Tulevaisuuden 10MILA suunnistetaan uusissa maakunnissa

Suunnistajat etsivät rasteja niin Göteborgissa kuin Falunissakin.

Föreningen Tiomilakavlen on myöntänyt 10MILA-viestin järjestelyoikeudet vuosille 2015-2017. Viestin taustaryhmän tarkoituksena on ollut laajentaa viestiä myös Tukholman ulkopuolisiin maakuntiin. Aikaisemmin viesti järjestettiin poikkeuksetta Tukholman lähistöllä, mutta viime vuosina 10MILA on järjestetty myös kauempana Tukholmasta.

Vuoden 2015 juostaan vielä Tukholman pohjoispuolella, mutta vuonna 2016 rasteja haetaan Falunin ja Borlängen seudulta Taalainmaalta. Vuonna 2017 keväinen klassikko siirtyy Göteborgiin.

10MILAn "kaukametsäläisten" tavoittena on ollut levittää viestiä uusille seuduille sekä antaa järjestäjille aikaa valmistella kilpailua.

-Olemme nyt saaneet aikaan tilanteen, jossa järjestäjillä on hyvin aikaa järjestää sunnistajille mahdollisimman hieno 10MILA-kokemus, kertoo Crister Nordström Föreningen Tiomilakavlenista.

Huomionarvoista viestin maantieteellisen laajentumisen lisäksi on järjestelyorganisaatioiden moninaisuus. Järjetäjänä ei aina toimi yksittäinen seura. Esimerkiksi vuonna 2015 viestin järjestäjävastuussa on Oringenföreningen i Uppland eli paikallisista seuroista koostuva organisaatio, joka järjesti O-ringenin vuonna 2001. Samainen porukka järjesti 10MILA-viestin vuonna 2008. Göteborgin 10MILA:sta vastuussa on Göteborgin alueen suunnistusliitto. Falunin viestin järjestää perinteet omaava suunnistusseura Stora Tuna OK.

Viestin järjestelyhalukkuus on kasvanut viime vuosina. Aikaisemmin viestin järjestäjäehdokkaita ei ole ollut juuri yhtä enempää, mutta nyt viestin järjestämistä tarjoavat monet seurat ja tämä on johtanut kilpailutilanteeseen. Tämä on seurausta siitä, että taustajoukot ovat tehneet viestin entistä houkuttelevammaksi järjestää muun muassa sen taloudellista kannattavuutta nostamalla.

-Meillä on ollut mahdollisuus valita järjestäjät erittäin pätevästä ehdokasjoukosta, Nordström kehuu.

Lähivuosien järjestäjät ovat olleet tiedossa jo pidempään. Vuonna 2014 viesti juostaan Smoolannin Eksjössä. Vuoden 2013 viesti käydään Tukholman pohjoispuolella. Ensi vuonna viesti juostaan Itä-Götanmaan Kvarnissa, joka on sangen lähellä vuoden 2010 kisapaikkaa.

Ensi kevään viestistä on julkaistu jo kilpailukutsu, jonka mukaan luvassa on melko pitkiä osuuksia. Ankkuriosuuden on ilmoitettu 18 kilometriä pitkäksi. Långa Nattenilla on mittaa ensi vuonna 17,5 kilometriä.

orientering.se

10MILA 2012 - kilpailukutsu på svenska (PDF-tiedosto)

 

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri