Suunnistuskilpailujen järjestäminen yhä vaikeampaa Tukholman seudulla

Maanomistajat nihkeitä kilpailutoiminnalle omilla maillaan.

Pohjoismaiden suurin kaupunki Tukholma on myynyt viime vuosien aikana huomattavasti maata yksityisille omistajille. Kaupungin omistuksessa olleet metsät olivat helposti suunnistajien käytössä kilpailutoimintaan, mutta yksityishenkilöiden asenne suunnistukseen on ollut negatiivisempi, eikä kilpailu- tai harjoitustoimintaa ole voitu järjestää aikaisempien vuosien mukaisesti. Kaupungin maanmyynti uhkaa pian koko suunnistustoimintaa Tukholman seudulla.

Tukholman Urheiluliiton sivustolla haastateltu Tukholman Suunnistusliiton maastonkäytöstä vastaava Anders Winell kertoo esimerkin metsästäjästä, joka osti metsästysoikeudensa piiriin kuuluvat maat kaupungilta ja viittasi sen jälkeen kintaallaan suunnistajille.

-Hän vastustaa, että kilpailemme siellä. Aikaisemmin kaikki oli hyvin, mutta nyt hän uhkaa meitä poliisilla ja asianajajilla. Olemme kuulemma tervetulleita kymmenen vuoden päästä, Winell sanoo.

Jokamiehenoikeudet sallivat suunnistajien harrastustoiminnan metsissä, mutta kilpailut tai suuremmat harjoitukset vaativat aina maanomistajan luvan. Lupia on huomattavasti hankalampi saada yksityisiltä kuin kaupungilta ja tämä on pakottanut suunnistajat kokoontumaan vuodesta toiseen samoihin maastoihin.

-Vielä on paikkoja, joissa voimme olla, mutta päädymme aina samoihin maastoihin. Niissä paikoissa, joissa kilpailimme aikaisemmin joka viides vuosi, olemme nyt joka toinen vuosi, Winell jatkaa.

Ongelmana on myös se, että yhä pienenevät ulkoilukäyttöön varatut alueet tulevat ahtaaksi, sillä samoille aluieille haluavat myös muut luonnossaliikkujat kuten maastopyöräilijät, partiolaiset, koiraharrastajat ja metsästäjät. Tämä altistaa uusille konflikteille eri tahojen välillä.

Kahdenkymmenen vuoden päästä Tukholma on laskelmien mukaan jo puolitoistakertainen nykyisiin mittoihinsa verrattuna ja tämä saa Tukholman Suunnistusliiton toiminnanjohtaja Lasse Forsbergin maalailemaan uhkakuvia.

-Tällä hetkellä asiat toimivat vielä kohtalaisesti, mutta on vain ajan kysymys, milloin toimintamme tyssää, hän kertoo.

Maastonkäytöstä tuli riitaa jo viime syksynä. Kahden kuukauden takainen 25manna jouduttiin siirtämään Huddingesta Södertäljeen, sillä Huddingen kunta ei halunnut suurta suunnistuskilpailua mailleen. Haastateltavat arvelevat tämän johtuvan kunnan virkamiehistä, jotka eivät pitäneet suunnistajista.

Tukholman kaupunkia turisteille markkinoiva Stockholm Visitors Board kysyi Tukholman suunnistusliitolta, olisiko heillä kiinnostusta järjestää maailman suurin suunnistusviikko O-ringen Tukholman seudulla. Winellin ja Forsbergin vastaus on selvä, mutta se sisältää myös erittäin hyvän jatkokysymyksen:

-Tottakai haluamme järjestää O-ringenin, mutta missä me sen järjestämme?

Linkki karttaan Tukholman myydyistä tai myynnissä olevista metsäalueista (PDF)

Stockholms Idrtottsförbund: "Tidsfråga innan vår verksamhet rasar ihop"

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri