Haastattelussa 21-vuotias suunnistuksen MM-mitalisti Olle Boström

OlleBostrom intro291111Olle Boström kertoo MM-kisoista sekä pohtii niitä tekijöitä, jotka ovat nostaneet hänet maailman huipulle.

 

 

OlleBostrom291111Olle Boström Ranskan MM-viestin toisella osuudella, tuloksena MM-pronssi ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa. Kuva: Hevoskuuri.fiRuotsin maajoukkue putsasi poikkeuksellisella huolella palkintopöydät Ranskan MM-kisoissa. Pääosin mitalit jaettiin naisten kauloihin, mutta myös miehillä oli oma osansa naapurimaamme kaikkien aikojen parhaan mitalisaldon keräämisessä. Yksi miespuolisista mitalisteista oli ensimmäistä vuotta aikuisten sarjassa kuluneella kaudella suunnistanut Olle Boström, joka oli mukana pronssisessa viestijoukkueessa. Lisäksi Ranskasta mukaan tuli myös kuudes sija erittäin raskaalta ja vaativalta pitkältä matkalta. Lisäksi kotimaassa kulki lujaa. Elämänsä ensimmäisessä aikuisten ruotsinmestaruuskisassa kaulaan ripustettiin hopea ja Elitserienin kokonaistuloksissa hän oli kuudes, vaikka jätti puolet osakilpailuista käymättä. Boström on ollut menestyksekäs jo nuorena, mutta harppaus maailman huipulle heti 21-vuotiaana on jotain mitä mies itsekkään ei osannut odottaa.

Boströmin hieno kausi pohjautui erinomaiseen talveen, jonka aikana 21-vuotias Tukholman Nackassa asuva nuori mies nousi uudelle tasolle.

-Ennen kautta fiilis oli hyvä ja tiesin kehittyneeni. Toiveena oli, että onnistuisin kisoissa, mutta en voinut kuvitellakaan, että lopulta seisoisin kesällä palkintopallilla MM-mitali kaulassa, Boström kertoo.

MM-leiri toi itseluottamuksen

Aikaisemmin MM-kisoja kolunneista Ruotsin vanhemmista maajoukkuemiehistä moni kärsi loukkaantumisista ja oli tiedossa, että MM-joukkueeseen oli vielä lippuja lunastamatta. Varsinkin nuorten miesten kaarti tiesi mahdollisuuksistaan. Kevään tärkeät kotimaiset kisat menivät hyvin ja Boström sai kovia päänahkoja niin pitkältä kuin keskimatkaltakin, mutta ajatukset MM-kisoista olivat vielä kaukana. Vasta toukokuussa Boström oivalsi oman potentiaalinsa.

-Ranskan MM-leirillä tajusin kuinka korkealle tasolle olin päässyt. Kisatulokset MM-kisojen naapurimaastoissa viestittivät siitä, että paikka maajoukkueessa on todella lähellä ja että voisin itse kisoissa jopa pärjätä.

Lopulta kisapaikka irtosi ja Boström pääsi juoksemaan keskimatkaa, pitkää matkaa sekä viestiä. Pitkällä matkalla Boström oli paras ruotsalainen kuudennella sijallaan. Sijoitustavoitteita tämä pitkänhuiskea Järlan mies ei ollut asettanut vaan tarkoitus oli selvitä mahdollisimman hyvin kisasta, jonka hän tiesi olevan erittäin raaka sekä teknisesti, että fyysisesti. Vaikka tehtävä tuli täytettyä, oli kuudes sija silti yllätys.

-Kisa-aamuna kropassa tuntui hyvältä ja ajettuani Dmitry Tsvetkovin kiinni heti alkumatkasta tiesin aloittaneeni hyvin. Halusin kuitenkin säilyttää suunnistuksen täysin omissa käsissäni, enkä antanut fyysisesti kovan Tsvetkovin häiritä suunnistustyöskentelyäni, Boström kertaa pitkän matkan alkua.

Yleisörastin jälkeen venäläisen ja Boströmin tiet erkanivat ja edessä oli erittäin vaikea loppu. Boströmin mukaan helle, matka ja maasto alkoivat tehdä tehtävänsä ja hän yritti keskittyä ainoastaan suunnistukseen. Virheitä ei tullut ja maalissa mies oli tyytyväinen.

-Maalissa oli mahtava fiilis, kun tajusi suorituksen riittävän kuudenteen sijaan ja palkintopaikkaan, Boström muistelee väsyneitä, mutta iloisia hetkiä.

Hyökkäävä suoritus viestissä

Keskimatkan suorituksen pilasi suuri pummi ja Boströmin oli tyytyminen 21. sijaan. Tämä toi revanssihaluja viestiin. Hänen taktiikkanaan oli suunnistaa päättäväisesti keskittyen ainoastaan omaan tekemiseen piittaamatta ympärillä juoksevista. Tämä toimi ja rastit löytyivät toisensa perään.

-Kuudennella rastilla sain Norjan Nordbergin näkökenttääni. Hieman myöhemmin meitä oli neljä kasassa ja tajusin, että nyt olen saanut kärjen kiinni. Tämä kasvatti itseluottamusta ja yritin olla mahdollisimman hyökkäävä päästääkseni Davidin (Andersson) mahdollisimman hyvässä paikassa metsään.

Offensiivisuus palkittiin ja Boström rullasi viimeiseen vaihtoon kärjessä yhdessä Norjan ja Ranskan kanssa. Ankkuri Andersson joutui päästämään Norjan Lundanesin ja Ranskan Gueorgioun edelleen, mutta Boström sekä joukkueen aloittaja Anders Holmberg pääsivät juhlimaan pronssia. Vaikka sijoitus tippuikin kaksi sijaa viimeisellä osuudella, ei pronssimies suostu jossittelemaan esimerkiksi erilaisella juoksujärjestyksellä.

-David teki erittäin hienon juoksun, mutta Olav ja Thierry olivat kovempia. Mielestäni meillä oli niin hyvä joukkue ja juoksujärjestys kuin vain voi olla. Sitä paitsi olin omaan viestisuoritukseeni erittäin tyytyväinen saadessani revanssin pieleen menneestä keskimatkasta.

AndersHolmberg070911 viestiposeerausOlle Boströmin (kesk.) uran toistaiseksi suurin kohokohta Ranskan MM-viestin palkintopallilla. Kuva: Hevoskuuri.fiBoström kertoo, että hänellä on unelma päästä ankkuroimaan Ruotsin joukkue jonain päivänä. Tämänvuotinen viestisuoritus antoi lisänälkää ja motivaatiota tulevien vuosien koitoksiin.

Osa-aikatöistä koulun penkille

Viime vuoden ajan Boström työskenteli osa-aikaisesti urheiluliikkeessä, joka oli miehelle unelmien työpaikka suunnistussatsausta ajatellen. Työvuorot hän pystyi sovittamaan täysin treeniohjelman mukaan eivätkä pitkät leirimatkat tuoneet ryppyjä pomon otsalle. Vuodenvaihteesta alkaen uudet haasteet kuitenkin kutsuvat kun Boström aloittaa yliopisto-opinnot, joskin niissäkin hän etenee urheilun ehdoilla.

-Suunnistus on tällä hetkellä kaikkien tärkein asia, mutta mielestäni on hyvä jos siinä ohella saa tehdä jotain muutakin, Boström pohtii.

Kuluneen kauden aikana Olle Boström harjoitteli 654 tuntia, josta 80% tuli juoksemalla tai suunnistamalla. Loput harjoitusmäärästä koostui voimaharjoituksista sekä erilaisista korvaavista harjoitteista. Suksia ei Boström ole jalassaan pitänyt, vaikka talvi oli luminen myös Tukholmassa.

Ruotsin pääkaupungin pohjoispuolelta Sollentunasta kotoisin olevan Boströmin harjoitusviikot näyttävät joka viikko erilaisilta, joten minkäänlaista esimerkkiviikkoa miehellä ei ole esittää. Joka tapauksessa viikot koostuvat muutamista 2-3 tunnin lenkeistä, parista reippaammasta harjoituksesta intervallien tai kisavauhtisten suunnistusten muodossa, sekä voimaharjoittelusta ja erilaisista korvaavista harjoitteista.

Urheilijana Boström näkee kehittymispotentiaalinsa juoksuvauhdissa, jossa hän mielestään jää enemmän maailman ehdottomille huipuille kuin suunnistustekniikassa.

-Yritän kuitenkin harjoittelussani saada kaikki elementit mukaan, jolloin kehitän kaikkia osa-alueita tasaisesti, niin heikkoja kuin vahvojakin, tuumii Boström.

Juniorisarjojen kova taso tuo aikaisin huipulle

Nopeaa nousuaan maailman huipulle Boström selittää juniorisarjojen kovalla tasolla. Hänen mukaansa sparrausefekti on pakottanut monia ruotsalaisnuoria tekemään erittäin hyviä suorituksia pärjätäkseen juniorikisoissa ja tämä on nostanut tason kovaksi. Hän muistuttaa, ettei ole ainoa, joka juoksi MM-kisoja ensimmäisenä miesten sarjan vuonna. Muun muassa Johan Runesson oli myös mukana Ranskan MM-kisoissa. Norjan puolelta mukana olivat Vetle Ruud Bråten sekä Gaute Hallan-Steiwer. Sveitsin joukkueessa juoksi 90-vuosimalleista Matthias Kyburz.

-Kovatasoiset juniorikisat valmistivat meitä aikuisten sarjoja varten. Tämän lisäksi on täytynyt tietenkin priorisoida suunnistus tärkeimmäksi asiaksi, treenata monta vuotta hyvin, olla motivoitunut ja olla täynnä tahtoa, Boström summaa.

Ensi kausi on mielenkiintoinen ruotsalaisille kun toukokuussa juostaan EM-kisat Morassa, ja kesällä Sveitsin MM-kisoihin Ruotsin joukkue lähtee parhaana suunnistusmaana Ranskan kisojen totaalisen dominanssin jälkeen. Morassa Boström haluaa olla ehdottomasti mukana, sillä urheilija ei pääse kovin usein juoksemaan arvokisoja kotimaassaan.

-Mitään sijoitustavoitteita minulla ei ole. Teen parhaani ja katsotaan sitten mihin se riittää, Boström heittää suomalaisille tyypillisen vastauksen.

Ranskan maastot olivat kuin tehdyt Boströmin kaltaiselle taitavalle metsäjuoksijalle, mutta Sveitsissä kuljetaan kovempaa. Ensi vuoden MM-kisoissa tarvitaan hivenen kovempaa juoksuvauhtia suunnistustehtävien helpottuessa. Lisäksi alakanttiin Ranskassa juosseet sveitsiläismiehet ovat varmasti nälkäisiä ja haluavat kotikisoissaan palkinnoille. Nämä seikat eivät helpota Boströmin tehtävää hyvien sijoitusten jahtaamisessa.

-Sveitsi on tietenkin haaste, mutta en koe lähteväni puolustamaan esimerkiksi kuudetta sijaa pitkällä matkalla. Se mitä saavutin vuonna 2011, säilyy aina mielessäni riippumatta siitä, mitä Sveitsin MM-kisat tuovat tullessaan. Mutta tietysti olen erittäin motivoitunut pärjäämään siellä, Boström pohtii.

Suurviestimenestystä Järlassa

Kansainvälisen uransa ohella Olle Boströmin seura Järla Orientering nousi viime kaudella suurviestien kärkiseuraksi. 10MILA:n neljäs sija oli superyllätys monelle suunnistusihmiselle. Jukolassa 16. sija oli jo lievä pettymys, vaikka tulos puolitti seuran aikaisemman ennätyksen. Molemmissa viesteissä Boströmillä oli vahva rooli ja varsinkin 10MILA:ssa miehen antama kylmä kyyti Långa Nattenilla oli liikaa monelle. Boström näkee sekä 10MILA:n, että Jukolan upeina ja tärkeinä kilpailuina.

-On mahtavaa, että seurallani ja joukkuekavereillani on yhteisiä tavoitteita, joihin pyrimme talviharjoittelussamme ja kevään kilpailuissa. 10MILA:n nelossija oli hieno kokemus, ja motivaatio on korkealla, jotta voimme onnistua entistäkin paremmin kaudella 2012!

Viimeisten viikkojen aikana harjoitustunteja Boströmille ei ole juurikaan kertynyt, sillä hän lainasi jostain itselleen mykoplasmainfektion, josta toipuminen vie oman aikansa. Huilaaminen on Boströmin kaltaiselle urheilijalle rankkaa, mutta hänellä on kuitenkin muisteltavanaan huikea suunnistusvuosi 2011, joka varmasti tuo hymyn kasvoille myös vaikeina hetkinä.

-MM-mitali on jotain, josta olen unelmoinut siitä lähtien kun aloitin suunnistuksen. Tuntuu hienolta, että minulla on jo sellainen. Samalla kulunut kausi oli hyvä palaute siitä, että kaikki se harjoittelu sekä valinnat ja tavat, jolla olen suunnistukseen panostanut, ovat olleet oikeita ja toimivat! Tämä kausi toi minulle uskomattoman paljon lisämotivaatiota päästäkseni vieläkin korkeammalle, Boström päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Lisää Ollen ajatuksia ruotsiksi hänen sivuillaan http://ollebostrom.se

 

 

 

ulvang banneri