Betty Ann Bjerkreim Nilsen lopettaa huippusatsauksen

BettyNilsen intro031211Norjalainen maajoukkuesuunnistaja ja viestimaailmanmestari Betty Ann Bjerkreim Nilsen on päättänyt vetäytyä maajoukkueryhmästä ja lopettaa huippusatsauksensa. Jatkossa Bjerkreim Nilsen tulee keskittymään lääketieteen opintoihinsa.

BettyNilsen031211Kestävyyslajien monilahjakkuus Betty Ann Bjerkreim Nilsen lopettaa. Kuvassa Betty Ann viime kesän Ranskan MM-suunnistuksen sprintissä, jossa hän oli 17. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjalainen maajoukkuesuunnistaja ja viestimaailmanmestari Betty Ann Bjerkreim Nilsen on päättänyt vetäytyä maajoukkueryhmästä ja lopettaa huippusatsauksensa. Jatkossa Bjerkreim Nilsen tulee keskittymään lääketieteen opintoihinsa.

Ainoastaan 25 ikävuodestaan huolimatta kestävyysurheilun monilahjakkuus Betty Ann Bjerkreim Nilsen on ehtinyt saavuttaa urallaan paljon sekä suunnistuksessa että maastohiihdossa. Suunnistuksessa uran kruununa on viestimaailmanmestaruus Unkarin MM-kisoista vuodelta 2009. Nuorten MM-kisoista Bjerkreim Nilsenillä on saavutuksenaan kultaa sekä viestistä että keskimatkalta ja hopeaa pitkältä matkalta.

Bjerkreim Nilsen oli myös todella lupaava maastohiihtäjä ja palkintokaapista löytyy kaksi nuorten MM-viestikultaa sekä yksi henkilökohtainen hopea ja kaksi pronssia nuorten MM-kisoista. Hiihdon maailmancupissa Bjerkreim Nilsen debytoi marraskuussa 2006 ja hän pääsi osallistumaan myös Sapporon MM-hiihtoihin vuonna 2007 sijoittuen takaa-ajossa 20. sijalle. Maailmancupissa uran parhaimmaksi sijoitukseksi jäi Rukan yhdeksäs sija.

Nyt viime vuodet suunnistukseen keskittynyt Bjerkreim Nilsen on päättänyt lopettaa huippusatsauksen ja keskittyä lääketieteen opintoihinsa. Syy on se perinteinen, motivaation puute.

– Tajusin, ettei minulla ole enää sitä motivaatiota, joka tarvitaan huipulla olemiseen. Olen ollut kovin epävarma siitä, mitä haluan suunnistuksen suhteen ja se itsessään ei ole mikään kauhean hyvä merkki. Jos haluaa olla niin hyvä kuin mahdollista, ei kannata olla epävarma, sanoo Betty Ann Bjerkreim Nilsen.

Nyt muutaman viikon harkinnan jälkeen Kristiansandista kotoisin oleva ja nykyään Lillehammerissa asuva Bjerkreim Nilsen päätti vetäytyä Norjan maajoukkueen kehitysryhmästä.

Norjan maajoukkueen päävalmentaja Petter Thoresen kunnioittaa Bjerkreim Nilsenin päätöstä ja ymmärtää tämän valinnan.

– Ennen kaikkea tämä on kovin ikävää norjalaisen suunnistuksen kannalta. Betty Ann on ollut erittäin positiivinen lisä maajoukkueeseen ja hän on ollut voittamassa MM-kultaa sekä juniorina että seniorina. Hän on ollut erittäin aktiivinen harjoituskuvioissamme ja omistanut todella positiivisen asenteen sekä harjoitteluun että valmistautumiseen. Nyt keskusteltuani hänen kanssaan ymmärrän hänen ratkaisun. Mikäli haluaa oikeasti kehittyä, täytyy olla riittävästi motivaatiota siihen, ei ole mitään järkeä olla vain mukana, sanoo Petter Thoresen.

Nyt valinnan tehtyään Bjerkreim Nilsen on sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea. Ja ennen kaikkea enää ei tarvitse olla epävarma asian suhteen.

– Viihdyn hyvin opiskelujeni parissa. Ja sen sijaan, että tekisin kahta asiaa puolivaloilla, voin nyt keskittyä sataprosenttisesti minun opintoihini ja olen nyt erittäin motivoitunut sen asian suhteen, Bjerkreim Nilsen toteaa.

Lääketieteen opinnot kestävät hänellä vielä neljä vuotta ja Bjerkreim Nilsen aikoo pitää itsensä koko ajan kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa. Samalla tämä kestävyyslajien monilahjakkuus ei täysin sulje pois paluumahdollisuuksiaan tulevaisuudessa. Ikä kun ei ole vielä esteenä sen asian suhteen.

Lähde: Norjan Suunnistusliitto

ulvang banneri