Anni-Maija Fincke kävi Sakari Oravan operoitavana

TPvoittajatloppusuora intro300411Koko kesän ja syksyn vaivanneet akilles-vaivat pakottivat viime kesän viestimaailmanmestarin Anni-Maija Fincken ottamaan yhteyttä urheilulääkäri Sakari Oravaan. Vaihtoehdot olivat vähissä ja niinpä Fincken akillesjänne operoitiin viikko sitten 16. joulukuuta.

TPvoittajatloppusuora300411Anni-Maija Fincken viestikausi 2011 oli akillesjännevaivasta huolimatta upea. Kuvassa Fincke tuo Tampereen Pyrinnön Tvåmilan voittoon. Kuva: Hevoskuuri.fiKoko kesän ja syksyn vaivanneet akilles-vaivat pakottivat viime kesän viestimaailmanmestarin Anni-Maija Fincken ottamaan yhteyttä urheilulääkäri Sakari Oravaan. Vaihtoehdot olivat vähissä ja niinpä Fincken akillesjänne operoitiin viikko sitten 16. joulukuuta.

Anni-Maija Fincken mennyt kausi oli tuloksellisesti varsin menestyksekäs. Kirkkaimpana kruununa viestimaailmanmestaruus Ranskan MM-kisoissa sekä kuudennet sijat sekä sprintistä että pitkältä matkalta. Myös viestikilpailujen saldo oli upea. Voittoankkuroinnit Tampereen Pyrinnön väreissä Tvåmilassa, SM-viestissä ja 25mannassa sekä vielä kakkossija Venlojen viestistä.

Upeista saavutuksista huolimatta kausi oli myös akillesvamman sävyttämä, mikä haittasi varsinkin loppukaudesta harjoittelua merkittävästi. Akillesvamma alkoi viime talvena vaivata ja kesällä Fincke pystyi vielä vetämään kilpailut kunnialla läpi, mutta syksyllä ei harjoittelusta tullut enää yhtään mitään. Niinpä ei kauden loputtua ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hoidattaa akillesjänne kuntoon ja tämä tapahtui Sakari Oravan leikkauspöydällä.

– Akillesjänteestä löytyi repeämä ja lisäksi poistettiin luuta sekä putsattiin kiinnikkeitä. Leikkaus sujui kuitenkin ongelmitta, eikä viime päivinäkään ole ilmaantunut mitään takapakkia. Nyt tässä opettelen vähitellen kävelemään ilman keppejä, kertoi Anni-Maija Fincke Hevoskuurille Vehkalahdelta joulun vietosta.

Millaiset ohjeet Sakari Orava antoi sinulle harjoittelun suhteen?

– Nyt olen ottanut alkupäivät aika rauhallisesti, ilman keppejä tässä opettelen kävelemään, enkä ole vielä kauheasti jumpannut. Kolmen viikon jälkeen voi alkaa tehdä vesijuoksua ja neljän viikon jälkeen pyöräillä. Kuuden viikon jälkeen voi alkaa hiihtämään ja 8-10 viikon jälkeen voisi aloittaa kokeilla vähitellen juoksemaan. Mutta kuntoutuminen on aina yksilöllistä ja täytyy katsoa, kuinka kuntoutuminen etenee.

Akillesleikkauksella on luonnollisesti vaikutusta myös Fincken tulevaan harjoituskauteen ja kilpailusuunnitelmiin ja tavoitteisiin.

– Kyllä tämä vaikuttaa harjoitteluun ja suunnitelmiin. Leiritykset jäävät vähiin talvella, maaliskuun lopussa – huhtikuun alussa on näillä näkymin ensimmäinen ulkomaan leiri. Kyllähän sitä kiire voi tulla huippukuntoon pääsyn suhteen, mutta ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hoitaa jalka operaatiolla, syksyllä en pysynyt tekemään enää mitään. Katsotaan sitten Ruotsin toukokuisten EM-kisojen suhteen myöhemmin. Ainakaan hirveän rankkaa turnajaisia ei niissä kisoissa pysty läpi viemään. Täytyy sitten keväällä katsella, miten kuntoutuminen on edennyt ja tilanteen mukaan kilpaillaan ja asetetaan tavoitteet, Fincke pohtii tulevaa kautta.

Mitä sinulla on ohjelmassa lähiviikkoina, kun varsinainen juoksuharjoittelu ei vielä onnistu?

– Ohjelmassa on varmaankin opiskeluja ja muuta korvaavaa harjoittelua. Ja taitoharjoitteluahan voi tehdä aina pöydän ääressä, Anni-Maija Fincke tuumii lähiviikkojensa ohjelmaa.

Hevoskuuri toivottaa Anni-Maijalle tsemppiä kuntoutukseen ja menestyksekästä rastivuotta 2012!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri