Huippusuunnistuskoulu opettaa suunnistustekniikkaa verkossa kilpailijoille ja harrastajille – maailmanmestarit asiantuntijoina

Kuvituskuva. Kuva: Touho Häkkinen

Kuvituskuva. Kuva: Touho Häkkinen

Viiden kerran verkkokurssi käynnistyy huhtikuussa.

(Kaupallinen yhteistyö)

Lumipeite väistyy kesään mennessä. Se on varma asia, vaikka tällä hetkellä lumettomasta suunnistuksesta joutuu vielä haaveilemaan. Huhtikuussa verkossa käytävä Huippusuunnistuskoulu onkin erinomainen tapa harjoitella omaa suunnistustaitoaan verkossa, jotta rasti löytyy varmemmin kevään kisoissa, iltarasteilla tai vaikkapa Jukolassa.

Huippusuunnistuskoulu-webinaareja käydään viiden viikon ajan keskiviikkoiltaisin. Verkkokurssin järjestää e-Coach ja sen on kehittänyt suunnistusvalmentaja Marko Vapa yhdessä suunnistuksen maailmanmestareiden Jani Lakasen ja Pasi Ikosen kanssa.

Suunnistuksen optimointia vauhdissa

Suunnistuksen yksi perimmäisiä haasteita on kyetä sovittamaan vauhti, rasitus ja suunnistustekniikka toisiinsa. Kovaa vauhtia ja korkealla sykkeellä maastossa etenevä suunnistaja ei voi lukea kartalta kaikkea tai tarkistaa jatkuvasti kompassia, vaan hänen on pyrittävä yksinkertaistamaan tekniikkaansa omaan taitotasoonsa ja vauhtiinsa nähden sopivaksi.

Verkkokurssin järjestäjät opettavat halukkaille sitä, mihin asioihin suunnistajan kannattaa kiinnittää huomiota eri tilanteissa optimoidakseen suunnistussuorituksensa sujuvuuden ja virheettömyyden.

SuunnistuskoulussaMarko Vapa on muun muassa kouluttanut liikunta- ja luontomatkailun opiskelijoita Rovaniemellä. Kuva: e-Coach

Webinaarien taustamateriaalina toimii 130-sivuinen diasarja, jonka Vapa on koostanut 12 vuoden aikana. Materiaali alkoi kasaantua jo vuosituhannen alussa Vapan saadessa tehtäväksi päivittää Suunnistusliiton valmennuskoulutusmateriaaleja.

- Sen jälkeen tuli pyyntö, että pitäisi saada universaali suunnistusoppi aikaiseksi. Vuosi kerrallaan olen sitten materiaalia tuottanut, kouluja pitänyt ja vasta-argumentteja käsitellyt, jonka kautta koulu on saanut nykyisen muotonsa, Vapa kertoo.

Maastosta verkkomaailmaan

Vapa on pitänyt Huippusuunnistuskouluja Rovaniemellä, Kemin seudulla ja Oulussa, ja viime syksynä häneltä pyydettiin opetuksen siirtämistä verkkomaailmaan, jotta muutkin pääsisivät siitä nauttimaan. Nyt suunnistusoppi on siis myös Pohjois-Suomea kauempana asuvien saatavilla.

Vapan mukaan kolmikko kertoo olevan materiaalin sisällöstä lähestulkoon samaa mieltä. Tosin miesten välillä on myös joitakin näkemyseroja esimerkiksi siinä, mitä suunnistajan pitäisi tehdä, kun rasti ei löydykään: Lakanen haluaisi opettaa suunnistajille vain yhtä pummaustekniikkaa, kun Vapan näkemys virheen minimoimisesta on laajempi. Kolmikko myös kertoo omia näkemyserojaan eri teemoihin liittyen luentojen aikana.

Huippusuunnistuskoulu on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille tasosta riippumatta. Vapan mukaan yleisön mahdollinen laaja tasoero suunnistusosaamisessa ei ole ongelma järjestelyille tai yleisölle.

- Huippusuunnistuskoulu opettaa lähtökohtaisesti nopeinta suunnistustekniikkaa eli sen näkökulma on alun perin ollut määrittää paras tapa suunnistaa, mikäli aikoo ottaa arvokisamitaleja.

IkonenPasiWOCAL2Pasi Ikonen on yksi Huippusuunnistuskoulun asiantuntijoista. Kuva vuoden 2014 MM-kisoista. Kuva: Aapo Laiho

Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin

Vuosien saatossa materiaali on kuitenkin täydentynyt myös vaihtoehtoisilla suunnistustekniikoilla, joita etenkin kokemattomampien suunnistajien kannattaa hyödyntää, mikäli taidot eivät vielä riitä nopeimpaan taktiikkaan. Joskus varmojen tekniikoiden hyödyntäminen voi olla hyväksi myös maajoukkuemenijälle. Alati kehittyvän iltarastisuunnistajankin kannattaa kehittää tekniikkaansa pienin askelin huippujen mallia kohti.

Verkkokurssin jokaiseen osioon sisältyy kommentointi- ja kysymysosio, jossa Lakanen, Ikonen ja Vapa vastaavat seuraajia askarruttaviin kysymyksiin. Aiemmin perinteisenä lähiopetuksena pidettyjen luentojen yhteyteen on aina kuulunut käytännön harjoitus. Nyt nettimaailmassa käydään läpi erilaisia suunnistusharjoituksia kartan ja toteutuneiden gps-jälkien avulla.

- Näytämme millaisia harjoituksia yksin tai seuroissa kannattaisi toteuttaa, Vapa kertoo.

Verkkokurssi alkaa keskiviikkona 4. huhtikuuta kello 18 ja tuolloin käsitellään suoritukseen valmistautumista, rastilta lähtöä ja reitinvalintaa. Huhtikuun aikana jatketaan suuntien lukemisesta matkan arviointiin ja korkeuskäyrillä suunnistamiseen sekä muotojen ja pisteiden käyttöön suunnistaessa. Päätöskerralla toukokuun ensimmäisenä keskiviikkona puhutaan rastinotosta ja siitä, mitä tulisi tehdä, kun tipahtaa kartalta tai rasti ei löydykään odotetusta paikasta.

LakanenJaniKRVKUJani Lakanen on mukana asiantuntijana Huippusuunnistuskoulussa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Viiden kerran live-verkkokurssin hinta on 20 euroa. Huippusuunnistuskouluun voi liittyä helposti, sillä järjestäjät antavat 7 päivän rahat takaisin -takuun. Osanottajilla on siis mahdollisuus nähdä ensimmäinen tai yksi viidestä jaksosta ja saada rahansa takaisin, jos tuote ei miellytäkään.

Huippusuunnistuskoulun ohjelma 2018

Ke 4.4. klo 18-20 Suoritukseen valmistautuminen, rastiltalähtö ja reitinvalinta
Ke 11.4. klo 18-20 Suuntasuunnistus ja kompassien erot suunnistustekniikoissa
Ke 18.4. klo 18-20 Matka ja korkeus: Käyräsuunnistus ja Jukola2018
Ke 25.4. klo 18-20 Muodot ja pisteet: Kartanlukutapojen erot
Ke 2.5. klo 18-20 Rastinotto ja pummaustekniikat

Huippusuunnistuskoulu yksilöille

Huippusuunnistuskoulu seuroille


Premiumsport.fi

ulvang banneri