Sen sijaan pronssista käytiin kovaa kamppailua kun viimeisen mitalistin ja viidenneksi sijoittuneen välillä oli eroa ainoastaan neljä sekuntia. Pisimminän korren vei Tampereen Pyrinnön Johanna Viilo ennen seurakaveriaan Tanja Moseria ja Paimion Niina Reposta. Viimeisen plaketinkin sai ainoastaan viisi ja puoli minuuttia voittajaa hitaampana.

Myös luokkaa vanhemmissa tytöissä kilpa oli tiukkaa. Yösuunnistuksen SM-kultaa D18-sarjassa voitti hieman yllättäen Navin Jenna Pajunen, joka päihitti Helsingin Suunnistajien Essi Hietaojan puolellatoista minuutilla. Pronssimitali oli kuusitoistavuotisten tapaan tiukassa, sillä Angelniemen Sanni Kivelä voitti pronssin 20 sekunnin erolla Tuusulan Voima-Veikkojen nuorten MM-kisoissakin käyneen Janniina Gustafssonin. Mäntsälän Elisa Mäkinen jäi Gustafssonille vain sekunnin.

Sen sijaan vanhimmissa junioritytöissä taisto ei ollut tiukkaa. Ulvilan Uran Mira Kaskinen olisi ehtinyt keittää kahvit viimeisellä rastilla ja vielä juoda ne ennen maaliin tuloa ilman että voitto olisi ollut uhattuna. Tampereen Pyrinnön Sonja Kyrölä otti hopeaa ja Paimion Emma Silvennoinen vei pronssin Varsinais-Suomeen.

Tiainen: "Howald olisi pitänyt olla"

Kaksikymppisten miesten kilpa oli Topias Tiaisen ja Einari Heinaron taisto. Maalissa miesten välinen ero oli kaksikymmentä sekuntia Kangasala SK:n Tiaisen eduksi. Tiainen ei ollut lainkaan tyytyväinen suoritukseensa ja sanoi häpeävänsä voittaessaan tällaisilla suorituksilla.

-Täällä olisi pitänyt olla joku Howald näyttämässä yösuunnistamisen mallia, Tiainen sanoi viitaten sveitsiläiseen ikätoveriinsa Florian Howaldiin, joka voitti jo kaksikymppisten keskimatkan suomenmestaruuden reilut kaksi viikkoa sitten.

Kisan kakkonen Einari Heinaro vitsaili 20 sekunnin eron johtuvan siitä, että Mouhijärvi sijaitsee lähempänä Kangasalaa kuin pääkaupunkiseutua.

-Topiaksella oli maastotuntemusta ja se vaikutti tuon kaksikymmentä sekuntia, Heinaro nauroi.

-Niin, olen tehnyt enemmän konttausharjoituksia, Tiainen vastasi heti viitaten maastoon.

SMyo_H20plaketistitSM-yön H20-sarjan plaketistit.Kuva: Hevoskuuri.fiVaajakosken Terän yön toinen mitali tuli 20-sarjassa kun Toni Saari nappasi pronssin. Toinen mitali Terälle tuli Jouni Kahelinin toimesta H40-sarjassa.

Jos olisi ehtinyt Mira Kaskinen kahvinkeittoon tytöissä niin pannullisen olisi ehtinyt keittää myös Elias Kuukka H18-sarjassa. Tampereen Pyrinnön Kuukka vei sarjansa kuuden ja puolen minuutin erolla Tuukka Jurvakaiseen, joka vei mitalin Jyväskylään seurakaverin ja kisan ennakkosuosikin Eeli Viholaisen jäädessä kauas kärjestä. Paimion Rastin hienoa yötä oli omalla panoksellaan toteuttamassa Jere Sipponen ottamalla pronssin.

Silvennoisen toinen kulta

Poikien puolella 16-vuotiaiden sarja oli myös tiukin. Santeri Silvennoisen mitalikaappiin ilmestyi jo kauden toinen kulta Kalevan Rastin nuorukaisen päihittäessä ikätoverinsa. Ensimmäinen kulta tuli keskimatkalta ja mitalikaappia koristaa myös hopeamitali sprintistä. Hopea matkasi Varsinais-Suomeen MS Parman Arto Talvitien ollessa toiseksi nopein. Pronssin vei Navin Joonas Ahola.

SM-yössä yksikään seura ei dominoinut nuorten sarjoja, sillä 18 jaettavaa mitalia jakautui kolmeentoista eri seuraan. Tampereen Pyrintö otti kolme mitalia. Kahden mitalin yön kokivat Helsingin Suunnistajat, Navi sekä Paimion Rasti.

Suunnistuksen SM-kisat on juostu tämän kauden osalta. Seuraavan kerran suunnistusmitaleja jaetaan hiihtosuunnistuksen merkeissä talvella.


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri