Tampereen Pyrintö hakee voittoa 25mannasta

 

Pyrintö ollut lähellä voittoa monta kertaa.

Perjantai-iltana tuhannet suomalaissuunnistajat kerääntyvät Turun laivaterminaaliin matkustaakseen lauantaiaamuksi Södertäljeen 25mannaan. Viime vuonna 15 parhaan joukossa oli viisi suomalaisjoukkuetta, joista lähimpänä voittoa oli Tampereen Pyrintö. Viime vuonna hylätyksi joutunut Kalevan Rasti jättää tämänvuotisen 25mannan väliin.

KR:n valmennuksesta vastaavan Antti Harjun mukaan joukkueesta ei ole parin viime vuoden aikana löytynyt takavuosien kaltaista mannahenkeä ja menestysnälkää, joka on menestyksen edellytys 25mannan kaltaisessa viestissä.

-Faktahan on kuitenkin se, että Joensuusta 800 kilometriä ja laivamatkan päähän on turha lähteä pelkästään osallistumaan, ja seuraristeilyjä voi järjestää halvemmallakin, kertoo Harju.

Punamustat tullaan kuitenkin näkemään voittokamppailussa taas ensi vuonna.

Suomalaisittain kovimmat odotukset varsinkin KR:n poisjäännin jälkeen kohdistuvat Tampereen Pyrintöön. Pyrintö on ollut mukana mannassa 23 vuoden ajan ja Mikko Eskolalta löytyy varsin tarkkaa dataa punapaitojen suorituksista. Viimeisen 11 vuoden sijakeskiarvo on 4,2 . Tämän vuosituhannen huonoin sija on ollut 7, joka on tullut kaksi kertaa. Lisäksi joukkue on ollut kolme kertaa toinen. Keskimäärin Pyrintö on jäänyt kärjestä 3 minuuttia ja 37 sekuntia.

-Voitto puuttuu ja se on toiveissa - taas kerran, jotta saataisiin sekin rasti ruutuun ja todella upean kautemme täydennykseksi, "Lammikko" kertoo tavoitteista.

Eskolan mukaan joukkueen vahvuus on heikkouksien puuttuminen. Pyrinnöltä löytyy runsaasti materiaalia joka osuudelle. Lammikko kertoo joukkueen vahvuudeksi myös sen, että kärkitaistossa on oltu mukana käytännössä katsoen joka kerta, jolloin rutiinia löytyy.

-Viesti voi olla joskus kovinkin pienestä kiinni ja jos jollekulle tulee 2-3 min virheittä, niin riippuu siitä mihin paikkaan virheet tulee, jääkö joku osuus laahaamaan, Eskola kuvailee 25mannan erityispiirteitä.

Parmalla myös vahva joukkue

Pyrintöläisten takana on myös muita hyviä joukkueita. Yksi jopa mahdollisista voittajista voisi olla MS Parma, joka Mikko Määtän mukaan on paperilla ehkäpä kovin seuran historian aikana.

-Tavoitteena on olla yksittäisosuuksien alkaessa kärjen välittömässä tuntumassa, mikäli se onnistuu, mitä tahansa voi Mannan kaltaisessa viestissä tapahtua, joukkueen kokonaistaktiikasta vastuussa oleva Määttä kertoo.

Parma hakee vahvaa aloitusta kansainvälisten tähtien Stepan Kodedan ja Yuri Tambasaun juostessa kahta ensimmäistä osuutta. Aikaisempina vuosina kuudes osuus on ollut Parman kysymysmerkki, mutta tänä vuonna ikämiestenkin tilanne näyttää hyvältä.

Seitsemättä osuutta juokseva Petri Paukkunen löysi kuitenkin yhden heikkouden joukkueesta.

-Minä mahduin joukkueeseen, Paukkunen kertoo Hevoskuurille.

Kangasala yllätysvalmis, Vehkalahdella juoksuvoimaa

Kangasala SK juoksi vahvasti viime vuonna sijoittuen yhdenneksitoista. Tälle vuodelle mitään virallista sijoitustavoitetta ei ole, vaan Panu Teittisen mukaan seura lähtee nauttimaan syksyn viimeisestä suuresta suunnistusjuhlasta.

-Hyvänä päivänä viime vuotisen sijoituksen parantaminen on täysin mahdollista ja realistinen tavoite, mutta kilpailu on toki kovaa ja erot saattavat olla hyvin pieniä, Teittinen arvioi.

Vehkalahden Veikot oli viime vuoden kymmenes, mutta Janne Weckmanin mukaan sijoituksen puolustaminen voi olla vaikeaa.

-Jos tähdet on kohdillaan, niin uskon meillä olevan mahdollisuuksia 15 parhaan joukkoon, Weckman kertoo.

Joukkue on joka tapauksessa juoksuvoimainen, ja sitähän 25mannan kaltaisessa suunnistusteknisesti helpohkossa viestissä tarvitaan. Weckmanin mukaan etukäteen ehkä vahvimmat lenkit löytyvät osuuksilta 2 ja 24, joita juoksevat Tero Föhr ja Petteri Muukkonen. Mielenkiintoiseksi VeVen joukkueen tekee sen, että aloitus- ja ankkuriosuudella viestinviennistä vastaavat ehkä enemmän juoksijoina kunnostautuneet Martti Siikaluoma ja Oona Kettunen.

Edellä mainittujen joukkueiden lisäksi paikasta auringossa taistelevat myös Lynx ja viime vuoden kolmas Angelniemen Ankkuri. Tietenkin paikka auringossa riippuu paljolti myös kisasäästä ja tällä hetkellä Ruotsin ilmatieteenlaitos ennustaa poutaista, mutta pilvistä 10 asteen säätä.

Hevoskuuri raportoi 25mannan tapahtumista mahdollisimman nopeasti internetyhteyksistä riippuen. Mehevimmät viestin jälkispekulaatiot käydään kuitenkin luonnollisesti Viking Amorellan ja Silja Galaxyn takana sijaitsevissa tanssi- ja anniskeluravintoloissa, josta tihkuvat tiedot eivät epävirallisen luonteensa vuoksi pääse Hevoskuurin nettisivuille asti.

Suunnistajilla on kaksi viikkoa aikaa toipua 25mannan rasituksista, jonka jälkeen edessä on samoissa merkeissä juostava 15 osuuksinen Halikko-viesti. Tällöin ruotsalaiset saavat vuorostaan kokea laivamatkan ihanuuden.

25manna, kisasivut

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri