Teinin voittoisa suunnistus meinasi päättyä keskeytykseen – ”Tiesin, että kulta on mahdollinen, mutta tottakai tämä lämmittää”

Marika Teini (kesk.), Tove Alexandersson (vas.) ja Simona Aebersold. Kuva: SSL

Marika Teini (kesk.), Tove Alexandersson (vas.) ja Simona Aebersold. Kuva: SSL

Marika Teini avasi komeasti Suomen mitalitilin suunnistuksen EM-kisoissa Sveitsissä. Teini otti keskimatkan Euroopan mestaruuden dramaattisessa kisassa. Kaksi vuotta sitten Teini oli EM-keskimatkalla kolmas.

Keskimatkan kilpailu sai dramaattisen lopun, sillä Teinin edeltä hylättiin Sveitsin Julia Gross, jolla jäi yksi rasti käymättä. Teini voitti EM-kullan vain kahdeksan sekunnin erolla ennen Ruotsin Tove Alexanderssonia, joka teki ison virheen toiseksi viimeisellä rastilla, ja Teini painoi väkisin ohi. EM-pronssia otti Sveitsin nuori lupaus, vasta 20-vuotias Simona Aebersold, jolle mitali oli ensimmäinen aikuisten arvokisoissa.

Teini voitti jo tiistaina oman karsintaeränsä ja osoitti taitavansa sujuvan suunnistuksen Sveitsin jyrkillä rinteillä. SK Pohjantähden tuore Euroopan mestari valmistautui keväällä EM-kisoihin Sveitsissä pitkällä leirillä, ja se tuotti makeimman mahdollisen tuloksen. Yksi ratkaiseva tekijä voittoon oli se, että Teini onnistui tekemään vaativassa maastossa lähes puhtaan suorituksen kilpasiskojen sortuessa yksi toisensa jälkeen suuriin pummeihin.

– Eilinen karsintajuoksu antoi itseluottamusta, sillä erävoitto tuli rennolla vauhdilla. Olen satsannut keskimatkaan paljon ja tiesin, että olen hyvä tällaisessa vaativassa suunnistuksessa. Tarkkaa sai mennä eikä saanut tulla kiireen tuntu. Tiesin, että kulta on mahdollinen, mutta tottakai tämä lämmittää, Marika Teini iloitsi uransa parhaasta sijoituksesta Suunnistusliiton tiedotteessa.

Teinin voitto oli lähellä päättyä keskeytykseen, sillä hän satutti jalkansa ojanylityksessä juuri ennen radan loppupuolella ollutta kilpailukeskuksen läpijuoksua.

– Hyppäsin jyrkältä ojaan, jossa terävä kivi pisti jalkapohjaan. Loppumatkasta ei paljon muuta kuin jalkaa pystynyt ajattelemaan, mutta onneksi sain silti suunnistuksen pysymään hallinnassa. Mietin vaan, että nopeesti pois täältä. Kyllä olisi harmittanut, jos mitali olisi kaatunut näin typerään syyhyn, sillä juoksureserviä jäi kyllä vielä, Teini kertoi ikävästä sattumuksesta radalla.

Muista suomalaisista Sofia Haajanen oli 10., loppumatkasta isoon virheeseen sortunut Maija Sianoja 24. ja Tuulia Viberg 46.

Teinin EM-kulta oli viides henkilökohtainen suomalaissuunnistajille. Edellisen kerran Euroopan mestaruuden suomalaisista voitti Heli Jukkola 2008.

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri