Piinapenkissä Anni-Maija Fincke

fincke010111Hevoskuurin toimittaja tavoitti suunnistuksen MM-ryhmän leiriltä Portugalista viime vuonna MM-viestikultaa yhdessä Merja Rantasen ja Minna Kaupin kanssa saavuttaneen Anni-Maija Fincken. Anni-Maija tähyää suunnistusurallaan yhä parempaan menestykseen, eivätkä pelkät viestimitalit enää riitä

fincke010111Anni-Maija Fincke.Hevoskuurin toimittaja tavoitti suunnistuksen MM-ryhmän leiriltä Portugalista viime vuonna MM-viestikultaa yhdessä Merja Rantasen ja Minna Kaupin kanssa saavuttaneen Anni-Maija Fincken. Anni-Maija tähyää suunnistusurallaan yhä parempaan menestykseen, eivätkä pelkät viestimitalit enää riitä.

Moi A-M! Suunnistusmaajoukkue leireilee parhaillaan Portugalissa. Ilmeisesti alla on tänä talvena jo muitakin leirejä? Missä olet leireillyt ja miten harjoittelu on sujunut?

Anni-Maija: Kävin vuodenvaihteessa Kanarialla kahden viikon leirillä. Tammikuussa kävin myös Göteborg Openissa katsastamassa ruotsalaisten ja norjalaisten tason. Maajoukkueen kanssa olen leireillyt Vierumäellä ja kahdesti sprinttimaajoukkueen kanssa pääkaupunkiseudulla. Harjoittelu ei kuitenkaan ole sujunut aivan putkeen, koska Kanarialla takareisi kipeytyi ja jouduin pitämään viikon juoksutauon. Muuten tilanne on hyvä!

Viitaten ensimmäiseen kysymykseen, millainen se ruotsalaisten ja norjalaisten taso oli:

Anni-Maija: Sijoituin kokonaiskisassa toiseksi Helena Janssonin jälkeen.

Toimittaja huomasi syksyllä Suunnistusliiton sivuilta, että aiot jatkossa panostaa enemmän sprinttiin. Onko harjoittelussa tehty sprinttiä silmällä pitäen radikaaleja muutoksia vai mennäänkö suhteellisen samalla harjoitussapluunalla kuin ennenkin?

Anni-Maija: suurimpana muutoksena harjoittelussa ovat Jari Ikäheimosen lanseeraamat sprintterin erikoisharjoitteet, kuten määräintervallit ja spesifimpi voimaharjoittelu. Lisäksi sprinttisuunnistustekniikkaa on leireillä ja kotona pureskeltu. Sprinttimaajoukkueessa ominaisuuksien kehittäminen on jaettu sykleihin. Esimerkkinä ensimmäisen jakson teemana oli fyysinen harjoittelu. Leirillä teimme ryhmätöitä ja mietimme yhdessä, kuinka sprinttisuunnistajan pitäisi harjoitella. Jari Ikäheimosen erikoisosaamisella oli tässä kohtaa erittäin suuri merkitys. Toisella jaksolla mietimme jokaisen yksilöllistä sprinttisuunnistustekniikkaa. Kokoamme myös "pelikirjaa", johon aletaan keräämään tiettyjä sprinttisuunnistuksen lainalaisuuksia.

Kuulostaa hyvältä. Kerro hieman Portugalin leirin ohjelmasta. Millaisia harjoituksia valmennuskaksikko Juha Taini ja Antti Harju ovat laatineet urheilijoiden päänmenoksi?

Anni-Maija: keskitymme aikalailla perusharjoitteluun ja suunnistusrutiinien parantamiseen. Fyysisellä puolella pääroolissa ovat vauhtikestävyysharjoitukset. Lisäksi juoksen yhden kisan Portugal O'meetingissa.

Olet nuoresta iästä huolimatta tehnyt MM- ja muissa arvokisoissa jo vuosien ajan erittäin varmoja ja tasapainoisia suorituksia. Mitkä ovat vahvuutesi ja toisaalta heikkoutesi suunnistajana? Jos verrataan esimerkiksi Minna Kauppiin, missä asioissa hän on sinua paremmalla tasolla?

Anni-Maija: juoksuvauhti on yleensä ollut aika hyvä. Lisäksi tiukassa paikassa olen yleensä pystynyt juoksemaan omalle tasolleni. Kisoissa saatan miettiä liikaa muiden kovuutta, ja toisaalta pelätä virheitä. Kyse on itseluottamuksesta. Minna on minuun verrattuna kovempi juoksija ja parempi suunnistaja.

Se oli tyhjentävä analyysi! Kerro hieman talviharjoittelustasi?

Anni-Maija: harjoittelu on jakautunut leiri- ja kotiharjoitteluun. Kotona Tampereella teen yleensä kolme kovaa harjoitusta tiistaina, torstaina ja lauantaina. Lisäksi teen kolme voimaharjoitusta ja 1-2 pitkää lenkkiä. Ohjelmassa on luonnollisesti myös kevyitä verryttelylenkkejä tai vesijuoksua. Leireillä ohjelma on sitten tehopainotteisempi.

Entä tulevaisuus, kuinka pitkään aiot olla huipputasolla mukana? Mielessä siintävät varmasti Vuokatin MM-kisat 2013!

Anni-Maija: en ole asiaa sen kummemmin miettinyt. Jatkan niin kauan kun huvittaa.

Saavutit aikanaan N22-sarjassa maastojuoksun Suomen mestaruuden ja pidät hallussasi myös Tampereen Pyrinnön testijuoksun reittiennätystä. Onko juoksuvauhtiin tehty aina erityispanostusta vai oletko poikkeuksellisen lahjakas juoksija?

Anni-Maija: tykkään kovista juoksuharjoituksista. Ne ovat olleet aina mieluisampia kuin pitkät ja hiljaiset lenkit. Kai voi sanoa, että olen lahjakas juoksija. Sitä tekee mielellään semmoisia harjoituksia missä on hyvä! Uskon myös, että en onnistunut tuhoamaan nuorempana nopeusominaisuuksia liian kovalla ja junnaavalla harjoittelulla.

Viime vuonna ankkuroit Tampereen Pyrinnön Venlojen viestin voittoon. Miltä Pyrinnön "tyttöjen" tilanne näyttää tällä hetkellä? Voivatko Hevoskuurin lukijat odottaa jättipottia myös tänä vuonna Salpa-Jukolasta? Maastotyyppihän on sinulle varmasti tuttu, olethan Vehkalahden Veikkojen juniorikoulun tuote!

Anni-Maija: mielestäni tilanne näyttää hyvältä. Monet tytöt ovat kehittyneet talven aikana, mutta valitettavasti muutama joukkue-ehdokas on kärsinyt jalkavammoista. Lähdemme puolustamaan voittoa kynsin hampain.

Kiitokset Anni-Maijalle haastattelusta ja tsemppiä jatkoon!


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri