Johan Runesson Kainuun Rastiviikon miesten voittaja – heinäkuun lopun ohjelmassa 10 starttia 13 päivässä

Kainuun Rastiviikon miesten kolme parasta. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kainuun Rastiviikon miesten kolme parasta. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

MM-joukkueen ulkopuolelle jääminen oli tamperelaistuneelle ruotsalaissuunnistajalle kova pettymys.

Tampereen Pyrinnön Johan Runesson oli suvereeni miesten pääsarjan voittaja, kun neljän osakilpailun Kainuun Rastiviikko saatiin päätökseen perjantaina.
Kajaanin Jormuan kylän maastoissa ruotsalainen kasvatti tasaisesti eroa ensimmäisinä päivinä, eikä voitto ollut missään vaiheessa uhattuna takaa-ajossa.
Johan Runesson ehti jopa tehdä kahden minuutin virheen kolmosrastille, eikä toiseksi sijoittunut Kooveen Oleksandr Kratov päässyt edes uhkausetäisyydelle. Maalissa hän tuuletti 2500 euron palkintoshekkiä yli kuuden minuutin erolla muihin.

- Yritin valmistautua tähän kisaan aivan kuin muihinkin, mutta se on vaikeaa, kun on kuusi minuuttia etumatkaa. Yritin myös säästellä itseäni, tässähän on vielä kaksi rastiviikkoa jäljellä, ruotsalainen totesi maalissa.

MM-kisat vaihtuivat rastiviikkoihin

Reilun viikon päästä Runesson jahtaa voittoa FIN5-rastiviikolla Seinäjoella ja Lapualla ja heti sen perään maailman suurimmassa henkilökohtaisessa suunnistustapahtumassa O-ringenillä Ruotsin Örnsköldsvikissä.

RunessonJohanKRVKUJohan Runesson kävi päätöspäivän rataa läpi yhdessä pääratamestari Jari Rajalan kanssa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Tampereella asuvan ruotsalaisen suunnitelmat muuttuivat dramaattisesti alkukesästä, kun sinikeltaisten maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvan suunnistajan näytöt eivät riittäneet Latvian MM-kisoihin. Siitä huolimatta, että Viron viime kesäisistä karkeloista maastomatkoilta tulivat sijat 8 ja 4 sekä viestistä pronssia.
Kisojen ulkopuolelle jääminen oli valtava pettymys.

- MM-valinnat tulivat juuri ennen Jukolaa. Yritin vain ohittaa koko asian, sillä Jukola on niin tärkeä kilpailu, mutta sen jälkeen olin viikon melkein tekemättä mitään, Runesson kertasi alkukesäänsä.

Jukolan jälkeen hän lähinnä auttoi seuratovereitaan Elias Kuukkaa ja Aleksi Niemeä heidän valmistautumisessaan juuri nyt viikonloppuna käytäviä Suomen joukkueen näyttökisoja varten. Muuten ei miestä lenkkipoluilla näkynyt. Lyhyen akkujen latauksen jälkeen hän päätti satsata kesän rastiviikkoihin.

Keväällä Norjaan?

Intensiivisen kesän jälkeen syksy kuluu maltillisemmin kisatessa. Tähtäimessä on kansalliset mestaruuskilpailut sekä maailman toiseksi suurin suunnistusviesti 25manna, jossa Tampereen Pyrintö puolustaa voittoa. Runesson on asunut jo pari vuotta Tampereella, eikä hänellä ole kiirettä pois.

- Asun jatkossakin Tampereella, sillä viihdyn siellä. Ehkä keväällä voi olla, että Pyrinnön kavereiden kanssa vuokraamme talon Norjasta, sillä niin moni meistä panostaa Norjan MM-kisoihin, rastiviikon voittaja maalaili jo kautta 2019.

"Puolustus hyvä"

Kolme rastiviikkoa tarkoittaa sitä, että Runesson kilpailee 14 starttia neljässä viikossa. Kuun puolivälistä alkaen hän kilpailee 10 kertaa 13 päivään. Ensi viikolla onkin syytä huilata ja seurata esimerkiksi jalkapallon MM-kisoja, jossa Ruotsi on selvittänyt itsensä kahdeksan parhaan joukkoon.

- Hienoa, kun ne kisat on menneet niin hyvin. Joukkueen peli ei ole ollut kauneimmasta päästä, mutta puolustus on ollut hyvä. Täytyy etsiä Tampereelta muita ruotsalaisia, joiden kanssa seurata matsia, heti aikaistetun palkintojenjaon jälkeen etelän junalle kiiruhtanut Runesson päätti.

Miesten sarjassa Oleksandr Kratov oli kakkonen kuusi minuuttia Runessonin takana. Vaajakosken Terän Toni Saari piti itsensä niukasti kolmantena. Kooveen Jani Lakanen sai Saaren näköetäisyydelle loppusuoralla, mutta Saari oli maalissa kolme sekuntia ennen Lakasta.

Naisten ykkönen Kainuun Rastiviikolla oli Inga Dambe.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri