Smålandskavlen päättää viestisuunnistuskauden

Tämänvuotinen viesti käydään Mariannelundissa.

Talven lähestymisen varmoja merkkejä on suunnistusviesti Smålandskavlen, joka on perinteisesti päättänyt monen suunnistajan kauden lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Hyvin järjestetty viesti on valitettavasti kärsinyt laskevista osanottajamääristä jo pitkään. Kaukana ovat 1990-luvun alkupuolen ajat, jolloin viisiosuuksinen miesten viesti keräsi reilusti yli 300 joukkuetta. Naisten joukkueitakin oli mukana parisataa.

Tänä vuonna viestiin on ilmoittautunut 105 miesten ja 61 naisten joukkuetta. Miehet juoksevat kaksi ensimmäistä osuutta henkilökohtaisen kilpailun hengessä väliaikalähdöillä, jonka jälkeen kolmas osuus starttaa aikaisin sunnuntaiaamuna takaa-ajona lauantaiyön tulosten perusteella. Naisilla on yksi yöosuus.

Viime vuonna miesten sarjan voiton vei IFK Lidingö ylivoimaisella suorituksella. Joukkue oli kärjessä jo yöosuuksien jälkeen Jonn Are Myhrenin vakuuttavan suorituksen johdosta. Fredrik Johansson toi sinipaidat maaliin lähes kolmen minuutin erolla Haldeniin ja Kalevan Rastiin.

Viime vuoden paras suomalaisjoukkue oli Kalevan Rasti, joka lienee ainoa voittoon kykenevä suomalaisviisikko. Joensuulaiset ovat leireilleet Ruotsissa kuluneen viikon ajan. Suunnistusrutiinia pitäisi siis kaiken järjen mukaan löytyä, toivottavasti viime päivät on maltettu ottaa kevyemmin, jotta viesti kulkee viikonloppuna. KR:n viestin tekee mielenkiintoiseksi myös se, että sillä on laittaa viivalle kaksi lähes tasavahvaa joukkuetta. Kakkosjoukkueella on mahdollisuuksia myös erittäin korkealle.

Ruotsalaisista joukkueista vahvimpia lienevät viime vuoden voittaja Lidingö sekä Malung, Södertälje ja IFK Göteborg. Malungilla on ankkurina William Lind, joka kykenee haastamaan kaikki muut ankkurit. Södertälje ei ole julkaissut juoksujärjestystään, mutta heiltäkin löytyy voittoon riittävää materiaalia. Göteborgilaisten joukkue on mielenkiintoinen, sillä yöosuuksia juoksevat kokeneet yömiehet Pilblad ja Christensen. Päivän aloittaa Patrik Martner, josta jatkaa Audun Weltzien. On siis lähes varmaa, että Eskil Kinneberg pääsee erittäin hyvään paikkaan ankkuriosuudelle, mutta pitääkö nuoren norjalaisen hermo ja riittääkö fysiikka?

Norjalaisista mukana on ainoastaan Halden. Hieman erikoiseksi joukkueen juoksujärjestyksen tekee Olav Lundanesin paikka nelososuudella. Ankkurina on Magne Dæhli.

Viime vuonna naisten sarjan voitti Stora Tuna, joka johti viestiä heti yöosuudelta alkaen. Toiseksi kiiruhti IFK Lidingö. Huomionarvoista naisten Smålandskavlenissa on viime vuosina ollut erittäin suuret aikaerot. Viime vuoden kolmonen IK Hakarpspojkarna jäi voittajille yli 20 minuuttia!

Tänä vuonna kärkisijoista tappelevat ruotsalaisista Stora Tunan lisäksi Göteborg-Majorna. Suurin suosikki kisaan on kuitenkin tanskalainen OK Pan Århus, jonka kaikki neljä nuorta naista ovat juosseet Ranskan MM-kilpailussa. Ida Bobach otti keskimatkalta hopeaa Maja Almin ja Emma Klingenbergin juostua melkein mitaleille sprintissä. Ihme on jos joku tanskalaisia Mariannelundissa voittaa.

Kilpailu lähtee käyntiin lauantaina kello 20 Suomen aikaa yöosuuksien merkeissä. Järjestäjien tulospalvelusta ei ole takeita, mutta Hevoskuuri pyrkii raportoimaan viestistä heti yöosuuksien jälkeen ainakin suomalaisittain mielenkiintoisista tilanteista.

Smålandskavlen - kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri