Jukolan viesti 2017 on myönnetty Kalevan Rastille

Halden intro190611Jukolan viestin johtoryhmä on myöntänyt 2017 vuoden järjestelyoikeudet Kalevan Rastille. Kilpailukeskuksena toimii Enon koulukeskus Joensuussa. Jukolan viesti suunnistetaan perinteisesti kesäkuussa viikkoa ennen juhannusta. Edeltävän vuoden 2016 Jukolan viesti on myönnetty Lappeen Riennolle.

Halden190611Juhliiko Halden SK voittoa myös vuoden 2017 Jukolassa, kuten teki edellisessä Joensuun Jukolassa vuonna 2000? Kuva Salpa-Jukolan voittojuhlista viime kesältä. Kuva: Hevoskuuri.fiJukolan viestin johtoryhmä on myöntänyt 2017 vuoden järjestelyoikeudet Kalevan Rastille. Kilpailukeskuksena toimii Enon koulukeskus Joensuussa. Jukolan viesti suunnistetaan perinteisesti kesäkuussa viikkoa ennen juhannusta.

Harpatin vaaramaasto tarjoa haasteita huippusuunnistajille ja harrastajille kesäyössä. Jukolan viestin arvot ja ainutlaatuinen tunnelma perustuvat juuri näihin elementteihin: huiput ja harrastajat samassa kilpailussa keskellä korpea Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä.

Jukolan viestillä on vahvat perinteet luonnon kunnioittamiseen ja laadukkaan tapahtuman toteuttamiseen. Pärnävaaran Jukolassa 2000 otettiin käyttöön elektroninen leimausjärjestelmä, joka tulospalvelun ja GPS-seurannan ohella osoittavat myös rohkeutta hyödyntää kehittyvän tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia suunnistussovelluksiin.

– Jukolan viestin järjestäminen vaatii seuralta pitkäjänteistä sitoutumista, osaamista ja seuraväen intoa lähteä yhdessä tekemään onnistunut suurtapahtuma. Jukolan viestin kaltainen suurtapahtuma ei synny yksittäisen seuran voimavaroilla, vaan siihen tarvitaan yhteistyökumppaneita ja laaja joukko vapaaehtoistoimijoita, painottaa kilpailunjohtaja Arja Makkonen.

Harpatin kilpailualue on puustoltaan melko tiheääkin vaaramaastoa, jossa ensimmäisen kilpailun järjesti vuonna 1979 Enon Kisa-Pojat. Maasto todettiin jo silloin vaativaksi, ja se sopii mainiosti taitaville suunnistajille. Kuntoilijoille puolestaan tuo helpotusta kilpailualueella kiemurteleva latuverkosto. Hoidettuja hiihtolatuja saa edelleen käyttää ilman karttaa, vaikka muuten alue julistetaan harjoituskieltoon.

– Kilpailualueen keskeisiin maanomistajiin on oltu yhteydessä ja he ovat antaneet luvat maaston käyttöön. Alueen muihin maanomistajiin otamme yhteyttä, kun ratahahmotelmia aletaan tutkia tarkemmin, kertoo Jussi Silvennoinen, joka kartoittaa kilpailualueen ja toimii pääratamestarina.

– Radat kulkevat pääasiallisesti talousmetsissä ja ne luonnollisesti väistävät kaikki luonnonsuojelualueet. Ratoja ei myöskään suunnitella nuoriin taimikoihin. Maastoon ei tehdä mitään pysyviä rakenteita. Suuri kilpailijajoukko aiheuttaa sen, että maastoon tulee kilpailun aikana paljon uusia, pieniä polkuja, jotka yleensä häviävät metsästä muutaman kasvukauden aikana, selventää Silvennoinen ratasuunnittelua.

TAUSTATIEDOT

Salpa-Jukola 2011 keräsi 14835 osanottajaa ja se oli Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma viime vuonna. Jukolan viesti kerää paikan päälle vähintään osanottajamäärän verran huoltajia, perheenjäseniä ja katsojia. Kisapäivinä toimitsijoita tarvitaan 1500.

Kalevan Rasti on joensuulainen suunnistusseura, jolla on 400 jäsentä. Seuran painopistealueet ovat nuorisotoiminta, huippusuunnistus ja harrasteliikunta. Kalevan Rasti on järjestänyt Jukolan viestin aikaisemmin vuosina 1982 ja 2000. Kalevan Rasti on voittanut Jukolan viestin 2004, 2005 ja 2007 sekä Venlojen viestin 1979 ja 1992.

- Kalevan Rastin lehdistötiedote

Ps! Vuoden 2016 Jukolan viesti on myönnetty Lappeenrantaan ja Lappeen Riennon isännöitäväksi.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri