Hausken ja Indgaard Norjan yömestarit

Norjan yömestaruuskilpailut ratkaistiin perjantai-iltana Larvikissa Etelä-Norjassa. Naisten mestari oli tuttu nimi, paluuta synnytyksen jälkeen huipulle tekevä Anne Margrethe Hausken ennen Bodil Holmströmiä. Miesten voittajaksi nousi loppukiritaistelun jälkeen suuri yllätysnimi Ulf Forseth Indgaard.

Norjan yömestaruuskilpailut ratkaistiin perjantai-iltana Larvikissa Etelä-Norjassa. Naisten mestari oli tuttu nimi, paluuta synnytyksen jälkeen huipulle tekevä Anne Margrethe Hausken ennen Bodil Holmströmiä. Miesten voittajaksi nousi loppukiritaistelun jälkeen suuri yllätysnimi Ulf Forseth Indgaard.

Norjan yökilpailut käytiin yhteislähtökilpailuna hajontalenkein, joten sekä naisten että miesten kilpailut ratkaistiin kiritaisteluissa. Naisten kilpailu ratkaistiin neljän naisen voimin, mukana siis Hausken ja Suomen ja NTNUI:n norjassa asuva Bodil Holmström. Lopulta kokenut paluuta huipulle tekevä Hausken (35) oli vahvin raviradalla käydyssä kirissä voittaen kahdeksalla sekunnilla Holmströmin. Marianne Andersen taipui kolmanneksi. Hieno juoksu siis myös Holmströmiltä.

Anne Margrethe Hausken oli varsin tyytyväinen juoksuunsa kertoen tehneensä yhden parhaista yökisoistaan. Hauskenin synnytyksestä on vasta nelisen kuukautta, joten kovalla vauhdilla norjalainen on tehnyt paluuta huipulle. Samalla Hausken nappasi neljännen NM-kullan neljästä viimeisestä osallistumisestaan yömestaruuskisoihin. Hausken kertoi harjoitelleensa paljon yösuunnistusta raskauden aikana viime talvena.

– Olen todella tyytyväinen siihen, miten juoksin tänään. Se sujui hyvin koko matkan. Paljon rasteja ja paljon kivaa. Matkalla viimeiselle rastille tiesin, että tämä olisi minun kilpailuni, kertoi iloinen Hausken.

Forseth Indgaard liikuttunut yllätysvoittaja

Myös miesten kilpailussa päädyttiin lopulta kiritaisteluun. Alun hajonnat hajottivat hyvin porukan ja kärkeen muodostui kuuden miehen kärkiryhmä. Tässä vaiheessa yksi suurimmista ennakkosuosikeista, Haldenin Olav Lundanes oli jo menettänyt pelin ollen nelisen minuuttia kärkiletkaa perässä. Lopulta Lundanes sijoittui yhdeksänneksi.

Kokenut Anders Norberg oli fyysisesti hyvässä iskussa ja pitkällä 25–26 välillä mies jätti muut juoksemalla karaten reilun minuutin karkumatkalle. Tähän antoi hyvän mahdollisuuden toisen maajoukkuemiehen Carl Waaler Kaasin pummi juuri tuolla 25. rastilla. Waas yrittikin koko ajan tehdä omia ratkaisuja, mutta yleensä huonolla menestyksellä, kuten matkalla kolmanneksi viimeiselle, ja Kaas joutuikin lopulta tyytymään viidenteen sijaan.

Nordberg tuli ylhäisessä yksinäisyydessään yleisörastille ja lähti 2 km:n loppulenkille reilun 1,5 minuutin johtoasemassa. Nordbergin voitto näytti selvältä, mutta miehelle tuli harvinainen rastin ohiajo ja lähes parin minuutin virhe 30. rastilla ja näin porukka oli taas koossa. Tämän jälkeen ratkaisua yrittivät mm. Lucasen, Tiltnes ja Kaas, mutta tuloksetta ja näin viimeiselle rastille tultiin Nordbergin johdolla Indgaardin, Håvard Lucasenin ja Tue Lassenin tullessa aivan kannoilla.

Loppukirissä Nordbergin kiri ei enää riittänyt ja näin mestaruuteen juoksi 22-vuotias yllätysmies Frol IL:n Ulf Forseth Indgaard. Nordbeg joutui päästämään aivan viime metreillä myös Lucasenin edelleen ja näin mies joutui pettymyksekseen tyytymään pronssimitaliin.

Indgaardia on pidetty lupaavana suunnistajana, mutta yömestaruus oli kaikille yllätys, myös miehelle itselleen.

– Se oli vaikea kilpailu, jossa lopulta muodostui meidän iso kärkiletka. Ennen kolmanneksi viimeistä rastia en tiennyt, että millä sijalla ollaan. Silloin tajusin, että tässä taistellaan nyt voitosta. Loppukirissä oli päättänyt, että tulen haastamaan Anders Nordbergin, mutta ennen maaliintuloa en tajunnut, että voitto tulee, kertoi liikuttunut Norjan yömestari.

Tulokset Norjan yömestaruuskilpailut 28.10.2011 Larvik

H21 - 12 990 m

1) Ulf Forseth Indgaard, Frol IL, 1.26.51
2) Håvard Lucasen, Ås-UMB Orientering, 1.26.52
3) Anders Nordberg, Skien OK, 1.26.53
4) Tue Lassen, Bækkelagets SK, 1.27.00
5) Carl Waaler Kaas, Bækkelagets SK, 1.27.08
6) Anders Tiltnes, IL Tyrving, 1.27.24

D21 - 6 960 m

1) Anne M Hausken Nordberg, Halden SK, 55.29
2) Bodil Holmström, NTNUI, 55.37
3) Marianne Andersen, Konnerud IL, 55.38
4) Tone Wigemyr, Bækkelagets SK, 55.43
5) Iliana Shandurkova, Halden SK, 59.34
6) Kine Hallan Steiwer, Lillomarka OL, 1.03.34

>>täydelliset tulokset:

>> Norjan yömestaruuskisojen kotisivut:

>>Livecenterissä GPS-seuranta:

Lähde: Orientering.no

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri