Norjaan sprinttileiritysryhmä

OlavLundanes intro080911Norjan Sunnistusliitto seuraa Suomen jalanjälkiä perustamalla oman suunnistuksen sprinttiryhmänsä.

 

OlavLundanes080911Yllättäen myös Olav Lundanes kuuluu Norjan uuteen sprinttiryhmään. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjan Sunnistusliitto seuraa Suomen jalanjälkiä perustamalla oman suunnistuksen sprinttiryhmänsä. Sprinttiryhmän lyhyen tähtäimen tavoitteena on tuoda parempaa sprinttimenestystä ja pitkällä tähtäimellä luoda parempaa sprinttikulttuuria myös Norjaan.

Suomen tavoin myös Norjan sprinttimenestys on jäänyt laihaksi viime vuosina arvokisoissa. Samoin vaativiin norjalaismaastoihin tottuneet suunnistajat ovat vieroksuneet sprinttiä ja suosineet metsäsuunnistusta panostuksessaan. Nyt tähän halutaan saada Norjassa muutosta. Ensimmäinen toimenpide oli entisen huippusuunnistajan ja sprintin maailmanmestarin ruotsalaisen Emil Wingstedtin palkkaaminen maajoukkueen sprinttivalmentajaksi ja nyt panostusta jatketaan omalla sprinttiryhmän perustamisella.

– On kaksi perustetta sille, että aloitamme tämän sprinttisatsauksen; lyhyellä tähtäimellä on kyse paremmista tuloksista sprintissä. Mutta ehkä kaikkein tärkeintä on perustaa oma kulttuuri ja ymmärrys sprinttisuunnistukselle, sanoo Norjan päävalmentaja Petter Thoresen ja jatkaa.

– Alun perin olimme ajatelleet sprinttimaajoukkueen perustamista. Mutta nyt olemme päätyneet muodostamaan isomman ryhmän suunnistajia, joille tarjotaan sprinttileiritystä talven aikana. Tällä tavalla useampi suunnistaja saa mahdollisuuden ja uskon, että se on hyvä asia.

Yhteensä Norjan sprinttileiritysryhmään kuuluu kahdeksan miestä ja seitsemän naista. Sprinttivalmentaja Emil Wingstedt tulee olemaan vastuussa sekä leirityksestä että laajemmin Norjan sprinttisuunnistuksen strategiasta.

Petter Thoresen kertoo olevansa tyytyväinen juuri luotuun konseptiin ja uskoo, että tämä on hyvä alku sprinttisatsaukselle. Thoresenin mukaan myös suunnistajat ovat ottaneet positiivisesti vastaan tämän sprinttiprojektin. Myös Emil Wingstedt uskoo tähän projektiin.

– Uskon, että konseptista tulee erittäin hyvä. Erityisen iloinen asia on ollut se, kuinka suurta kiinnostusta olla mukana tässä projektissa on esiintynyt. Sekä miehiltä että naisilta on tullut positiivista vastakaikua projektin suhteen. Tämä tekee asennemuutoksesta helpomman. Se jo itsestään voi antaa hyviä tuloksia. Ja kun toivottavasti lisäksi tulee monta hyvää sprinttiharjoitusta päälle, niin olen sitä mieltä että tämä tekee Norjasta paremman sprintissä, sanoo vastaavasti Wingstedt.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Norja ei ole vielä saavuttanut ainuttakaan miesten MM-mitalia sprinttisuunnistuksessa. Nyt tähän 10 vuoden häpeätahraan halutaan saada muutos.

– Se on yksi meidän selkeistä tavoitteistamme. Ja olen vakuuttunut, että tietyllä aikavälillä me myös siihen pääsemme. Mutta olemme riippuvaisia siitä, että yhä useampi nuori lupaus satsaa myös sprinttiin ja ymmärtää, että myös sprintti on täysiarvoinen kilpailumuoto suunnistuksessa. Nyt on varsinkin miesten puolella ollut liian vähän niitä, joilla on kapasiteettia ja jotka panostava sprinttiin. Esimerkiksi Sveitsissä sprintti on samanarvoinen metsäsuunnistuksen kanssa ja tulokset puhuvat puolestaan, sanoo Wingstedt.

Norjan sprinttiryhmän varsinainen ensimmäinen leiri pidetään tammikuun lopussa Bergenissä. Sitä ennen Wingstedt tapaa kuitenkin maajoukkuesuunnistajia heidän leirillään Haldenissa tämän viikon torstaista sunnuntaihin. Jatkossa ohjelmassa on sprinttileiri Graganossa Italiassa maaliskuun puolessa välissä. Huhtikuussa on sprinttileiri Sveitsissä muun maajoukkueen MM-leirin yhteydessä.

Norjan sprinttileiritysryhmä:

Miehet:
Vetle Ruud Bråten, IFK Göteborg
Jo Forseth Indgaard, Frol IL
Ulf Forseth Indgaard, Frol IL
Carl Waaler Kaas, Bækkelagets SK
Eskil Kinneberg, IFK Göteborg
Olav Lundanes, Halden SK
Lars Skjeset, Frol IL
Øystein Kvaal Østerbø, IFK Lidingö

Naiset:
Heidi Østlid Bagstevold, Bækkelagets SK
Silje Ekroll Jahren, Sävedalens AIK
Ingjerd Myhre, Kongsberg OL
Marte Narum, OL Vallset/Stange
Audhild Bakken Rognstad, Lillehammer OK
Kine Hallan Steiwer, Lillomarka OL
Tone Wigemyr, Bækkelagets SK

Lähde: Norjan Suunnistusliitto

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri