OK Tisaren nousee maailman parhaiden suunnistusseurojen joukkoon

 

Seurasiitokausi kiihtyy syksyn pimetessä. Sveitsiläiset vaihtavat OK Tisareniin ja Esa Huttunen jättää OK Orientin.

Simone Niggli vaihtaa Ulricehamnsin paidan OK Tisarenin valkosinipunaiseen asuun miehensä Matthiaksen kanssa. Vuodesta 2006 lähtien Ulrichehamns OK:ssa juossut Niggli joutui etsimään itselleen uuden seuran kun entinen lopetti naisten huippusuunnistustoiminnan.

2000-luvun alkuvuosina Turun Suunnistajissakin vaikuttanut Niggli ei esittelyjä kaipaa. Mitalikaapista löytyy 17 maailmanmestaruutta ja muun muassa yhdeksän ruotsinmestaruutta, joita on tullut kaikilta mahdollisilta Ruotsin SM-matkoilta.

-Aika Ulricehamnissa oli hienoa, mutta nyt on aika mennä eteenpäin ja etsiä jotain uutta. Tisaren on kehittyvät seura, jolla on mahdolisuudet tulla maailman parhaaksi seuraksi, Niggli perustelee valintaansa OK Tisarenin nettisivuilla.

Ulricehamnsin oli laskeuduttava maailman parhaiden naissuunnistusseurojen keskuudesta muun muassa tanskalaisten Ida Bobachin, Maja Almin ja Signe Klintingin vaihdettua kotimaansa OK Pan Århusiin.

Tämän kauden suunnistusradoilta pääosin pois pysynyt Simone Niggli synnytti kaksoset elokuun lopussa. Ensi kaudella maailman kaikkien aikojen menestynein suunnistaja pyrkii taas takaisin maailman huipulle.

-Tisaren on samankaltainen seura kuin Ulricehamn. Seuran kotikaupunki ei ole suuri, mutta seurasta löytyy paljon ihmisiä, joilla on palava halu suunnistustoiminnan eteenpäinviemiseen. Lisäksi tunnemme valmiiksi monia seuran suunnistajia, onhan siellä monia sveitsiläisiä, Niggli jatkaa.

Tisarenin vahva naissuunnistus nousee Nigglin vaihdon myötä entistä korkeammalle tasolle taistelemaan suurviestien voitoista. Vehkalahden Venlojen viestissä Tisaren sijoittui kolmanneksitoista ainoastaan viisi ja puoli minuuttia voittajalle hävinneenä. Nigglin avulla seura nousee jopa viestin suursuosikiksi. Seurassa juoksee ennestään sveitsiläinen Bettina Aebi, joka ensimmäisenä aikuisten sarjan vuotenaan oli Ranskan MM-pitkällä matkalla viidestoista. Tisarenin paitaa pitää myös ehkä jopa Aebiakin kovempi Lilian Forsgren, joka ei kuitenkaan mahtunut Ruotsin kivenkovaan MM-joukkueeseen tänä vuonna. Kainuun Euromeetingissä Forsgren oli kuitenkin kärkikahinoissa mukana.

Simonen aviomies Matthias Niggli ei enää taistele MM-mitaleista, mutta Sveitsin maajoukkueessa valmentajana toimiva mies tuo seuraan mukanaan suuren määrän valmennustietoutta. Tämän lisäksi 38-vuotias Niggli on tarvittaessa myös kivenkova viestimies niin yöllä kuin päivällä. Jukolan hän voitti jo vuonna 2001 Turun Suunnistajien väreissä.

Myös Merz matkalla Hallsbergiin

Sveitsin ja maailman parhaimpiin suunnistajiin kuuluva Mattias Merz vaihtaa myös OK Tisareniin. Vuoden 2007 ylivoimainen pitkän matkan maailmanmestari ja viisinkertainen MM-mitalisti jättää Rajamäen Rykmentin palatakseen takavuosien seuraansa.

Vuosina 2002-2005 OK Tisarenissa juossut Merz vaihtoi Rajamäen Rykmenttiin vuodeksi 2006, mutta ilmoitti hallsbergilaisseurasta lähtiessään tulevansa jonain päivänä takaisin. Paluun aika on koittanut tulevana vuonna.

-Sain paljon apua seuralta ja nyt haluan antaa myös jotain takaisin seuralle, Merz kertoo OK Tisarenin verkkosivuilla.

Merzin mukaan seurassa on paljon lahjakkaita junioreita ja se omaa kaikki mahdollisuudet hyviin sijoituksiin 10MILAssa ja Jukolassa. Ensi kauden tavoitteekseen Merz ilmoittaa Sveitsin MM-kotikisat, joissa mies aikoo päästä takaisin mitalikantaan kahden mitalittoman vuoden jälkeen. Myös Jukolan ja 10MILAn voitot siintävät 27-vuotiaan miehen mielessä.

OK Tisarenissa juoksee muun muassa Matthias Merzin pikkuveli Jonas sekä heidän maanmiehensä Jonas Mathys ja Porvoon NORT:in osakilpailun voittanut Matthias Kyburz. Lisäksi ruotsalaiset kovat kansallisen tason miehet Daniel Attås ja Johan Aronsson. Tähän kun lisätään lukuisia kertoja 20 joukkoon MM-kisoissa juossut Slovakian Lukas Bartak ja Matthias Niggli niin Tisarenin tämänvuotinen Jukolan 24. sija parantunee tulevina vuosina reilusti.

Aikaisemmin Tisaren tunnettiin vahvana kasvattajaseurana, joka menetti parhaat juoksijansa muihin ruotsalaisseuroihin. Muun muassa Göteborg-Majornaa tällä kaudella vahvasti nostamassa ollut Johan Runesson juoksi monta vuotta Tisarenissa. Lisäksi toisen polven huippusuunnistaja, ainakin toistaiseksi huippusatsauksen lopettanut Emil Lauri kilpaili Tisarenissa ennen vaihtoaan IFK Lidingöhön. Nykyään Nouskissa juokseva Dmitry Tsvetkov oli aikaisemmin tuttu Tisarenista.

Huttunen vaihtaa Turun Metsänkävijöihin

Sveitsin ja Ruotsin lisäksi myös kotimaassa tapahtuu. Vuoden 2009 SM-yön mestari sekä saman vuoden erikoispitkien matkojen hopeamies Esa Huttunen vaihtaa ensi kaudeksi Turun Metsänkävijöihin. Vuokatin MM-kisoihin satsaava Huttunen kertoo saavansa Turun Metsänkävijöistä uuden valmentajan lisäksi kovaa harjoitusseuraa seuran latvialaisista tähdistä.

-OK Orientissa en pysty saavuttamaan omia tavoitteitani kun taas Turun Metsänkävijöillä on erittäin hyviä harjoituksia leireillä, Huttunen perustelee vaihtoaan Borgåbladetin ja Östra-Nyland-lehtien yhteisillä verkkosivuilla.

Urheilullisesti kulunut kausi sjui Huttuselta perin vaatimattomasti, mutta taustajärjestelyissä pyyhki hyvin. Mies oli kilpailunjohtajana hyvin onnistuneessa Nordic O-tourin Porvoon osakilpailussa, jonka järjestelyistä vastasi Huttusen tuleva entinen seura OK Orient.

Nigglin pariskunnan haastattelu OK Tisarenin sivuilla (på svenska)

Matthias Merzin haastattelu OK Tisarenin sivuille (på svenska)

ostnyland.fi: "OK Orients Esa Huttunen byter klubb"

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri