Tove Alexandersson suunnistusammattilaiseksi 19-vuotiaana

ToveAlexandersson intro16111119-vuotiaalla ruotsalaisella on edessään tiukka kesä, sillä nuorten ja aikuisten MM-kisat järjestetään ensi vuonna viikon päässä toisistaan.

 

 

ToveAlexandersson161111Tove Alexandersson 25mannassa. Kuva: Hevoskuuri.fiRuotsin ja Stora Tuna Okn nuorella tähdellä Tove Alexanderssonilla ei ole kiire kouluun ja töihin. Viime vuoden MM-kisoissa pronssia viestistä napannut ja nuorten MM-kisoista kolme eriväristä mitalia ottanut Alexandersson aikoo keskittyä urheiluun ammattimaisesti tulevaisuudessa.

-Valinta tuntuu luonnolliselta, pitäväthän monet nuoret lukion jälkeen välivuoden työskennelläkseen tai matkustaakseen. Minä valitsin suunnistamisen,sillä se on hauska urheilulaji. Samalla pääsen matkustamaan paljon harjoitusleirien ja kilpailujen merkeissä, kertoo Alexandersson Ruotsin suunnistusliiton sivuilla.

Ensi kesänä viimeistä vuotta juniorisarjoissa suunnistavan Alexanderssonin edessä on haasteita, sillä junioreiden ja aikuisten arvokisat pidetään viikon välein heinäkuussa. Hänen tavoitteenaan on osallistua molempiin kilpailuihin, vaikka lyhyt aikaväli saattaakin aiheuttaa päänvaivaa.

-Yritän yhdistää molemmat kisat jollain tavalla, mikäli minut vain valitaan joukkueisiin Tove kertoo.

Ennen kesäkautta Alexandersson tähyää hiihtosuunnistuksen arvokisoihin, onhan hän myös suunnistuksen talvisen lajin hallitseva aikuisten maailmanmestari.

Rahoituksen Alexandersson järjestää erilaisten stipendien ja harjoitustukien avulla. Lisäksi hänen vanhempansa ovat vahvasti mukana tukemassa nuorta urheilijaa. Alexandersson aikoo asua kotonaan Borlängessä.

-Pidän tauon opinnoistani keskittyäkseni urheiluun täysipäiväisesti. Tämä on vain lyhyempi ajanjakso elämässäni, opiskelun ja ammatinvalinnan voin tehdä myöhemmin, Alexandersson perustelee.

Maailman parhaan juniorisuunnistajan urheilijaelämän tekee mielenkiintoiseksi se seikka, että hänellä ei ole lainkaan valmentajaa. 19-vuotias Alexandersson suunnittelee oman harjoittelunsa itse.

-Tietenkin on henkilöitä joiden kanssa voin keskustella asioista ja uusista ideoista, mutta tiedänhän itse parhaiten mikä sopii parhaiten itselleni.

Ammattimaisesta satsauksesta huolimatta Alexandersson ei aio nostaa harjoitusmääriään radikaalisti, vaan sopivassa tahdissa loukkaantumisten välttämiseksi.

Seuraavat kuukaudet Alexandersson jännittää tulevaa Idrottsgalania, jossa valitaan Ruotsin parhaat urheilijat. Suunnistajanuorukainen on nimetty ehdokkaaksi Årets nykomling palkinnon saajaksi, joka voidaan suomentaa esimerkiksi vuoden tulokkaaksi.

Alexanderssonia 7 vuotta vanhempi suunnistaja Helena Jansson nimettiin ehdokkaaksi vuoden naisurheilijaksi. Neljä mitalia Ranskan MM-kisoissa voittanut Jansson kamppailee tittelistä yhdessä uimari Therese Alshammarin, ampumahiihtäjä Helena Ekholmin sekä jalkapalloilija Lotta Schelinin kanssa.

Palkintojen saajat selviävät Idrottsgalanissa, joka järjestetään 16. tammikuuta.

orientering.se 

 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri