MM-kisojen kartoitustyöstä hyötyvät Leimaus-leiriläisetkin

Vuokatin MM-kisojen ratamestareilla oli jo lokakuussa tärkeimmät MM-kartat käytettävissään, sillä loppukilpailuiden maastokartoitukset valmistuivat silloin.

Vuokatin MM-kisojen ratamestareilla oli jo lokakuussa tärkeimmät MM-kartat käytettävissään, sillä loppukilpailuiden maastokartoitukset valmistuivat silloin. MM-kisojen kartoitustyön vetäjä Pasi Jokelainen on tilanteeseen tyytyväinen, vaikka tekemistä ryhmällä riittääkin vielä karttojen viimeistelyssä ja harjoituskarttojen teossa.

- Tähän mennessä kartoitustöihin on käytetty aikaa ainakin 2600 tuntia. Siis noin 15 henkilötyökuukautta tiukkaa urakkatahtista tekemistä, Jokelainen virnistää.

Kartoituksen suunnittelu alkoi taustalla jo vuonna 2007, kun Vuokatti valittiin Suomen ehdokkaaksi MM-kisahakuun.

- Jo silloin selviteltiin maastorajauksia, mietittiin kartoituksen pohja-aineistoja sekä laskeskeltiin työmäärää. Silloin teimme esim. päätöksen, että Vuokatinvaaroilta tehdään täysin uudet suunnistuskartat jo gps-seurannankin tarkan sovittamisen takia. Paljon asioita piti olla lähes valmiina suunnitelmina, että työt käynnistyvät sitten heti, jos kisat Vuokattiin myönnetään. Oli toki pelko, että suunnittelutyö menee hukkaan tai ainakin aloitus siirtyy, Jokelainen sanoo.

Ensimmäisenä syksynä kartoitettiin harjoitusmaastoja urheiluopiston lähialueilta ja seuraavakin vuosi työskenneltiin vielä pääosin harjoitusmaastoissa. Kesä 2011 oli MM-kartoituksien päävuosi kisamaastoissa. Parhaimmillaan kaikki kartoittajaryhmän viisi miestä työskentelivät samanaikaisesti omilla alueillaan.

Suuri osa harjoituskartoista on ollut jo parina vuonna käytössä erilaisilla leireillä, iltarasteilla tai Kainuun am-kisoissa. Myös ensi kesäkuun Leimaus-leirillä ovat käytössä MM-kisoja varten tehdyt kartat. Vuokatin Leimaus-leirillä yli 1500 nuorta suunnistajaa pääsevät näin taatusti hyville kartoille.

- MM-kisojen karttaprojekti on työmäärältään ja taloudellisestikin niin suuri hanke, että on erittäin tärkeää saada MM-kartoille paljon muutakin toimintaa kuin vain yksi kisaviikko, selvittää Pasi Jokelainen.

- Suunnistuksen MM2013-uutiskirje 2/2011

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri