MM-keskimatkan pronssimitalisti Judith Wyder Hevoskuurin haastattelussa

judithwyder intro091211

Wyderin mitali keskimatkalla oli yllätys varsinkin monelle suomalaiselle penkkiurheilijalle, mutta aivan puskista ei tämä 23-vuotias fysioterapian opiskelija palkintopallille tullut. Wyderillä on aikaisemmin plakkarissaan mitali nuorten MM-kilpailuista sekä Venlojen Viestin avausosuuden voitto Kytäjän haastavissa maastoissa.

judithwyder091211Sveitsin Judith Wyderin MM-keskimatkan suoritus riitti pronssiin. Minna Kauppi (oik.) joutui tyytymään neljänteen sijaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ranskan MM-kisojen keskimatkan pronssi oli yllätys myös Wyderille itselleen. Ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa juossut sveitsiläinen halusi ennen kaikkea paljon kokemusta ja tähtäsi kymmenen joukkoon sekä sprintissä, että keskimatkalla. Sprintin heikko suoritus antoi nälkää keskimatkalle, jossa vähävirheinen suoritus erittäin haastavalla radalla vei Wyderin maalissa toiseksi Ida Bobachin jälkeen. Sen jälkeen alkoi hermoja raastava odotus.

-Maalissa tajusin tehneeni erittäin hyvän suorituksen, mutta en millään uskonut, että se toisi minulle mitalin, Wyder kertoo.

Wyderin perään lähteneistä urheilijoista yksi toisensa jälkeen tuli maaliin, mutta hitaammilla ajoilla. Lopulta ainoastaan Helena Jansson tuli edelle ja vei maailmanmestaruuden.

-Keskustelin juuri valmentajani kanssa kun Minna (Kauppi) tuli maaliin. Siinä vaiheessa tajusin, että saatan saada mitalin. Se oli mahtava tunne kun joukkuekaverini tulivat halaamaan, Wyder muistelee ikimuistoista päivää Ranskassa.

Aikaa juhlimiselle ei kuitenkaan jäänyt, sillä seuraavan päivän viesti odotti jo nurkan takana. Wyder kertoo, että huikean keskimatkan jälkeen valmistautuminen viestiin oli haastavaa.

-Keskittyminen oli vaikeaa, mutta keskusteltuani henkisen valmentajani kanssa tunsin itseni valmiimmaksi ja odotin viestiä innolla.

Simone Nigglin äitiysloman vuoksi Sveitsin viestijoukkue oli nuori ja kokemattomampi kuin aikaisempina vuosina. Tästä huolimatta Ines Brodmannin ja Wyderin tasaiset suoritukset kahdella ensimmäisellä osuudella pitivät sveitsiläiset kärkiporukassa. Trilleriksi päätyneessä naisten viestissä ankkuri Rahel Friederich johti kilpailua Minna Kaupin kanssa kolmanneksi viimeisellä rastilla. Kaupin harhautuessa matkalla toiseksi viimeiselle rastille näytti siltä, että Wyderistä olisi tullut viestin maailmanmestari. Lopulta Sveitsin ankkurillakaan ei ollut täyttä käsitystä sijainnista ja Kauppi toi voiton sinivalkoisille Sveitsin joutuessa tyytymään tiukassa kisassa seitsemänteen sijaan.

-Rahel teki loistavaa työtä lähes koko osuuden ajan keskittyen omaan suoritukseensa muista välittämättä. Toki lopun pummi oli surullinen. Joukkueemme henki oli kuitenkin mahtava ja pystyimme löytämään kilpailusta ne parhaat puolet. Tämän vuoksi tulemme entistä vahvempana ensi vuoden viestiin, Wyder uskoo.

Onnistumisia oikeilla hetkillä

Judith Wyder on äärimmäisen tyytyväinen kuluneeseen kauteen, sillä hän kehittyi huimasti sekä juoksijana, että suunnistajana. Suoritukset olivat hyviä tärkeillä hetkillä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Judith Wyderin suoritusten arvoa nostaa se, että hän oli koko kauden ajan töissä kokopäiväisesti. Neljän vuoden fysioterapeutin opinnot ovat loppusuoralla ja tutkintoon kuuluu pitkiä harjoittelujaksoja täydellä työajalla. Päivän parhaimpien tuntien kuluessa jossain muualla kuin urheilun parissa, ei ylimääräiseen säätämiseen ole varaa. Energiaa ja aikaa vieneet opinnot näkyivät myös Wyderin tuloksissa koko kauden ajan.

Nordic O-tourilla Wyder teki virheitä, eikä ensimmäisessä osakilpailussa taittunut nilkka auttanut suorituksia. Maailmancupin finaalikierroksilla vaivasi vatsalihasvaiva, jonka lisäksi päälle painaneet tentit aiheuttivat ylimääräistä stressiä. Tämän vuoksi Ranskan kaltaisia tuloksia ei tullut heti uudestaan. Wyderin tärkeimpinä pitämät koitokset eli suuret kotimaiset kilpailut ja MM-katsastukset, sekä tietenkin MM-kilpailut menivät kuitenkin erittäin hyvin.

-Olen tyytyväinen ennen kaikkea siihen, että onnistuin juuri niillä hetkillä kun se oli tärkeää, Wyder painottaa ja kertoo tietävänsä miltä tuntuu tehdä erittäin vaativia tenttejä vain viikko ennen MM-kisoja ja heti viikko kisojen jälkeen.

Suunnistusrutiinia ja hiihtolatuja Ruotsista

Judith Wyderin suunnistustarinan alku on se tuttu: koko perhe suunnisti ja näin myös suunnistusradat kutsuivat 7-vuotiasta Judithia. Sittemmin sisarusten suunnistusura on loppunut vanhempien kilpaillessa vielä silloin tällöin. Sen sijaan Wyderin ura on vahvassa nousukiidossa ja koko perhe on hengessä mukana.

Nuorempana myös kilpaa hiihtänyt suunnistaja on pitänyt itseään enemmänkin fyysisesti vahvana suunnistajana kuin teknisesti taitavana. Ranskan kisoissa onnistuminen vaati kuitenkin erittäin tarkkaa suunnistusta ja fyysisellä suorituskyvyllä oli aikaisempia vuosia vähemmän merkitystä. Lisäksi Venlojen Viestin avausosuuden voitto viestii siitä, että myös taitoelementit ovat 23-vuotiaan berniläisen hallussa. Wyder kertoo saaneensa rutiinin skandinaavialaisiin maastoihin opiskellessaan kolme vuotta Moran hiihtolukiossa Ruotsissa.

-Lukion jälkeen huomasin tottuneeni ruotsalaisiin maastoihin, mutta luottamus omaan tekemiseen puuttui. Olen mielestäni erittäin hyvä kehittämään omia heikkouksiani ja niinpä palattuani Sveitsiin ryhdyin kehittämään suunnistustekniikkaani, Wyder paljastaa.

Hänen mukaansa Ranskan menestystä edesauttoivat lukuisat leirit ja harjoitukset aivan MM-maastojen vieressä. Myös kotonaan Sveitsissä Wyder hakeutui mahdollisimman vaativiin maastoihin saadakseen rutiinin Savoien kinkkisiin maastoihin.

Menestystä myös hiihtosuunnistuksessa

Suunnistusmitaleiden lisäksi hiihtotausta näkyy myös Wyderin palkintokaapissa, sillä hän on saavuttanut hiihtosuunnistuksen nuorten MM-hopeaa pitkältä matkalta. Pääsarjaan siirtyessään Wyder päätti panostaa ainoastaan suunnistukseen. Hiihto on edelleen tärkeä elementti harjoittelussa. Valmentajansa kanssa yhdessä suunniteltu harjoitusrunko perustuu kolmeen toinen toistaan seuraavaan viikkoon: kevyeen, keskikovaan ja kovaan viikkoon. Harjoitteluajat täytyy sovittaa työaikaan, joten ohjelma on tarkkaan suunniteltu.

Wyderin esimerkkiviikko on kova harjoitusviikko viime talvelta. Se näyttää seuraavalta:

Maanantai: aamupäivä: 1.15h juoksua   ilta: 1.30h voimaharjoitus sisältäen loikkia

Tiistai: ilta: 1.15h intervalleja juosten yleisurheiluseuran mukana

Keskiviikko: aamupäivä 1h pyöräilyä ilta: 1h suunnistusta

Torstai: ilta: 1h voimaharjoitus ja 0.40h juoksua

Perjantai: ilta: 1.15h suunnistusvetoja/vesijuoksua

Lauantai: aamupäivä: 1.30h hiihtoa ilta: 1h voimaharjoitus

Sunnuntai: aamupäivä: 1h hiihtoa ilta: 1h juoksua

Wyder juoksi IFK Morasin väreissä kuusi kautta aina siitä lähtien kun hän muutti Moraan lukioon. Nyt on aika uusien haasteiden ja hän vaihtaa Moran sinisen suunnistuspaidan Göteborg-Majornan tummaan asuun. Vaihdollaan Judith Wyder hakee vaihtelua rutiineihinsa matkalla maailman huipulle. GMOK muuttuu samalla jopa suurviestien voittajakandidaatiksi, sillä Wyderin ohella myös Ruotsin kärkeen kuuluva Anna Forsberg vaihtaa Majornaan OK Kolmårdenista. Ennestään Majornan väreissä juoksee muun muassa Ruotsin maajoukkuevalmennettaviin kuuluva Lina Strand ja seuran tasosta kertoo se, että ykkösjoukkue sijoittui Vehkalahden Venlojen Viestissä viidenneksitoista kun kakkosjoukkue oli 22.

Kahdet kotikisat

Ensi vuotta Wyder odottaa innolla, sillä edessä on hänelle itselleen tärkeitä arvokisoja. EM-kilpailut juostaan Wyderin entisessä kotikaupungissa Morassa ja Sveitsin kotikisojen tärkeydestä ei edes tarvitse erikseen kysyä.

-Ensi vuonna edessäni on kahdet kotikisat, Wyder hehkuttaa.

Koko ensi kauden ajan Sveitsin mitalitoivo haluaa pysyä maailman 10 parhaan joukossa. MM-kisoissa kisoissa tavoite on vieläkin korkeammalla ja ainakin hinkua keskimatkalle löytyy.

-Toki ne matkat, joita pääsen kotikisoissa juoksemaan määräytyvät vasta katsastuskisojen jälkeen, Wyder muistuttaa.

Viime vuosina maailman parhaimman suunnistusmaajoukkueen viittaa kantaneeseen Sveitsin maajoukkueeseen on erittäin vaikea päästä varsinkin kun Simone Niggli on tekemässä paluuta. Joka tapauksessa Ranskasta hankittu MM-mitali varmasti painaa valitsijoiden vaakakupissa kun lopullisia valintoja ryhdytään tekemään tiukkojen katsastuskisojen jälkeen.

-Tärkein tavoite on kuitenkin pysyä terveenä ja välttää loukkaantumisia. Se on ehdoton edellytys silloin kun työskentelee täysipäiväisesti ja harjoittelee tosissaan, Wyder kertoo.

Talven aikana hän aikoo kuitenkin yrittää höllätä hieman otetta töistä tarkoituksenaan tehdä puolipäiväistä työtä, jotta harjoittelulle jää enemmän aikaa ja resursseja.

Entä kuinka kauan Judith Wyder nähdään vielä maailman huipulla rastijahdissa?

-Aion panostaa vielä ainakin kolme vuotta. Sen jälkeen otan vuoden kerrallaan. Minulle on erittäin tärkeää että nautin harjoittelusta, kilpailemisesta ja matkustamisesta. Se kuinka kauan tämä onnistuu, jää nähtäväksi, Wyder päättää arvoituksellisesti.

Wyderin kauden suoritukset kertovat siitä, että Sveitsissä on vahvaa naissuunnistuskulttuuria myös Simone Nigglin takana. Erityisen kunniakkaiksi nuoren suunnistajan suoritukset tulevat kuitenkin kun ajatellaan mistä lähtökohdista MM-mitaliin oikeuttavat suoritukset tulivat. Lisäksi jo hyvin nuorena ulkomaille opiskelemaan lähteminen osoittaa jotakin oppimishalusta ja tahdosta kehittyä urheilijana. Mitä onkaan luvassa kun aikaa urheilulle on enemmän ja kokemusta tulee lisää? Judith Wyderin nimi kannattaa painaa mieleen.

-Juho-Veikko Hytönen


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri