Suunnistusuutisia Ruotsista

Pikku-uutisia Ruotsista.

Jo 6000 ilmoittautunut Oringenille

Ensi kesän Oringenille on ilmoittautunut ensimmäiseen ilmoittautumisstoppiin mennessä jo yli 6000 suunnistajaa, joka on huomattavasti enemmän kuin viime vuosina. Maailman suurimman suunnistusviikon titteliä kantava Oringen järjestetään Hallandissa Lounais-Ruotsissa heinäkuun lopulla.

Suunnistusviikko on järjestetty vuodesta 1965 lähtien. Ensimmäisellä viikolla mukana oli 165 osanottajaa, mutta jo kahdeksan vuoden päästä 5-dagars oli paisunut 10 000 osanottajan massatapahtumaksi. 1980-luvulla osanottajamäärät huitelivat 20 000 molemmin puolin, mutta viime vuosina on pysytty 15 000 osallitujan tuntumassa. Rastiviikon ennätysosanotto on vuodelta 2008 Sälenistä, jolloin mukana oli yli 24 000 suunnistajaa.

Oringenin normaali-ilmoittautuminen päättyy toukokuun puolivälissä, mutta mukaan pääsee vielä heinäkuun 21. päivään saakka.

SVT televisioi hiihtosuunnistusta ensi talvena

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT televisioi tammikuussa SM-veckanin urheilulähetyksiä. Viikon ideana on televisioida muiden lajien mukana sellaisia urheilulajeja, jotka eivät muuten saa huomiota mediassa. Suunnistuslajeista mukana on hiihtosuunnistus.

-SM-viikolla mukana oleminen hyvä asia, sillä se antaa meille mahdollisuuden näkyä TV:ssä. Toivon mukaan saamme myös suunnistuksen jonain päivänä mukaan viikolle, kertoo Annichen Kringstad Ruotsin suunnistusliitosta.

SM-veckanista on tulossa jokavuotinen tapahtuma, joka järjestetään sekä kesällä, että talvella. Tarkoituksena on järjestää mahdollisimman monen lajin ruotsinmestaruuskisoja samassa kaupungissa samalla viikolla. Talvinen viikko käydään ensi tammikuun lopulla Östersundissa. Kaikki SVT:n tuottamista lähetyksistä ei tule televisiosta, vaan osa näkyy aionastaan internetissä.

Nicklas Jonasson Ruotsin nuorten valmentajaksi

Sprintin ja viestisuunnistuksen maailmanmestari Niclas Jonasson ryhtyy valmentamaan Ruotsin nuoria. Hän toimii varsinaisen päävalmentaja Susanne Wiiklund-Björkin rinnalla. Aiemmin nuoria kaitsenut Mats Ferm jää pois tehtävästä. Jonasson tulee keskittymään erityisesti suunnistusteknisiin tehtäviin.

-On mukavaa olla auttamassa junioreitamme kehittymisessä. Tässä hommassa pystyn myös kehittämään omia johtamistaitojani maajoukkueen kanssa, Jonasson kommentoi.

Jerker Lysell kulkee kovaa myös ilman karttaa

Sprinttiin erikoistunut suunnistaja Jerker Lysell on valittu Ruotsin maajoukkueeseen myös maastojuoksun puolella. Lysell pukee Ruotsi-paidan ylleen Uddevallan maastojuoksun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Lysellin katsastuskisojen kolmas sija palkittiin maajoukkuepaikalla. Mikäli Lysell sijoittuu PM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon, pääsee hän mukaan myös Slovenian EM-maastoihin joulukuun puolivälissä.

Lysell oli hyvin lähellä suunnistuksen MM-mitalia Ranskan sprintissä, mutta nuori Rehns BK:n suunnistaja jätti rastin välistä ja tuloksena oli armotta hylätty suoritus.

orientering.se


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri