SK Pohjantähti kamppaillut positiivisen ongelman kanssa

Sofia Haajanen korostaa maltin ja nöyryyden merkitystä Jukola-supikossa. Kuva: Seppo Ojanen/Kestävyysurheilu.fi

Sofia Haajanen korostaa maltin ja nöyryyden merkitystä Jukola-supikossa. Kuva: Seppo Ojanen/Kestävyysurheilu.fi

Venlojen viestin vakiosuosikilla SK Pohjantähdellä oli toukokuun SM-keskimatkalla neljä naista yhdeksän parhaan joukossa – vaikka Euroopan mestari Marika Teini ei ollut kilpailussa mukana.

Venla-joukkueeseen mahtuu kuitenkin vain neljä suunnistajaa. Teini on kuntoutunut jalkavammastaan, ja myös EM-kisoissa suunnistaneet Anna Haataja ja Sofia Haajanen ovat kaiken ollessa ja pysyessä kunnossa käytännössä varmoja nimiä vasta perjantaina julkistettavassa joukkueessa.

Marttiina Joensuu ja Heini Wennman ovat kumpikin olleet hyvässä kunnossa kevätkaudella.

‒ Olemme kaikki taas napsun verran parempia ja Marttiina ja Heini ovat kovemmassa kunnossa kuin viime vuonna, joten joukkueen valitsemisessa on ollut positiivinen ongelma, sanoo Sofia Haajanen.

Olipa kokoonpano ja juoksujärjestys mikä hyvänsä, perustaso riittää korkealle.

‒ Mutta nöyrä olo on maastoa kohtaan. Olemme yhdessä pohtineet, että siellä maltti on todella arvossaan. Eteneminen voi tuntua hitaalta ja välillä pitää malttaa jarrutella, mutta se on vain hyväksyttävä, Haajanen pohtii kaksi vuorokautta ennen Venlojen viestin starttia.

HaatajaAnnaSMPitkaTouhoAnna Haataja kuuluu SK Pohjantähden ykkäsjoukkueen vakiokalustoon. Kuva: Touho Häkkinen

Taso riittää korkealle

Pohjantähti on kuulunut jo monia vuosia suurviestien voittajasuosikkeihin, mutta vielä ei ole tärpännyt.

‒ Muutamalla kerralla on tullut virheitä, mutta muutamana vuonna olemme myös olleet tosi tyytyväisiä suoritukseemme. Se ei vain ole riittänyt voittoon, muut ovat olleet kovempia.

Ennakkosuosikin asema on sen verran tuttu, että siitä pohjantähteläiset eivät ota lisäpaineita.

‒ Jos olemme viestin jälkeen tyytyväisiä suorituksiimme, sijoituksella ei ole väliä. Oma tasomme riittää kuitenkin korkealle, Haajanen sanoo.

Viime vuonna Pohjantähti ei lähtenyt lentoon oikein millään osuudella ja loppusijoitus Venlojen viestissä oli kymmenes. Lappee-Jukolassa 2016 joukkue oli kolmas, vain minuutin voittajasta, sitä ennen Louna-Jukolasta irtosi neljäs sija. Olisiko nyt Pohjantähden vuoro?

Teini kuntoutunut

Marika Teini loukkasi EM-kisoissa jalkansa eikä ole kilpaillut sen jälkeen. Nyt Teini on valmiina palaamaan kisavauhtiin.

‒ Jalka on parantunut ennakoidussa aikataulussa ja olen viimeisen viikon aikana päässyt tekemään jo pari kovaa suunnistusharjoitusta. Kun jalan teippaa huolellisesti, ei Venla-osuuden pitäisi tuottaa ongelmia, Teini kertoo.

TeiniMarikaEOCMiddleSSLMarika Teinin edellinen kisastartti on EM-kultajuoksu toukokuun alussa. Kuva: SSL

‒ Odotan vaihtelevaa viestikilpailua, joka toivottavasti tulee olemaan vaativuudeltaan ennakkospekulaatioidemme tasoinen, ja jonka haasteet pystymme joukkueena selvittämään, hän miettii.

Haajanen puolestaan kertoo saaneensa EM-kisojen jälkeen tehtyä hyviä harjoitusviikkoja. Meno tuntuu hyvältä.

‒ Venlojen viesti jännittää aina ihan pahuksen paljon, niin nytkin, vielä kun tietää maaston vaativuuden. Pieni pelko maastoa kohtaan on itselleni hyvästä, silloin löytyy nöyryys tekemiseen.

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri