25manna suunnistetaan lauantaina Ruotsissa

Maailman toiseksi suurin suunnistusviesti juostaan Södertäljessä

Suunnistuksen loppusyksy on seuraviestien kulta-aikaa. Tulevan viikonlopun 25manna on Jukolan viestin jälkeen maailman toiseksi suurin suunnistusviesti, jossa 25-henkiset eri-ikäisistä juoksijoista koostuvat joukkueet kilpailevat epävirallisesti maailman parhaan seurajoukkueen tittelistä.

Tämän vuoden 25mannaan on ilmoittautunut 365 joukkuetta, mikä tarkoittaa 9125 juoksijaa. Näin suuri tapahtuma 25manna ei ole ollut viimeiseen 16 vuoteen. Tänä vuonna kilpailun tekee myös erityisen kovaksi se, että kisan kanssa päällekkäin ei ole maailmancupia tai muita maajoukkuetapahtumia, jolloin viestissä kisaavat lähes kaikki maailman parhaat suunnistajat. Viime vuosina kilpailun osuusjärjestelyt ovat pysyneet melkolailla samoina lukuunottamatta vuorottelevaa ankkuriosuutta naisten ja miesten kesken. Tänä vuonna viestin ratkaisevat naiset.

Viime vuoden kilpailu oli erittäin jännittävä loppuun saakka, kun Tampereen Pyrintö oli ankkuriosuudella yksin karussa, mutta kuusi joukkuetta jahtasi ankkuri Leo Laakkosta. Lopulta Laakkonen ajettiin kiinni aivan viime metreillä. Kärkiletka kuitenkin pummasi toiseksi viimeistä rastia ja letkan hännillä ollut Stora Tunan Pavlo Uskhvarok toi joukkueensa voittoon. Sijoista 2-7 käytiin kova kiri ja pisimmän korren veti OK Linne, joka sijoittui toiseksi.

Kilpailun voittajaa on vaikea ennakoida etukäteen, sillä lähes jokaiseen osuuteen sisältyy paljon dramatiikkaa. Lisäksi kaikkien 25 juoksijan on saatava oikeat leimat, muutoin joukkue hylätään. Tämäkään ei aina ole ollut niin helppoa kuin miltä kuulostaa.

Yksi norjalainen, monta ruotsalaista

Norjalaisjoukkueista vaarallisin ja ainoana voitonmahdollisuudet omaava on Halden, jolla on laittaa maajoukkuejuoksijoita lähes jokaiselle miesten ja naisten osuudelle. Samalla norjalaisseuran joukosta löytyy niin kovia junioreita kuin 90-luvun maajoukkuejuoksijoita, jotka hoitavat ikämiesosuudet rutiinilla ja varsin vauhdikkaasti. Viime vuonna Halden kärsi kansainvälisen kalenterin päällekkäisyyksistä, eikä seuralla ollut laittaa jalkeille parasta mahdollista joukkuetta. Kaiken lisäksi tuloksena oli hylsy neljänneltä osuudelta.

Kilpailu järjestetään Södertälje-Nykvarn Orienteringin kotimailla. Seura on ollut vuosien saatossa kisan kestosuosikki, mutta tänä vuonna se ei aio maastotuntemuksen vuoksi osallistua voittoa tavoittelevalla joukkuella, vaan laittaa viivalle nuorten joukkueen sekä keskenään tasavahvoja joukkueita.

Ruotsalaisjoukkueista suurimmat voitonmahdollisuudet omaavat Stora Tuna, jolla on laittaa ankkuriosuudelle viime viikonlopun maailmancupin osakilpailuvoittaja Tove Alexandersson. Muutenkin ryhmä vaikuttaa kovalta etenkin naisten ja junioreiden suhteen. Lisäksi OK Linne ja IFK Lidingö ovat aina vaarallisia. Myös Göteborg-Majornan viestisuoritukset ovat olleet tällä kaudella vakuuttavia sek ä miehissä, että naisissa. Onhan ankkuri Lina Strand juossut Ruotsi-paidassa maailmancupia koko kesän.

Viekö Järla voiton?

Yksi uusi menestyjäsuosikki on Nackan ylpeys Järla Orientering, joka on tällä kaudella noussut maailman parhaimpien seurojen joukkoon raketin lailla. Joukkueesta löytyy enemmän kuin riittävästi viestimiehiä ja naisia väliosuuksille, melko kovia junioreita sekä ikämiehiä. Ennen kaikkea joukkueelta löytyy voittoon tarvittavaa kapasiteettia ratkaisuosuuksilta. Kaksinkertainen MM-mitalisti Anders Holmberg juoksee toista osuutta, viestin MM-pronssimies ja MM-pitkän kuudes Olle Boström petaa osuudella 24. paikan Linnea Martinssonille, joka ehti loppukesästä voittamaan nuorten maailmanmestaruuden viestissä, päihittämään Tove Alexanderssonin ruotsinmestaruuspitkällä, sekä juoksemaan viidenneksi maailmancupin päätöskierroksen keskimatkalla. 20-vuotias Martinsson on Ruotsin maajoukkueen juoksuvoimaisimpia tai jopa juoksuvoimaisin suunnistaja naisten puolella, joten mikäli mustapaidat keikkuvat 23 osuuden jälkeen 5 joukossa, on heitä vaikea pysäyttää.

Lue suomalaisten kärkijoukkueiden tunnelmia erillisestä artikkelistä täällä.

25manna käynnistyy lauantaina klo 9.00 Ruotsin aikaa. Järjestäjät ovat luvanneet online-tuloksia sekä livekuulutusta nettiin, mutta aikaisempina vuosina tulokset eivät ole olleet täysin reaaliaikaisia. GPS-seurantaa ei ole.

Hevoskuuri.fi: "Tampereen Pyrintö hakee voittoa 25mannasta"

25manna, kisasivut

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri