Jani Lakanen ensimmäistä kertaa kakkosjoukkueessa sitten vuoden 1996

Jani Lakanen SM-pitkällä viime syksynä. Kuva: Touho Häkkinen

Jani Lakanen SM-pitkällä viime syksynä. Kuva: Touho Häkkinen

Tamperelainen suunnistusseura Koovee julkisti joukkueensa Lahti Hollola Jukolaan tiistaina. Huomionarvoinen uutinen oli se, että lajin moninkertainen MM-mitalisti Jani Lakanen ei mahtunut ykkösjoukkueeseen.

Lakanen, 41, on kahdeksankertainen suunnistuksen MM-mitalisti kirkkaimpina kruunuina viestin maailmanmestaruus 2001 ja pitkän matkan MM-kulta vuonna 2006. Tulevana viikonloppuna hän vie toista osuutta Kooveen kakkosjoukkueessa.

Joukkuevalintoihin ei Lakasen mukaan sisältynyt dramatiikkaa. Itse asiassa Lakanen pudotti itsensä varamieheksi, kun ei päässyt haluamaansa vireeseen toukokuun lopussa käytyyn SM-keskimatkaan mennessä.

- Se oli toisaalta helpotus, ei missään nimessä pettymys, mutta samalla toki haluaisin olla sellaisessa kunnossa, että vahvistaisin edelleen ykkösjoukkuetta. Kooveen ykkönen on niin kova tänä vuonna Jukolassa, että minun pitäisi olla ihan huippuvedossa. Mikäli sellaiseen vireeseen pääsen Jukola-yönä, nautin täysillä myös kakkosessa juoksemisesta, Lakanen kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

LakanenJaniJukola2017TouhoJani Lakanen suunnisti viime vuonna kolmatta osuutta Kooveen ykkösjoukkueessa. Kuva: Touho Häkkinen

Lakanen muistuttaa, että toisella osuudella hänen mahdollisuutensa juosta kärjessä ovat yhtä hyvät kuin ykkösjoukkueessakin.

Edellisen kerran Lakanen putosi kakkosjoukkueeseen vuonna 1996 Mehtä-Jukolassa Rautavaaralla. Tuolloin polvivamma oli pakottanut 20-vuotiaan Lakasen pois juoksuharjoittelusta kolmen kuukauden ajaksi viestin alla. Tuolloin myös motivaatio tuonaikaisen seuransa Deltan kakkosjoukkueessa juoksemiseen oli hakusessa. Nyt ei.

Kooveen kakkonen yrittää parantaa historiansa parasta sijoitusta, joka on 17. sija Lappeenrannasta.

- En siis koe olevani "kakkosjoukkueessa”, hän miettii.

Konkarisuunnistaja on joutunut jättämään kaksi Jukolan viestiä juoksematta. Vuonna 1998 hänen seuransa Delta järjesti viestin Siuntiossa. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2008 Tampereella loukkaantuminen piti hänet poissa tapahtumasta. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan nyt hänen pitäisi jälleen olla poissa.

- Nyt 2018 olisi kiva tehdä poikkeus ja jatkaa hienoa menoa Jukolan yössä, vaativissa Hälvälän supikoissa, Lakanen sanoo.

Viime vuosina Lakanen on ollut mukana myös Kooveen valmennuspuolella. Tänä vuonna hän on vastannut naisten ryhmän eli Koovee Girls -ryhmän valmentamisesta.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri