MS Parma on Jukolassa lähes aina 20 parhaan joukossa, muttei juuri koskaan 10 sakissa

Virolainen Peeter Pihl on suunnistanut MS Parmassa jo yli kymmenen vuoden ajan. Hollolassa hän suunnistaa neljättä osuutta.  Kuva: Jarmo Jokila

Virolainen Peeter Pihl on suunnistanut MS Parmassa jo yli kymmenen vuoden ajan. Hollolassa hän suunnistaa neljättä osuutta. Kuva: Jarmo Jokila

Seuran päätavoitteeseen aikaa vielä pari vuotta. Odotukset viime vuotta korkeammalla.

MS Parma on suunnistusseura, joka näkyy lähes poikkeuksetta joka Jukolassa kärkiletkassa. Seuran ykkösjoukkue on ollut vuodesta 2011 lähtien 20 parhaan joukossa joka kerta Kuopio-Jukolaa lukuun ottamatta, jolloin loukkaantuminen vei sijoituksen kauemmas.

Liedon Parman ja Mynämäen Suunnistajien -52 edustuspuolen yhteenliittymä on kilpaillut Jukolassa vuodesta 1999 lähtien ja sijoitus on huidellut 20 tietämillä käytännössä katsoen aina. Mutta vain kerran seura on onnistunut sijoittumaan 10 parhaan joukkoon, kun Lapualla 2007 joukkue tuli maaliin kuudentena.
Miesten valmennuksesta vastaava Samuli Salmenoja kertoo, että tämä on johtunut parista syystä.

- Viime vuosina meiltä on puuttunut seurasta aivan maailmanluokan huippuankkuri, jonka avulla top10 -sijoituksista nykyään taistellaan. Olemme myös usein tietoisesti sijoittaneet parhaita juoksijoitamme alkupään osuuksille varmistaaksemme sen, että pysymme kärjen mukana mahdollisimman pitkään ja saamme siitä irti kaiken mahdollisen hyödyn ja juoksijoillemme parasta mahdollista kokemusta kovista paikoista, Salmenoja kertoo.

Päätavoitteeseen vielä aikaa

MS Parma on yksi niitä harvoja huippuseuroja, jotka ovat pystyneet nostamaan omia junioreitaan ykkösjoukkueisiinsa. Nyt seuran painopiste on ollut 16-20 -vuotiaiden junioreiden kehittämisessä ja päätavoitteeseen eli vuoden 2020 Jukolan viestiin on vielä pari vuotta aikaa.

- Sitä ennen pyrimme ratkaisemaan myös puuttuvan huippuankkuriongelman, Salmenoja lupaa.

Mutta Parmalla ei ole mitään estettä menestyä Hollolassa viikonloppuna, vaikka päätavoitteeseen onkin vielä aikaa. Salmenojan mukaan odotukset ovat viime vuotta korkeammalla, sillä suppamaaston pitäisi sopia seuralle paremmin kuin viime vuoden rinnesuunnistus. Seuran virolaiset ja venäläiset suunnistajat ovat huomattavasti harjaantuneempia supikkoihin.

- Taktiikka on, että neljä ensimmäistä miestä hankkivat joukkueelle tukevan paikan kymmenen parhaan joukkoon ja kolme viimeistä miestä sitten puolustavat sitä paikkaa menestyksekkäästi. Jos olemme aiemmin joutuneet selvästi taipumaan viimeisillä osuuksilla, niin odotan nyt, että olemme yhä valmiimpia haastamaan muita pidemmälle kohti maalia. Tavoite on olla kymmenen joukossa, mutta sijoitus 15 joukossakin voidaan vielä laskea onnistumiseksi.

MS Parma suunnistaa Jukolassa seuraavalla joukkueella:

1.Yury Tambasau
2.Arto Talvinen
3.Akseli Ruohola
4.Peeter Pihl
5.Eero Heinonen
6.Artem Popov
7.Sami Hämäläinen

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri