Suunnistuksen maailmancup 2013 alkaa tammikuussa?

Uuden-Seelannin osakilpailussa kokeillaan keskimatkaa prologilla ja takaa-ajolla.

Suunnistuskausi 2012 ei ole vielä päässyt vauhtiin, mutta kansainvälinen suunnistusliitto IOF on jo vetänyt suuntaviivoja seuraavan vuoden suunnistuskalenteriin, joka huipentuu Vuokatin MM-kilpailuihin.

Tällä hetkellä vuoden 2013 kalenterissa on neljä eri maailmancup-tapahtumaa. Kausi alkaa Uuden-Seelannin osakilpailuilla jo noin vuoden päästä tammikuun alkupäivinä. Kisat ovat samalla Oceanian maanosanmestaruuskilpailut. Uuden-Seelannin kilpailuissa ohjelmassa on keskimatka, sprintti sekä uusi IOF:n ajama keskimatka takaa-ajolla, jossa juostaan ensin prologi ja tämän jälkeen takaa-ajo.

Toukokuun alussa ohjelmassa on Nordic-Orienteering Tour Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tourin sisällöstä ei ole tietoa, mutta aikaisempina vuosina konsepti on noudattanut kaavaa, jossa Suomen osakilpailu on ollut keskimatka aamupäivällä ja sprintti iltapäivällä. Ruotissa on juostu sprintin karsinta aamupäivällä kun iltapäivällä vuorossa on ollut knockout-sprintti hiihtotyyliin. Norjassa on juostu takaa-ajo kokonaistulosten perusteella.

Vuokatin MM-kilpailut käydään heinäkuun 6.-14. päivä ja MM-viikon henkilökohtaiset kilpailut sisältyvät maailmancupin osakilpailuihin.

Maailmancupkausi päättyy tuttuun tapaan Sveitsiin lokakuun alussa, jossa juostaan keskimatka ja sprintti. Näin ollen suunnistuksen maailmancup 2013 kestää kokonaisuudessaan yli yhdeksän kuukautta.

Alustavan kalenterin mukaan ainoa maailmancupin pitkän matkan osakilpailu käydään siis Vuokatin MM-kisoissa muiden tapahtumien ollessa sprinttejä ja keskimatkoja. Ero on huomattava verrattuna esimerkiksi vuoden 1994 maailmancupin kalenteriin, jossa yhdeksän maailmancupin osakilpailua koostui viidestä normaalimatkan osakilpailusta, yhdestä pikamatkasta sekä kolmesta viestistä. Vielä vuonna 2004 maailmancupin 12 osakilpailua koostuivat tasaisesti neljästä eri kisamuodosta kolmen sprintin, kolmen keskimatkan, kolmen pitkän matkan sekä kolmen viestin merkeissä.

Maailmancupin lisäksi vuonna 2013 käydään myös World Games Kolumbiassa, joka on ei-olympialajien näytöstapahtuma. Heinäkuun lopulle ja elokuun alulle ajoittuvan tapahtuman suunnistustapahtumat käydään elokuun puolella. Tuolloin ohjelmassa on sprintti, keskimatka sekä sekaviesti.

Maailmancupin osakilpailuista päätellen pitkä matka on häviämässä tulevien vuosien arvokisaohjelmista lähes tai täysin kokonaan. Kahden viime vuoden aikana ohjelmassa on ollut kaksi pitkän matkan osakilpailua. Myös alkavana vuonna EM-kilpailujen ansiosta kalenterissa on kaksi pitkän matkan kisaa. Vuodeksi 2013 pitkien matkojen määrä näyttää kutistuvan yhteen kilpailuun.

Perinteisen suunnistuksen ystäville tieto tulevien vuosien ohjelmasta on huolestuttavaa, sillä MM-pitkän lisäksi maailman huiput pääsevät ottamaan toisistaan mittaa yli tunnin kestävissä suorituksissa ainoastaan Jukolan Viestin ja 10MILAn ankkuriosuuksilla.

Orienteering World Cups and Oceania Carnival in New Zealand - kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri