Suomalaiseen suunnistuskalenteriin luvassa muutoksia lähivuosina

Vuokatin MM-kisat muuttavat NORT:in paikkaa. Lisäksi SM-erikoispitkä ja sprintti siirtyvät syksyyn.

 Jo ensi kaudella nähdään jotain viime vuosista poikkeavaa. SM-sprintti järjestetään pää- ja juniorisarjojen osalta eri aikaan kuin veteraanien vastaava kilpailu. Tämä johtuu siitä, että molemmille järjestäjille ei löytynyt sopivaa viikonloppua kilpailun yhtäaikaiselle järjestämiselle. Eri ajankohdista huolimatta raudankovat ikämiehet saavat osallistua vain joko veteraanien SM-kisoihin tai yleisen sarjan sprinttiin. Molempiin ei ole mahdollista osallistua.

-Lajisääntö 10.67 sanoo: Kilpailija saa ilmoittautua ja osallistua samassa kilpailussa vain yhteen sarjaan riippumatta siitä, pidetäänkö saman kilpailun eri sarjat yhdessä paikassa vai eri paikoissa tai eri aikaan, kertoo kilpailu- ja sääntöasioista vastaava Petteri Palmi suunnistusliitosta.

Veteraanit kamppailevat sprinttimitaleista toukokuun puolivälissä Seinäjoella, kun pääsarjat ja juniorit kilpailevat kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Tampereen Hervannassa.

Kahden vuoden ajan kilpailtu Nordic O-tour on järjestetty Jukolan Viestin ympärillä siten, että ensimmäinen osakilpailu on juostu Suomessa ennen maailman suurinta suurviestiä. Jukolan jälkeen on matkattu Ruotsiin ja Norjaan, jossa on juostu sarjan muut osakilpailut. Ensi vuonna NORT kilpaillaan kuitenkin syyskuun puolessavälissä ilman että muut kilpailut katkaisevat touria. Petteri Palmin mukaan NORT:n siirtyminen johtuu vuoden 2013 Vuokatin MM-kilpailuista.

-Perinteisesti tulevan vuoden MM-kilpailumaassa on pyritty järjestämään edellisenä syksynä maailmancupin osakilpailu. Koska Nordic O-tourin osakilpailut ovat olleet samalla mc-osakilpailuja, niin vuonna 2012 ne on siirretty syksyyn, Palmi selvittää.

NORT:lle on sopiva aukko syksyn kilpailukalenterissa, kun SM-pitkä juostaan jo elokuun lopussa.

SM-erikoispitkä loppusyksyyn, keskimatka keväälle

Pysyvämmät muutokset SM-kilpailujen järjestämisessä tulevat voimaan vuodesta 2014 lähtien, jolloin SM-kalenteri tekee kuperkeikan. SM-keskimatka siirtyy syksyltä keväälle ja sprintti siirtyy SM-viestin pariksi syyskuulle. Myös keväisin järjestetty SM-erikoispitkä siirretään loppusyksyyn.

-Vuodesta 2014 alkaen tarkoituksena on juosta keskimatka toukokuun lopulla, pitkä syyskuun alussa, sprintti ja viesti syyskuun lopulla, yö lokakuun alussa ja erikoispitkä lokakuun puolessa välissä, Palmi kertoo liiton suunnitelmia.

SM-kalenterin muutos saattaa muuttaa myös muuta kilpailukalenteria. Aikaisempina vuosina sprinttikilpailujen järjestäminen on loppunut kuin seinään kesäkuun SM-sprintin jälkeen. Nyt rastikansalta saattaa löytyä motivaatiota kiertää sprinttikilpailuja pitkin kesää, ja kisajärjestäjät saattavat vastata kasvaneeseen kysyntään.

Erikoispitkän siirtämistä on toivottu jo vuosien ajan suunnistuskansan syvien rivien keskuudessa. Nyt liitto vastaa toiveisiin ja tämä saattaa nostaa kilpailun tasoa ja arvoa. Aikaisempina vuosina monet huiput ovat jättäneet pitkän palautumisajan vaativan SM-kilpailun väliin, sillä heti kisan jälkeen edessä on perinteisesti ollut monia kovia kisoja. Loppusyksyn erikoispitkä saattaa kerätä useamman innokkaan taistelemaan kauden viimeisistä mitaleista.

-Juho-Veikko Hytönen

 


 

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri