Suunnistuksen ruotsinmestaruusviestin tulokset uusiksi - Rehns BK hylättiin

 

Tulokset ratkaistiin metsien sijaan kabinetissa lähes kuukausi kilpailun jälkeen.

Rehns BK tuli Vänersborgissa järjestetyssä ruotsinmestaruusviestissä ensimmäisenä maaliin ja sai nauttia kullasta vajaan kuukauden verran. Heti viestin jälkeen arjen koitettua tehtiin protesti useaa joukkuetta kohtaan. Protestissa vedottiin Ruotsin suunnistusliiton sääntöön, joka kieltää Ruotsin SM-viestiin osallistujaa osallistumasta muihin kansallisiin mestaruusviesteihin.

Ruotsin suunnistusliiton hallitus kokoontui keskiviikkoiltana puimaan mahdollisia sääntörikkomuksia ja päätti hylätä neljä joukkuetta. Miesten pääsarjan voittajajoukkueen Jonas Vytautas Gvildys juoksi kesäkuun 12. päivä liettuanmestaruusviestissä ja näin ollen kyseessä oli selkeä sääntörikkomus, joka johti hylkäykseen.

Hylkäyksen myötä Södertälje-Nykvarn voitti H21-sarjan ennen OK Linnén kolmikkoa. IFK Lidingö nousi pronssille.

Toiseksi merkittävin muutos tuloksissa koski H20-sarjaa, jossa hopealle sijoittunut Södertälje-Nykvarn Orientering hylättiin espanjalaisen Andreu Blanesin juostua aikaisemmin Espanjassa mestaruusviestin, jossa hän kilpaili eri suunnistusalueittain koostetuissa joukkueessa.

Mitalistien muutosten lisäksi naisten viestissä neljänneksitoista sijoittunut OK Linné hylättiin Rasa Ptashekaiten juostua maanmiehensä Gvildysin tapaan liettuanmestaruusviestissä. Myös 54. sijalle miesten sarjassa juossut OK Skogshjortarnasin joukkue hylättiin belgialaisen viestinviejän juostua jo Belgiassa samalla matkalla.

Sen sijaan hylätyksi ei tullut Järlan miesten joukkue, vaikka Anders Holmberg oli jo juossut sveitsinmestaruusviestissä. Tämä johtui siitä, että ruotsalanen juoksi Sveitsin viestissä kilpailun ulkopuolella, eikä häntä näin hyväksytty virallisiin tuloksiin. Tämän vuoksi Järla säilyi tuloksissa ja nousi kuudenneksi Rehns BK:n hylkäyksen johdosta.

-Tämä on sääntö, josta kaikki seurat eivät ole olleet tietoisia, ja sitä me pahoittelemme, kertoo Ruotsin suunnistusliiton puheenjohtaja Lena Larsson liittonsa nettisivuilla.

Samalla hän tähdentää, että liiton on lisättävä jäsenseurojensa tietoisuutta erilaisista säännöistä, jotka koskevat juoksijoita.

-Surullista, että joudumme päättämään tuloksista kokouksessa lähes kuukausi kilpailun jälkeen, mutta on myös tärkeää oman mestaruuskilpailujemme arvon kannata, että sääntöjä noudatetaan, Larsson tähdentää.

Orientering.se:n uutisen kommenttiosiossa nimimerkki kirjoittaa, että osa hylätyistä joukkueista olisivat kysyneet asiasta liitolta jo ennen viestiä saamatta asiaan vastausta. Tämän pohjalta onkin mielenkiintoista seurata jääkö asia tähän vai muokataanko tuloksia vielä uudestaan.

Nopeasti ajateltuna hylkäykset saattavat tuntua melko oudolta ratkaisulta, mutta toisaalta sääntöjä on noudatettava. Useat ruotsalaisjoukkueet ovat saattaneet olla juoksuttamatta urheilijoitansa Vänersborgin viestissä juuri siitä syystä, että he ovat juosseet jo jonkin muun mestaruusviestin. Tällöin Rehns BK:n hyväksyminen tuloksiin olisi asettanut seurat eriarvoiseen asemaan siten, että sääntöjä noudattaneet joukkueet olisivat kärsineet sääntöjä noudattamattomiin nähden. Lisäksi jotkin yksittäiset juoksijat ovat saattaneet jättää jonkin muun mestaruusviestin juoksematta sen vuoksi, että ovat halunneet osallistua Ruotsin SM-viestiin.

Lähde: Orientering.se: "SM-stafetten avgjord – fyra lag diskade"

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri