Juha Taini: Kokonaisvaltainen valmentautuminen säilyy painopistealueena

JuhaTaini intro241111Juha Tainin mietteitä menneestä kaudesta ja katseiden kääntämisestä uuteen kauteen.


JuhaTaini241111Juha Taini Ranskan MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fiJuha Tainilla on ensimmäinen vuosi takanaan Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana ja hän teki hiljattain kahden vuoden jatkosopimuksen jatkaen näin päävalmentajana ainakin Vuokatin 2013 MM-kotikisoihin saakka. Näin uutta harjoituskautta aloittaessa oli sopiva hetki kysellä Juha Tainilta mietteitä menneestä kaudesta ja katseiden kääntämisestä uuteen kauteen.

Hevoskuuri tapasi Juha Tainin kahvikupposen äärellä ja se oli sopiva hetki pohtia Suomen suunnistusmaajoukkueen nykytilaa ja Tainin omia mietteitä päävalmentajakauden ensimmäisestä vuodestaan.

Pasi Ikosen MM-hopea kauden kohokohta

Ensimmäiseksi oli sopivaa kysyä päällimmäisiä ajatuksia ja kohokohtia viime kaudesta.

– Päällimmäisenä ajatuksena viime kaudesta on se, että monia asioita ollaan saatu vietyä eteenpäin. Minulle on myös kirkastunut myös se, että missä ollaan muita maita perässä ja missä ovat syyt. Viime kauden ehdoton kohokohta oli Pasi Ikosen MM-hopea pitkällä matkalla. 2007 oli edellinen kerta, kun Suomen miehet olivat saavuttaneet henkilökohtaisen mitalin. Myös maailmancupin finaalikierros oli miehiltä hyvää tekemistä. Lisäksi Ikonen osoitti, että kuinka hänellä oli tavoitteet arvokisoissa, niin hän pärjäsi paremmin ulkomailla ollen selvästi paras suomalaismiehistä, kun taas Suomessa hän ei ollut yhtään muita parempi, vaan päinvastoin hävisi monelle. Tämä osoittaa hyvin, kuinka panostus arvokisoihin tuottaa tulosta, Juha Taini pohtii viime kauden huippuhetkiä.

Naisten puolella Tainia harmittelee naissuunnistajien kärsimiä vammoja ja sairauksia.

– Myös naisilla oli eteenpäin menoa, mutta naisten kausi oli vammojen ja sairauksien sävyttämää. Monella oli kuitenkin positiivisia suorituksia. Merja Rantanen meni fyysisesti selvästi eteenpäin viime kaudella, mutta hänellä vielä suorituksen hallinta ei toiminut loppuun asti, joten täysosumat jäivät vielä saavuttamatta. Anni-Maija Finckellä vastaavasti suorituksen taso meni eteenpäin, mutta hänellä akilles-ongelmat kiusasivat koko kauden ajan ja harjoituskaudesta tuli rikkonainen. Kuntohuiput tulivat näin väärään aikaan. Vaiva uusiutui koko kauden ajan, eikä siitä päässyt eroon ja harjoittelun kanssa joutui koko ajan tekemään kompromisseja. Minnan kohdalla on vaikea sanoa tämän vuoden tasoa sairastelun johdosta. Alkukausi näytti hyvältä, mutta siinä tuli varmaankin opiskelukiireiden takia niin paljon rasitusta, että kroppa reagoi sairastumisella. Nyt Minnalla on hirveä motivaatio ensi kauden suhteen, Taini käy läpi parhaiden naissuunnistajiemme viime kautta.

Mykoplasma jylläsi

Yksi asia mikä Juha Tainia selvästi harmitti, oli lukuisat vammat ja sairastumiset. Päävalmentajan mukaan yhteensä A- ja B-maajoukkueessa sekä talenttiryhmästä 60 % eli noin 20 urheilijalla meni vähintään yksi kuukausi joko vammojen tai sairastelujen takia hukkaan.

– Tämä on todella iso määrä ja harvinainen kausi sen suhteen. Tähän löytyy kolme päätekijää: 1. mykoplasma ja sen aiheuttamat infektiot, 2. rasitusvammat sekä 3. akuutit iskut kroppaan. Positiivista kaudessa kuitenkin oli, että terveenä olleet urheilijat kehittyivät todella paljon eteenpäin. Mutta valitettavasti tänä vuonna maajoukkueessa mykoplasma räjähti todella käsiin, harmittelee Taini tuon "muotitaudin" leviämistä myös maajoukkuesuunnistajien keskuuteen.

Kokonaisvaltainen valmentautuminen edelleen keskeistä

Juha Taini on päävalmentajakaudellaan vannonut vahvasti kokonaisvaltaisen ja urheilijakeskeisen valmennuksen nimiin (lue Tainin haastattelu viime helmikuulta täältä) ja samoilla linjoilla tullaan jatkamaan tulevinakin vuosina.

– Painopiste on edelleen kokonaisvaltaisessa valmentautumisessa. Urheilijat tekivät todella paljon ja hyvin töitä tämän kokonaisvaltaisuuden puolesta viime kaudella. Olen todella tyytyväinen heidän työmoraaliin ja voidaan sanoa, että asioita on viety eteenpäin, sanoo Taini , mutta harmittelee kuitenkin resurssien rajallisuutta.

– Kaikkein suurin puute on raha. Vielä ei ole mahdollista tehdä optimaalisesti töitä. Taustatyön tekemisessä ollaan oltu ja ollaan vieläkin lasten kengissä. Mutta tämä on pitkälle urheilijoiden ja seurojen vastuulla, itse tuon sitä esille liitossa, mutta liitonkin resurssit ovat rajalliset ja vaikutukset tulevat viiveellä. Liitto pystyy kannattelemaan A-maajoukkuetta, mutta ei paljon muita. Eniten minulla on huoli nuorten maajoukkuetasoisista urheilijoista. Lliitolla ei ole riittävästi tarjota resursseja heille. Ja tämä näkyy myös siinä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana nuorten menestys on heikentynyt, sanoo suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja hiukan huolestuneena nuorisomaajoukkueen tämän hetken tilasta.

Maajoukkuekuviot olivat Tainille jo tuttuja ennen päävalmentajaksi ryhtymistä. Näin askel apuvalmentajasta päävalmentajaksi ei ollut hyppy tuntemattomaan.

– Itse olin kolme vuotta Jannen mukana reissussa ja aisaparina eli tiesin, mitä oli luvassa kun päävalmentajaksi ryhdyin. Taustatyön määrä on kuitenkin hiukan yllättänyt. Matkajärjestelyt vievät ison osan ajasta ja puolipäiväiselle sihteerille olisi todellakin tilausta. On kuitenkin kehitetty kausianalyysisysteemi, jonka avulla voi helpommin pitää yhteyttä urheilijoihin. Kehittämällä ja miettimällä saa ajan riittämään. Pohdittavaa riittää myös siinä, että hinta-laatusuhde on kohillaan ja majoituksen sijainti leireillä kohillaan karttoihin nähden. Myös lennot ja aikataulut on tarkkaan sovitettava. Urheilijoilla on muutenkin isot omavastuut, joten kustannukset on tarkkaan mietittävä, Taini kertoo.

Fysiikkaa, suorituksen hallintaa ja reitinvalintaa

Tulevalle kaudelle Juha Taini nostaa kolme pääteemaa, joita kehitetään. Nämä ovat: 1. fysiikka, 2. suorituksen hallinta ja 3.reitinvalinta ja sen nopeus ja osumatarkkuus. Suomessa ei yleensä tarvitse tehdä reitinvalintoja ja tämä näkyy puutteena muualla suunnistettaessa.

– Keski-Euroopassa ja tulevissa Sveitsin MM-maastoissa osalla urheilijoista vauhti riittää ja heillä on panostus suorituksen hallintaan. Osalla urheilijoista ei vauhti vielä riitä, joten heillä on panostusta fysiikkaan. Tarkoituksena on tehdä maksimimäärä toistoja Sveitsissä ennen MM-kisoja, Taini sanoo.

Maajoukkueen leiritys ensi vuonna on seuraavanlainen. Helmikuussa ollaan Vierumäellä ja maaliskuun lopulla on leiri Unkarissa sveitsiläistyyppisissä maastoissa. Huhtikuun alussa on jälleen Sveitsissä leiri ja mukana on myös kisoja. EM-kisat juostaan toukokuussa Ruotsissa. Toukokuun lopussa on jälleen kilpailuja Ranskassa Sveitsin rajalla ja MM-kisoja vastaavissa maastoissa. Juhannuksena suunnistetaan maailmancupia Sveitsissä, jonka jälkeen muutama päivä myöhemmin MM-katsastukset pidetään myös Sveitsissä. Tainin mukaan katsastuksiin pääsee noin kymmenkunta urheilijaa sekä miehiin että naisiin, ei enempää. Osalle urheilijoista annetaan rauha valmistautua kisoihin ja annetaan mahdollisesti suora paikka toukokuussa. Tainin mukaan ideana on, että urheilijat olisivat oikeaan aikaan kunnossa kisojen aikaan.

Fysiikan kehittämisessä Taini korostaa sitä, että kehittävät harjoitukset tulisi tehdä vastaanottavassa tilassa.

– Runkonopeus on monilla vielä rajoittava tekijä, vauhtia on saatava yksinkertaisesti lisää. Harjoitusvauhteja on nostettava. Heti syksystä perusharjoittelukaudesta lähtien rohkeasti vauhdit mukaan ja VK-alueella juoksua. Myös voimapuolta on kehitettävä. Mäkiharjoituksia ohjelmaan ja ylämäkien lisäksi myös alamäkiharjoituksia, sillä myös alamäet on muutamilla ongelmina. Voimaharjoittelua tehdään joko mäessä tai erikoisvoimaharjoituksilla urheilijasta riippuen. Myös fysiikan harjoittelussa näkyy kokonaisvaltaisuus. On varmistettava, että keho on vastaanottavassa tilassa silloin, kun tekee kehittäviä harjoituksia. Palauttavan harjoituksen tulee oikeasti olla palauttava, opastaa Taini

Vuokattia ja sprinttiasennetta

Tainin mukaan Vuokatin kotikisat näkyy lähivuosien valmennuslinjauksissa ja ovat koko ajan vahvasti mielessä. Varsinkin fysiikassa on otettava se viimeinen steppi, joka menestymiseen kotikisoissa vaaditaan. Suorituksen hallinta on ollut paremmin hallussa Suomessa kuin ulkomailla, mutta sitäkin vielä hiotaan Vuokatin maastojen osalta.

– Ensi vuonna elokuun alussa on pitkä leiri Joensuussa ja toinen leiri NORT:n yhteydessä syyskuussa. Vuokatin maastoanalyysit ovat tiedossa ja skautattu on kunnolla, Taini kertoo Vuokattiin valmistautumisesta.

Loppuun pohdimme vielä hiukan Suomen sprinttisuunnistuksen tilaan. Taini kertoo, että myös sprinttiä tullaan painottamaan jatkossa.

– Sprinttipainotusta on tuotu esille. Leirejä on tehostettu ja voimakkaammin otettu kantaa toimintaan. Resursseja on pystytty hiukan nostamaan sprintin osalta. Kentän asennetta ei pysty niin paljon muuttamaan ja se tapahtuu hitaasti. Olisikin oivallettava, että se on hyvää harjoitusta myös maastosuunnistajille, ja tuo runkonopeutta lisää mikä on ollut monella puutteena. Uskon, että asenne sprinttiäkin kohtaan muuttuu vähitellen, Taini sanoo lopuksi.

Tällaisin miettein päävalmentaja Juha Taini on viemässä suunnistusmaajoukkuetta kohti Vuokatin MM-kisoja. Vajaan kahden vuoden päästä se selviää, millaisia tuloksia on Vuokatista kotiintuomisina.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 31.10.2020Hiihtokausi käynnistyi - Kainulainen ja Ahonen nopeimmat Imatralla
 4. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 5. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 6. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 7. 30.10.2020Bolshunov, Neprayeva, Niskanen...Olos vetää huippuja Tykkikisojen peruuntumisesta huolimatta
 8. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 9. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 10. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 11. 29.10.2020Imatralla hiihdetään viikonloppuna kilpaa – tässä kotimainen kausi pähkinänkuoressa
 12. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 13. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 14. 01.11.2020Hakala ja Husu voittoihin FIS Imatran Kylpylä Hiihtojen toisena päivänä
 15. 31.10.2020Maailmanennätysmies Hans Mäenpää sairastui koronovirukseen
 16. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 17. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 18. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 19. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 20. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 21. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 22. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 23. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 24. 31.10.2020Heiska ja Antila juhlivat Ilkan polulla – Kangasala SK vahvin viestissä
 25. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 26. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 27. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 28. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 29. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 30. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä

ulvang banneri