Kooveen valttikortti Kratov arpoi osallistumistaan vielä edellisenä päivänä: "Vietin aikaa sänkyni kanssa toivoen parasta"

Kuva: Touho Häkkinen

Kuva: Touho Häkkinen

Koovee palasi vuoden tauon jälkeen Jukolan viestin voittokantaan Lahti-Hollolassa. Joukkue oli lopulta neljä ja puoli minuuttia hallitsevaa mestaria IFK Göteborgia nopeampi. Ero kolmanneksi sijoittuneeseen Paimion Rastiin kasvoi kahdeksaan ja puoleen minuuttiin.

Joukkueen avausosuutta vei Joni Hirvikallio. Hän saapui vaihtoon sijalla 15 reilut 50 sekuntia kärjessä avausosuudelta saapuneesta Lillomarkan Kris Jonesista. Hirvikalliolle Jukolan viestin voitto oli uran ensimmäinen.

- Totta kai se on iso juttu minulle. Olen sanonut, että aiemmin se on ollut unelma, mutta viime vuosina siitä on tullut tavoite. Joukkue on niin vahva, ja myös minun kuntoni on ollut hyvä, niin että on ollut mahdollista päästä mukaan joukkueseen, Hirvikallio sanoi.

Hirvikallio teki alussa jonkin verran virheitä ja oli väliajoissa välillä jopa sijalla 93 lähes kolme minuuttia kärjestä.

- Oli aika stressaava alku, tein ison virheen ensimmäiselle ja toiselle rastille. Siltikään ei tuntunut, että olisi ollut hirveät paineet ja olin melko rauhallinen. Jotenkin vain menetin kontaktin karttaan. Sen jälkeen yritin mennä tosi kovaa siellä, missä se oli mahdollista, Hirvikallio kertasi aloitustaan.

Toisella osuudella Topi Anjala nosti joukkueen viidenneksi eron kasvaessa alkuosuuksia viestissä hallinneeseen IFK Göteborgiin vajaaseen kahteen minuuttiin.

- Yritin tehdä omaa työtäni. Näin Jania (Kooveen kakkosjoukkueessa suunnistanut Lakanen), mikä oli mukavaa, koska Jani ei yleensä tee virheitä, joten silloin minun suoritukseni oli todennäköisesti myös hyvä. On kiva voittaa uudestaan, silloin ensimmäinen kerta ei ollut vain vahinko, Anjala kommentoi.

KratovOleksandr Kratov. Kuva: Touho Häkkinen

Viron maajoukkuesuunnistaja Lauri Sild koki haasteita pitkällä yöllä. Sild vaihtoi sijalla 12 reilut kuusi minuuttia IFK Göteborgin Vetle Ruud Bråtenista.

- Minulla oli paljon ongelmia kisan ensimmäisellä puoliskolla. En oikein päässyt sinuiksi maaston ja kartan kanssa. Oli vaikeuksia ja menetin aikaa. Jotenkin onnistuin menemään loppupuoliskon kuitenkin melko hyvin, Sild sanoi.

Viestin suurimmat ratkaisut Kooveen voiton kannalta nähtiin neljännellä osuudella. Oleksandr Kratov suunnisti osuuden kolme minuuttia nopeammin kuin kukaan muu ja nosti joukkueen minuutin erolla kärkeen. Polvivavoista kärsinyt Kratov arpoi osallistumistaan vielä edellisenä päivänä.

- Otin neljän päivän tauon juoksemisesta ja vietin aikaa sänkyni kanssa toivoen parasta. Eilen aamulla olin vielä lähellä olla juoksematta, mutta onneksi päätin yrittää. Aluksi tunsin kipua, mutta se ei häirinnyt suunnistustani millään tavalla. Teknisesti ei tuntunut niin hyvältä, mutta fyysisesti minulla oli vahva päivä, Kratov avasi.

KooveevikavaihtoKooveen viimeinen vaihto. Kuva: Touho Häkkinen

Kenny Kivikas turvasi viidennellä osuudella Kratovin hankkimaa etumatkaa. Vaihdossa ero toisena olleeseen IFK Göteborgiin oli kasvanut jo yli kolmeen minuuttiin.

- Ei tuntunut siltä, että minua olisi jahdattu. Yritin vain keskittyä omaan tekemiseen ja päästä metsästä pois niin nopeasti kuin mahdollista. En huomannut IFK Göteborgin Jens Wängdahlia, vaikka hän sanoi olleensa 20 metrin päässä minusta, koska keskityin vain suunnistamaan enkä halunnut vilkuilla taakseni, Kivikas kertoi.

Kuudennella osuudella Timo Sild onnistui pitämään Kooveen kärjessä, vaikka menetti etumatkan 50 sekuntiin. Sild selitti rastille numero 11 valitsemaansa erikoista reitinvalintaa sillä, että halusi ottaa varman päälle.

- Muistan, että ajattelin ennen päätöstä tämän vuoden Tiomilaa kun olimme kolmansia, mikä oli Kooveen paras sijoitus ikinä, mutta olimme silti todella pettyneitä. Tiomilan jälkeen tunsimme, että voimme Jukolassa näyttää pystyvämme paljon parempaan. Tiesin, että Kenny oli juossut todella hyvin ja minulla oli etumatkaa. Ajattelin, että on Danielin työ tuoda voitto kotiin, joten otin todella varman reitinvalinnan. Tiesin että minulla on tarpeeksi aikaa, Sild avasi.

Tällä kertaa 50 sekunnin etumatka riitti ankkuri Daniel Hubmannille, joka nappasi jo uransa neljännen Jukolan viestin voiton.

- Ehkä minun olisi pitänyt puhua Timon kanssa, että olisi voinut hankkia vähän ekstra sekunteja. Aina on vaikea juosta viimeinen osuus, olen tietysti hyvässä kunnossa ja tiesin, että jos teen vain työni, onnistun todennäköisesti pitämään meidät ykkösenä, Hubmann sanoi.

Kooveen ja Paimion Rastin lisäksi kymmenen parhaan joukkoon sijoittuivat suomalaisjoukkueista myös Kalevan Rasti ja Hiidenkiertäjät.

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri