Jukolassa aloittelija selviää samoista rasteista kuin huiputkin

Jukolassa muiden suunnistajien lamput tekevät suunnistamisesta ainakin taaemmissa letkoissa helpompaa kuin yksin metsässä painellessa. Kuva: Touho Häkkinen

Jukolassa muiden suunnistajien lamput tekevät suunnistamisesta ainakin taaemmissa letkoissa helpompaa kuin yksin metsässä painellessa. Kuva: Touho Häkkinen

Vuoden 2018 Jukola tekee osallistujaennätyksen. Mutta milloin tietää olevansa suunnistustaitojen ja kunnon puolesta valmis selviämään Jukolan radoista?

Maailman suurimmassa suunnistusviestissä Jukolassa kaikentasoiset suunnistajat kiertävät samat radat. Kärjessä viilettää ammattisuunnistajia, mutta aloittelijakin selviää haasteesta.

‒ Iltarasteja on hyvä olla takana harjoitukseksi, mutta Jukola voi hyvin olla uuden suunnistajan ensimmäinen kilpailu, sanoo käsikirjan Suunnista kuin mestari kirjoittaja Outi Hytönen.

Kompassin käytön ja kartanluvun perustaidot on Jukolaan mielivien syytä hankkia ennen viestiä. Jukolassa suunnistaminen on kuitenkin helpompaa kuin yksilökisoissa.

‒ Suunnistajia on niin paljon, että maastoon syntyvät urat helpottavat suunnistustehtävää. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä sijaintia tai seuraavan rastin koodia ja tehdä yhteistyötä.

Venlojen viestin ja Jukolan lyhyemmät osuudet selviää läpi normaalilla peruskunnolla. Kävellenkään niihin ei mene aivan tuhottomasti aikaa, eli ei ole pakko jaksaa juosta. Jos aikoo pidemmille osuuksille, on varauduttava puolimaratonia tai vähän sitäkin kovempaa rasitusta vastaavaan suoritukseen.

‒ Jukolan radat eivät ole kilpailuiden vaativimmasta päästä. Rastipisteiden on oltava melko suuria kohteita, jotta suurempi joukko mahtuu leimaamaan. Rastien lähelle syntyy uria, mikä helpottaa rastien löytämistä. Myös juomapisteitä on tarjolla enemmän kuin tavallisissa kilpailuissa.

Jukolan ainutlaatuinen tunnelma syntyy yhteisöllisyydestä.

‒ Suunnistus on yksilölaji, mutta suureen viestiin valmistaudutaan ja siitä nautitaan yhdessä joukkueen kanssa.

Viimeistele Jukola-kuntosi ja tilaa Suunnista kuin mestari Premiumsportista tarjoushintaan 24,90 e!

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri