Suunnistuksen SM-kausi alkaa viikonloppuna keskimatkalla ja sprinttiviestillä

Kuva vuoden 2017 SM-keskimatkan karsinnasta Kangasalta. Kuva: Touho Häkkinen

Kuva vuoden 2017 SM-keskimatkan karsinnasta Kangasalta. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen SM-kausi käynnistyy viikonloppuna kahdella tapahtumalla. Lauantaina kilpaillaan keskimatkan Suomen mestaruuksista Valkealan Vuohijärvellä ja sunnuntaina sprinttiviestin Suomen mestaruuksista Keravan keskustassa.

Sprinttiviesti on uusi laji SM-ohjelmassa: mitaleita ratkotaan neljässä sarjassa ja joukkueessa on neljä suunnistajaa: kaksi naista ja kaksi miestä. Joukkueen naissuunnistajat aloittavat ja lopettavat viestin ja miehet hoitavat kaksi väliosuutta. Sprinttiviesti on ollut MM-suunnistuksen ohjelmassa vuodesta 2014 lähtien, ja kilpailut ovat poikkeuksetta olleet tapahtumarikkaita ja mielenkiintoisia: sen takaa neljä osuutta vauhdikkaassa tunnin paketissa.

SM-sprinttiviestissä joukkueiden kokonaismäärää on rajattu kilpailuteknisistä syistä, sillä kilpailu käydään suoraan finaalina. Joukkueet kilpailevat alueiden nimissä, tosin osa aluejoukkueista koostuu yhden seuran urheilijoista. Esimerkiksi yhden Päijät-Hämeen alueen nelikoista muodostaa Lahden Suunnistajat-37, jonka riveissä nähdään ankkurina Minna Kauppi.

SM-sprinttiviesti on osa Keravan Urheilijoiden 100-vuotisjuhlavuotta.

Lauantain SM-keskimatka Valkealassa ratkotaan suppamaastossa. Samassa maastossa järjestettiin Jukolan Viesti vuonna 1983 ja FIN 5 rastiviikko 1996. Maasto on nopeakulkuista mäntymetsää, mutta järjestäjien mukaan kovassa vauhdissa pitää suunnistajan olla herkeämättä tarkkana ja lukea korkeuskäyrät oikein.

Yle televisioi lauantain SM-keskimatkan kilpailun klo 15.30 alkaen TV2:lla. SM-keskimatka on Kansainvälisen suunnistusliiton maailmanrankikilpailu (WRE), joten mukana on runsaasti ulkomaalaisia. Heistä SM-mitaleista taistelee virallisesti Suomessa vakituisesti asuva viisikko Emily Kemp, Inga Dambe, Frederic Tranchand, Johan Runesson ja Olav Lundanes.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri