Suunnistuskuningas Gueorgiou jatkaa uraansa vielä vuoden: ”Miksi lopettaa jotain, joka tuo niin paljon onnea?”

Thierry Gueorgiou nähdään vielä Viron MM-rasteilla. Kuva: WorldofO

Thierry Gueorgiou nähdään vielä Viron MM-rasteilla. Kuva: WorldofO

Maailman tunnetuin ja kiistatta yksi maailman parhaista suunnistajista Thierry Gueorgiou jatkaa suunnistusuraansa vielä yhden kauden ajan. Ensi vuonna ura maajoukkuetasolla huipentuu Viron MM-kilpailuihin.

 

Ranskalaissuunnistaja kertoi asiasta urheilujalkineita valmistavan VJ Sportin sivuille kirjoittamassaan ansiokkaassa blogitestissään.

Strömstadin elokuisten MM-kisojen jälkeen Gueorgioulla oli vain yksi tavoite: ottaa selvää siitä, jatkuuko ura vielä.

- Olen aina kuullut, että uran tullessa päätökseen urheilija tuntee sen, ja jonakin aamuna sängystä noustessaan hän tietää, että ”se oli viimeinen kerta”, hän kirjoittaa.

Thierry päätti kuitenkin olla sanomatta mitään mitä voisi katua myöhemmin. Hän antoi päätöksen kypsyä. Loppu oli jo kuitenkin lähellä.

Tuttu tilanne

Gueorgiou kirjoittaa, ettei tilanne ollut uusi. Vuonna 2007 hän kilpaili kansainvälisesti täydellisen kauden: 10 maailmancupin starttia ja 10 voittoa. Samalla hän putsasi palkintopöytää Ukrainan MM-kisoissa voittamalla muun muassa sprintin, matkan jossa hän ei ole ollut vahvimmillaan. Hän tiesi ettei enää koskaan voisi olla yhtä ylivoimainen.

Toinen vastaavanlainen tilanne oli Ranskan MM-kisojen jälkeen 2011.

- Se oli tunteellisesti ylivoimainen huippuhetki urallani. Tiesin, että sen jälkeen mikään ei maistu enää samalta. Samalla olin jollain tavalla innostunut siitä, että jossain on vielä olemassa rasti, rastiväli ja rata hienossa maastossa, joka on riittävän haastava pitääkseni minut kovassa harjoittelussa, hän jatkaa.

HarjuGueorgiouThierry Gueorgiou Lapee-Jukolan maalissa. Vasemmalla Kalevan Rastin valmentaja Antti Harju. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Reissu USA:ssa ja pikkukansallinen kotona

Ruotsin MM-kisojen jälkeen ranskalainen piti kilpailurintamalla matalaa profiilia. Hän teki lomamatkan USA:han ja kävi AC/DC:n konsertissa New Yorkissa. Bändin kappaleet ovat hänen soittolistallaan aina ennen suuria kilpailuja. Hän oli vaikuttunut siitä, että Angus Young vielä 61-vuotiaana jaksoi vetää 2,5 tunnin mittaisen show’n. Tämäkään ei vielä kuitenkaan vakuuttanut häntä urheilusatsauksen mielekkyydestä.

Lopullinen ahaa-elämys tuli 10. lokakuuta 37-vuotiaan ranskalaisen ruotsalaisessa kotikaupungissa Uppsalassa. Hän juoksi pienen ja vaatimattoman kansallisen kisan. Kuntokaan ei ollut huipussaan. Siitä huolimatta suunnistuksen riemu oli läsnä.

- Kaikki tuntui oikealta. Olin onnellinen. Ja minulla oli vaikeuksia löytää vastausta viimeiseen kysymykseen: ”Miksi lopettaa jotain, joka tuo niin paljon onnea?” Ja lopulta päätin olla vastaamatta kysymykseen vuoden 2017 osalta.

GueorgiouThierryWOC2008MiddleWoOThierry Gueorgiou vuoden 2008 MM-keskimatkan maalissa. Kuva: WorldOfO

Hannulle mahdollisuus

Lisäksi yksi uran jatkamisen motivaattori oli Kalevan Rastissa suunnistava seurakaveri Hannu Airila, joka oli jo lähellä lyödä Gueorgioun ensimmäistä kertaa MM-areenoilla Strömstadissa. Kesän MM-keskimatkalla Gueorgiou oli neljäs ja Airila kahdeksas. Miesten välinen ero oli puolitoista minuuttia.

- Haluan antaa hänelle vielä yhden mahdollisuuden, Gueorgiou kirjoittaa.

Lisäksi Gueorgiou kirjoittaa, että Viron tulevat MM-maastot ovat hänelle tuttuja. Juoksihan ranskalainen maailmancupia siellä vuonna 1998.

- Tuntuu kuin se olisi ollut eilen, hän päätti kirjoituksen.

Thierry Gueorgiou on voittanut maailmanmestaruuden 13 kertaa. MM-mitaleita hänellä on yhteensä 21. Hän on voittanut kultaa kaikilta suunnistuksen matkoilta sprinttiviestiä lukuun ottamatta.

Blogin esittelytekstissä ranskalainen kertoo aloittaneensa suunnistuksen viisivuotiaana, eikä ole vieläkään löytänyt parempaa tapaa kanavoida omaa hyperaktiivisuuttaan ja kilpailuviettiään. Tämä kanavointi jatkuu ainakin Etelä-Virossa 30. kesäkuuta – 7. heinäkuuta 2017.

Mikäli siis vielä kerran mielii nähdä metsän kuninkaan MM-areenoilla, kannattaa ensi kesälle suunnistella matkaa Tarton seudulle.

-Juho-Veikko Hytönen

Suunnistuksen ohella Gueorgiou osaa myös kirjoittaa. Hänen englanninkielisen blogitekstin voi käydä lukemassa VJ Sportin sivuilta.

Premiumsport.fi

ulvang banneri