Norjassa ehdotus yömestaruuskisojen ja erikoispitkän lakkauttamiseksi

Pohjois-Tröndelagin suunnistuspiirin puheenjohtaja entinen huippusuunnistaja Atle Dengerud ehdottaa, että Norjassa luovuttaisiin Norjan yömestaruuskilpailujen järjestämisestä vuonna 2013 ja erikoispitkän vuotta myöhemmin.

Pohjois-Tröndelagin suunnistuspiirin puheenjohtaja entinen huippusuunnistaja Atle Dengerud ehdottaa, että Norjassa luovuttaisiin Norjan yömestaruuskilpailujen järjestämisestä vuonna 2013 ja erikoispitkän vuotta myöhemmin.

Itse Atle Dengerud voitti Norjan yömestaruuden vuonna 1986 ja tänä vuonna hän toimii Norjan erikoispitkien mestaruuskisojen ratamestarina Steinkjerissä Trondeimista hiukan pohjoiseen. Nyt hän ehdottaa molempien kilpailumuotojen lakkauttamista Norjan mestaruuskisojen ohjelmasta.

Tulevassa Norjan Suunnistusliiton vuosikokouksessa 10.–11. maaliskuuta Dengerud ja Pohjois-Tröndelagin piiri tulevat esittämään yömestaruuskilpailujen ja erikoispitkän lakkauttamista mestaruuskilpailujen ohjelmasta. Ehdotuksesta tullaan äänestämään vuosikokouksessa ja mikäli Dengerudin ehdotus saa enemmistön äänistä taakseen, niin Norjan yömestaruuskisat ja erikoispitkät ovat historiaa. Äänioikeus on piirien edustajilla sekä kuudella liiton jäsenellä. Yhteensä ääniä voidaan antaa 58. Tasatilanteessa presidentin ääni ratkaisee.

Ehdotuksen mukaan perusteluina yö ja erikoispitkän lakkauttamiseen on mm. se tekijä että, uusien kilpailumuotojen tultua sekä kansainväliseen että kansalliseen mestaruuskilpailuohjelmaan Norjan mestaruuskilpailuja on yksinkertaisesti liikaa (6 yleisessä sarjassa ja 7 junioreille). Vähentämällä ohjelmasta kaksi kilpailua pois, olisi ehdotuksen mukaan saatavissa seuraavia positiivisia vaikutuksia: 1. fokusointi kansainvälisiin MM-kisaohjelmassa oleviin kilpailumuotoihin. 2. Norjan mestaruuden statuksen ja arvotuksen kasvattaminen sekä 3. Norgescupin parantaminen ja kehittäminen osakilpailuja lisäämällä.

Dengerudin mukaan yökisan lakkauttaminen ei ole uusi asia, vaan siitä keskusteltiin jo vuonna 1988. Dengerudin mukaan taustalla on puhtaasti urheilullinen ratkaisu, jolla keskityttäisiin enemmän niihin matkoihin, joita esiintyy myös kansainvälisissä arvokisoissa. Samalla voitaisiin myös juniorisuunnistajien rasitusta pienentää, kun arvokisoja ei ole liikaa. Norjassa matkustaminen kisapaikoille on vaivalloista ja vie paljon aikaa.

– Sprintti tuli MM-ohjelmaan vuonna 2001 ja tulee siellä pysymään. Sprintissä norjalaiset ovat huonoja ja toivottavasti siitä tämän ehdotuksemme kautta tulisi tärkeämpi myös Norjassa, perustelee Dengerud.

Norjan erikoispitkän mestaruuskilpailu on viime vuodet ollut perinteisen Blodslitetin yhteydessä ja se kilpailu tulee Dengerudin mukaan hyvin toimeen omillaan ilman mestaruusstatustakin.

Dengerudin ehdotus on herättänyt paljon keskustelua Norjassa ja tätä myös Dengerud itsekin on toivonut ennen vuosikokousta. Luonnollisesti se on saanut paljon myös vastustusta aktiivisuunnistajien joukossa. Maaliskuun vuosikokous siis ratkaisee kahden perinteisen kilpailun kohtalon Norjassa.

Lähde: OPN.no

ulvang banneri