Ruotsin ehdotus: Vuorotellen joka toinen vuosi sprinttejä ja metsämatkoja MM-kisoissa

IOFmmlippu intro101111Ruotsalaiset ovat päätyneet varsin uudenlaiseen ja radikaaliin ehdotukseen siitä, kuinka tulevan suunnistuksen MM-kisojen ohjelman tulisi oikein näyttää tulevaisuudessa. Ruotsalaisten ehdotuksessa MM-mitaleita ratkottaisiin vuorotellen joka toinen vuosi sprinttimatkoilla ja toisina vuosina metsämatkoilla.

IOFmmlippu101111Ruotsalaisten ehdotuksessa MM-mitaleista kamppailtaisiin vuorotellen sprintti- ja metsämatkoilla. Kuva Ranskan MM-kisoista viime kesältä IOF:n lipun saapumisesta. Kuva: Hevoskuuri.fiRuotsalaiset ovat päätyneet varsin uudenlaiseen ja radikaaliin ehdotukseen siitä, kuinka tulevan suunnistuksen MM-kisojen ohjelman tulisi oikein näyttää tulevaisuudessa. Ruotsalaisten ehdotuksessa MM-mitaleita ratkottaisiin vuorotellen joka toinen vuosi sprinttimatkoilla ja toisina vuosina metsämatkoilla.

Monien maiden maajoukkuesuunnistajat ja MM-kisakävijät, jotka ovat olleet pettyneitä Kansainvälisen Suunnistusliiton IOF:n tapaan toimia asiassa, ovat olleet vaikuttamassa tähän Ruotsin ehdotukseen, kirjoittaa Ruotsin Suunnistusliiton lehti Skogsport lähipäivinä ilmestyvässä numerossaan.

– Meihin ovat ottaneet yhteyttä muiden maiden MM-juoksijat, jotka ovat kysyneet, että mitä me isona suunnistusmaana voisimme tehdä esittääksemme vaihtoehtoista esityksen MM-kisojen ohjelmaksi. Me tunnemme Ruotsissa velvollisuutta ajaa omaa esitystämme ja tämän lisäksi tunnemme, ettemme saaneet riittävästi omia näkemyksiämme kuuluviin tuossa IOF:n ehdotuksessa, sanoo Ruotsin Suunnistusliiton puheenjohtaja Tom Hollowell Skogsportille.

Trondeimin 2010 MM-kisojen jälkeen perusti IOF projektiryhmän, jonka tarkoituksena oli suunnitella ja tehdä ehdotus tulevien MM-kisojen ohjelmasta tarkoituksenaan tehdä MM-kisoista mm. entistä kiinnostavampi median kannalta. Tätä ehdotusta varten kerättiin myös mielipiteitä jäsenmailta.

Huomion kohteena ehdotuksessa ovat olleet keskimatkan ja viestin kohtalo. Uutena vaihtoehtona on tuotu perinteisen keskimatkan korvaamista prologilla ja takaa-ajolla sekä perinteisen viestin korvaamista sekasprinttiviestillä, ja nämä ehdotukset ovat saaneet urheilijat vastustamaan ehdotusta.

Nyt Ruotsin Suunnistusliitto tekee ehdotuksen, jossa MM-kisat jaettaisiin kolmen finaalin MM-sprinttikisoihin ja neljän finaalin MM-metsäkisoihin. Tämän ehdotuksen takana on siis ollut Ruotsin Suunnistusliiton lisäksi myös muiden maiden maajoukkuesuunnistajia. Nyt Ruotsissa toivotaan myös muiden pohjoismaiden suunnistusliittojen tukea, jotta tämä esitys saisi enemmän painoarvoa.

– Jaetut MM-kisat vaikuttavat hyvältä ehdotukselta. Tänä päivänä MM-ohjelma on vähän liian tiivis. Tässä ehdotettussa esityksessä parhaat suunnistajat voisivat olla mukana joka matkalla ja sen pitäisi olla tavoitteenakin, sanoo Ruotsin maajoukkuesuunnistaja Lena Eliasson.

Lopullinen päätös tulevasta MM-ohjelmasta on tarkoitus tehdä ensi kesänä Sveitsin MM-kisojen yhteydessä. On myös mahdollista, että MM-suunnistajat pyrkivät lykkäämään äänestystä, koska uusia kilpailumuotoja ei ole ehditty testata riittävästi.

Ruotsin Suunnistusliiton ehdotus tulevasta MM-ohjelmasta

Sprintti-MM:

- Sprintti, karsinta ja finaali väliaikalähdöllä

- Knock out-sprintti, karsinta ja pudotuskierrokset

- Sprinttisekaviesti

Metsä-MM:

- Pitkä matka, ainoastaan finaali, väliaikalähtö

- Keskimatka, ainoastaan finaali, väliaikalähtö

- Takaa-ajo, prologin mukaan

- Viestit sekä miehille että naisille

IOF:n ehdotus uudeksi MM-ohjelmaksi:

- Sprintti karsinta ja finaali väliaikalähdöllä

- Sprinttisekaviesti

- Keskimatka (prologi + taka-ajo)

- Viestit sekä miehille että naisille

- Pitkä matka, ainoastaan finaali, väliaikalähtö

Lähde: Orientering.se

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri