Haastattelussa suunnistajalupaus Anton Kuukka

Anton Kuukka kevään FinnSpring-suunnistuksessa. Kuva: Mikko Eskola

Anton Kuukka kevään FinnSpring-suunnistuksessa. Kuva: Mikko Eskola

20-vuotias Tampereen Pyrinnön suunnistaja Anton Kuukka on voittanut urallaan 16 nuorten SM-mitalia. Hänet on jo valittu mukaan nuorten MM-kilpailuihin Sveitsiin heinäkuun puolivälissä, mutta ennen sitä silmissä siintää jo Lappee-Jukola Lappeenrannassa ensi viikonloppuna.

 Viime vuoden paras sijoituksesi oli nuorten MM-kisoissa keskimatkan 10. sija. Olet jälleen mukana nuorten MM-joukkueessa Sveitsissä, millaisia tavoitteita sinne?

- Lähden Sveitsiin suoritustavoitteet edellä, mutta jos kaikki menee hyvin, ovat TOP6-sijat metsämatkoilta realistisia. Nuorten MM-kisat tuovat myös tarvittavaa kokemusta kansainvälisistä kisoista kohti aikuisten sarjaa.

Mitkä muut kilpailut ovat sinulle ovat kauden kohokohtia 2016?

- Suuret seuraviestit Jukola ja Tiomila, O-Ringen Sälenissä ja kaikki SM-kisat.

Jukola tosiaan häämöttää jo lähellä, viime vuonna Tampereen Pyrintö nousi +200 sijoilta lopulta 23:nneksi, miltä joukkue näyttää nyt ja mikä on tavoite?

- Punakoneen joukkue on taas kerran entistä parempi. Meillä on kohtuullisen nuori porukka ja kehitymme joka vuosi, ja näinpä tavoitteenakin on olla viime vuosia paremmilla sijoituksilla.

Olet myös juossut aika paljon, SM-maantiekympillä olit kahdeksas ja SM-maastoissa 6 kilometrillä 15:s, myös ratakisoja löytyy. Kuinka suuri merkitys juoksuvauhdilla on harjoittelussasi?

- Kaikki kehittävät harjoitukset teen nimenomaan juosten, tosin suuren osan metsässä. Juoksukisat toimivat hyvänä vaihteluna ja kovina treeneinä. Myös kehittymisen seuranta tapahtuu pääosin 5000 metrin ratatestillä ja tasotesteillä.

Mikä on toistaiskesi 5000 metrin ratatestin paras tulos?

- 15.46.

Millaisia määriä harjoittelet tällä kaudella ja paljonko on tullut kasvua viime vuodesta?

- Olen harjoitellut tällä kaudella keskimäärin 14 tuntia ja noin 100 juoksukilometriä per viikko. Kaikesta harjoittelustani n. 40 % on ollut lajiharjoittelua, joten kilometrejä ei ole päässyt kovasti kertymään. Kasvua viime kaudesta on tullut hieman yli 10 %.

Myös velipoikasi Elias on kovan tason suunnistaja, kuinka paljon harjoittelette yhdessä ja onko siitä hyötyä?

- Harjoittelemme aina yhdessä, kun siihen on tilaisuus. Etenkin kovissa treeneissä saan hyvää sparrausta veljeltä ja myös pitkät lenkit sujuvat paremmin. Eliaksen merkitys omassa urheilussani on valtava myös treenien ulkopuolella, kun keskustelemme suunnistuksesta ja tsemppaamme toisiamme ennen kisoja.

mainos - artikkeli jatkuu alla

Teitä molempia valmentaa entinen huippusuunnistaja Seppo Väli-Klemelä, millainen valmentaja hän on ja koska yhteistyönne alkoi?

- Yhteistyömme alkoi syksyllä 2013, ja siitä lähtien se on toiminut aivan saumattomasti. En ole kenellekään niin kiitollinen kuin Sepille siitä loistavasta valmennustyöstä, jota teemme intohimolla. Olemme päivittäin yhteydessä ja saan joka päivälle harjoitusohjelman, jonka tiedän olevan minulle optimaalisin kohti tulevaisuuden tavoitteita aikuisten sarjassa.

- Sepolla on valtava kokemus ja ammattitaito suunnistusvalmennuksesta, ja hänellä on todella kokonaisvaltainen ja ihmisläheinen tapa valmentaa. Se sopii minulle oikein hyvin. Tiedän olevani etuoikeutetussa asemassa, sillä Sepin kaltaisia valmennusguruja ei kasva puissa.

Mikä on tulevaisuuden päätavoitteesi?

- Tavoitteenani suunnistuksessa on kehittyä niin hyväksi kuin mahdollista ja katsoa kaikki rahkeet. Jos yksittäinen ansio pitää mainita niin se on tietenkin aikuisten MM-kulta pitkältä matkalta. Rakastan suunnistusta ja urheilua elämäntapana, joten tavoittelen pitkää suunnistusuraa maailman huipulla. Tärkeää minulle on myös nauttia jokaisesta harjoituksesta ja kilpailusta, se tuo minulle valtavasti motivaatiota.

FILE: Anton Kuukka
Syntymäpäivä 14.1.1996
Seura Tampereen Pyrintö
Suunnistanut v. 1999 lähtien
Valmentaja Seppo Väli-Klemelä
Ryhmä Nuorten Maajoukkue

Menestys vuonna 2015:

- SM-kultaa (H20) erikoispitkältä matkalta ja viestistä, pronssia keskimatkalta ja 5. sija pitkältä
- Nuorten MM-kisoista 10. sija keskimatkalta
- 2. H20-rankilla ja 1. H20-maastorankilla
Aikaisemmat meriitit:
- 13 SM-mitalia sarjoista H16-18

Jukolan Viestissä Anton Kuukka suunnistaa toista osuutta Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueessa. Katso Tampereen Pyrinnön Jukola-joukkueen hieno esittelyvideo.</p

 

 

 

 

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri