Huippusuunnistajat suuntaavat Afrikkaan

Norjalaisten lisäksi ainakin Topi Anjala hakee pitävää alustaa kaukaa etelästä.

Talvi on viimeinkin saapumassa Pohjolaan. Leuto alkutalvi on tarkoittanut monelle suunnistajalle ylimääräisiä harjoituskertoja suunnistuskartan kanssa kotimaastoissa, mutta vähitellen kasvava lumimäärä pakottaa pois metsästä. Liukkaat kelit tuovat myös haasteensa juoksuharjoitteluun ja niinpä lukuisat huippusuunnistajat ovat suuntaamassa Afrikkaan tammikuun ajaksi.

Norjalainen nelinkertainen MM-mitalisti ja vuoden 2010 pitkän matkan maailmanmestari Olav Lundanes on viettänyt jo muutaman päivän korkean paikan leirillä Etelä-Afrikassa. Viime vuonna kolme kertaa korkealla harjoitellut Lundanes piti viime talven leiriä positiivisena ja toivoo samanlaista nostetta harjoittelulle myös tänä vuonna.

-Kaikki toimi hyvin ja pystyin lisäksi jatkamaan hyvää harjoittelua vielä kuukauden ajan kotimaassa, Lundanes kehuu.

Ennen Ranskan MM-kisoja korkealla leireily ei kuitenkaan tuottanut vastaavia tuloksia ja tämä saattoi osaltaan vaikuttaa Lundanesin heikohkoihin MM-suorituksiin. Tämän vuoksi tammikuu Etelä-Afrikassa jää miehen ainoaksi kaudella 2012

-Tänä vuonna kisakalenterissa on ahdasta ennen MM-kisoja. Lisäksi viime vuonna korkeanpaikan harjoittelu ei tuottanut odotettuja tuloksia ennen MM-kisoja, joten minun on opittava lisää korkeanpaikan harjoittelusta ennen kuin voin testata sitä uudestaan, Lundanes perustelee.

Lundanes on tehnyt pieniä muutoksia harjoitteluunsa ja kilpailusuunnitelmiinsa tulevaa kautta silmällä pitäen. Lisäksi henkisen puolen merkitystä on korostettu.

-Tavoittelen mitalia jokaiselta juoksemaltani matkalta, lisäksi toivon yhtä kultaa, Lundanes paljastaa.

Østerbø korkealla Keniassa

Norjan paras sprinttisuunnistaja Øystein Kvaal Østerbø on myös suunnannut Afrikan lämpöön ja sulille lenkkipoluille. Trondheimin MM-sprintin neljäs on matkustanut kuuden muun tukholmalaisen kanssa Kenian Eldoretiin 2100 metrin korkeuteen. Østerbøn toiveena on saada leiriltä lisää juoksuvauhtia.

-Jos haluaa hyväksi juoksijaksi, on juostava paljon, hän summaa Norjan suunnistusliiton sivuilla.

Kuukauden mittaisella leirillä on aloitettava rauhallisesti ja kovemmat harjoitukset odottavat vasta tammikuun lopulla. Leirin jälkeen Østerbøn tarkoituksena on parantaa henkilökohtaista ennätystään 3000 metrillä. Nykyisen ennätyksen (8.41) hän toivoo painuvan alle kahdeksan ja puolen minuutin.

-Jos juoksee kolme tonnia 8.20 pintaan tai mieluummin hieman alle, on mahdollista voittaa kansainvälinen sprinttikilpailu. Ne, jotka juoksevat alle 8.20 pystyvät jopa tekemään pieniä virheitä ja olemaan yhä mukana kärkitaistossa, Østerbø arvioi.

Tärkeimpinä kisoinaan IFK Lindingön norjalainen pitää MM-kisoja, mutta myös Ruotsin toukokuiset EM-kisat kiinnostavat, sillä ne ovat hänen mukaansa tärkeitä näyttökisoja.

-Tavoittelen henkilökohtaista MM-mitalia, Østerbø kertoo muistuttaen samalla, että maailman huipulla kilpailu on tiukkaa ja kovaa.

Kvaal Østerbøn harjoitusmäärät ovat laskeneet hieman aikaisemmista vuosista. Hänen mukaansa harjoitusmäärät eivät kerro eivät kerro juurikaan harjoittelun hyvyydestä vaan yksittäiset hyvät harjoitukset ovat kaikkein tärkeimpiä mittareita.

Topi Anjala Dullstroomiin kävelijöiden kanssa

Myös kotimaisista suunnistajistamme ainakin Topi Anjala suuntaa Etelä-Afrikan Dullstroomiin tammikuun puolessavälissä. Paikkana Dullstroom on Anjalalle tuttu jo entuudestaan aikaisempien leirien vuoksi. Reilun kolmen viikon leirillä Anjalan seurana ovat maamme kilpakävelijät Jarkko Kinnusen johdolla. Yhteinen leiripaikka tuo Anjalan mukaan paljon synergiaetuja.

-Kustannuksista on helppo säästää tekemällä lajirajat ylittävää yhteistyötä, mitä toivottavasti hyödynnetään tulevaisuudessa myös lajiliittojen välillä, Anjala kirjoittaa blogissaan.

orientering.no

Topi Anjalan blogi


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri