Emil Wingstedtistä Norjan maajoukkueen sprinttivalmentaja

Norjan kunnianhimoisena tavoitteena on tulla jälleen maailman parhaaksi suunnistusmaaksi. Norjalainen sprinttimenestys on jäänyt viime vuosina heikoksi ja tähän haetaan nyt muutosta. Kaksinkertainen sprintin maailmanmestari Emil Wingstedt aloittaa Norjan maajoukkueen sprinttivalmentajana tästä hetkestä eteenpäin.

Norjan kunnianhimoisena tavoitteena on tulla jälleen maailman parhaaksi suunnistusmaaksi. Norjalainen sprinttimenestys on jäänyt viime vuosina heikoksi ja tähän haetaan nyt muutosta. Kaksinkertainen sprintin maailmanmestari Emil Wingstedt aloittaa Norjan maajoukkueen sprinttivalmentajana tästä hetkestä eteenpäin.

Entisellä Ruotsin maajoukkuesuunnistajalla Emil Wingstedtillä (36) on meriittilista, joka puhuu puolestaan. Miehellä on kolme maailmanmestaruutta, joista kaksi sprintissä ja yksi viestistä ja lisäksi EM-kultaa. Lisäksi Wingstedtillä on lukuisia viestivoittoja niin Jukolasta kuin Tiomilastakin.

Emil Wingstedt on asunut Norjassa 15 vuotta, ensin Trondheimissa opiskelijana ja vuodesta 2002 Haldenissa kuuluen Halden SK:n runkomiehistöön vuosien ajan. Wingstedt lopetti oman huippusatsauksensa Trondheimin 2010 MM-kisoihin, mutta entisenä sprintin maailman ykkösenä hän tuo kullanarvoista pätevyyttä Norjan sprinttisuunnistuksen nostamiseen.

Luonnollisesti Norjan päävalmentaja Petter Thoresen on varsin tyytyväinen saadessaan sprintin huippumiehen valmennustalliinsa.

– Tämä on yksi ratkaisu matkalla maailman parhaaksi maajoukkueeksi. Jos haluamme maailman parhaan maajoukkueen, tulee meillä olla myös maailman parhaat resurssihenkilöt, kuten valmentajat, sanoo Petter Thoresen ja jatkaa.

– Hän on ollut maailman ykkönen sprintissä ja se kokemus ja tietotaito, mikä hänellä on, on kullanarvoista Norjan maajoukkueelle.

– Olen lopettanut oman satsaukseni, mutta haluan kuitenkin jakaa minun kokemuksiani muille. Kun sain Petter Thoresenilta tiedustelun tehtävästä, joka sopisi minun muiden työtehtävieni yhteyteen ja ennen kaikkea minun perheeseen, oli tämä tehtävä, johon minulla oli kiinnostusta, sanoo Emil Wingstedt ratkaisustaan.

Emil Wingstedt haluaa ennen kaikkea tuoda omaa kokemustaan esille varsinkin nuoremmille norjalaissuunnistajille sekä sitä, mitä tarvitaan hyvään menestykseen.

– Toivon luonnollisesti, että minulla olisi jotain annettavaa nuorille norjalaissuunnistajille. Samaan aikaan minun täytyy myöntää, ettei minulla ole täyttä kuvaa heidän tämänhetkisestä kapasiteetistaan. Mutta osan heistä tunnen ja uskon, että he voivat kehittyä.

– Ennen kaikkea täytyy juosta kovaa. Se on perusedellytys, jonka täytyy olla perustana kun puhumme sprinttisuunnistuksesta. Lisäksi täytyy pystyä keskittymään joka hetken 15 minuutin ajan, eli siis koko suorituksen ajan. On tärkeää sulkea kaikki muut pois ja keskittyä vain ja ainoastaan itse tehtävään. Ja viimeisenä, mutta ei mitättömimpänä seikkana, täytyy osata tehdä oikeita valintoja intuitioon perustuen. Sprinttikilpailun aikana ei ole turhaa aikaa hukattavaksi, ja jos haluaa päästä aivan terävimpään kärkeen, on osattava tehdä oikeita valintoja, sprintin maailmanmestari Emil Wingstedt kertoo edellytyksistä hyväksi sprinttisuunnistajaksi.

Lähde: Norjan Suunnistusliitto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri