MM-suunnistusten ensikertalainen Topias Ahola tietää potentiaalinsa

Topias Aholalla on kokemusta kolmista nuorten MM-kilpailuista. Kuva: SSL

Topias Aholalla on kokemusta kolmista nuorten MM-kilpailuista. Kuva: SSL

Ensimmäisiin MM-kisoihin ja aikuisten arvokisoihin lähtevä Topias Ahola nousi MM-joukkueeseen hiukan yllättäen, sillä katsastuksissa juostu sprintti ei antanut parasta näyttöä miehen kovasta juoksukunnosta.

- Katsastuksiin osui kauden huonoin sprinttisuoritus. Suomessa ei ole monia sprinttispesialistejä ja olenkin panostanut kesäkuusta lähtien täysillä sprinttiin. Tiedän olevani hyvässä kunnossa ja sen, että vauhtini on Suomen parasta. Suorituksenhallinta ei ole vielä maailmanluokkaa, mutta panostus on auttanut ja siinäkin on menty eteenpäin, Ahola kertoo vauhvuuksistaan ja kehityskohteistaan.

Kuopiossa asuva Ahola kertaa treenaavansa paljon, jopa 800 tuntia vuodessa. Leiritystäkin kertyy oman seuran, mikkeliläisen Navin kanssa joka vuosi monen kuukauden edestä. Edellisinä vuosina harjoittelua on haitannut armeijassa pahaksi äitynyt rasitusastma, joka on vihdoin tälle kaudella saatu hyvään kuntoon oikeilla lääkkeillä. Paluu takaisin lajin huipulle nuorten maajoukkueessa muutama vuosi sitten menestyneelle urheilijalle on ollut helpotus.

- Rasitusastman takia en ole pystynyt suunnistamaan viime vuosina omalla tasollani, mutta nyt olen vihdoin päässyt aikaisempaan hyvään kuntoon. Kevät meni vielä alakanttiin monesta syystä, mutta kesäkuusta lähtien asiat ovat menneet parempaan suuntaa, Ahola paljastaa urheilun ulkopuolisen elämän vaikutuksista kevään suorituksiin.

Taitopuolella Topias Ahola on saanut paljon apua kokeneelta maajoukkuesuunnistajalta Olli-Markus Taivaiselta. Mentaalipuoleen taas on muutaman vuoden verran keskitytty mm. uinnissa vaikuttaneen psyykkisen valmentajan Marko Malvelan kanssa ja askeleita on otettu eteenpäin myös tällä saralla.

AholaTopiasSSLTopias Ahola. Kuva: SSL

Vaikka Aholalla on kokemusta useammista nuorten arvokilpailuista, aikuisten kilpailuun lähteminen on uusi tilanne ja toki se jännittää. Pitkän tähtäimen tavoitteen toteutuminen ja pääsy aikuisten arvokilpailuihin ilahduttaa, vaikka tiedossa on, että nuori urheilija on vielä kehityskaarensa alussa.

- Nuorten MM-kilpailut ovat olleet välietappi kohti aikuisten arvokilpailuja. Olen mennyt joka vuosi eteenpäin harjoittelussa ja tiedän, että tulevina vuosina tasoni tulee olemaan vielä kovempi. Vielä en ole ajatellut paljon MM-sprinttiä, sillä tiedän, että lähtöviivalla saa jännittää ihan tarpeeksi. On hienoa lähteä näin kovatasoiseen kilpailuu idoleiden rinnalla, Ahola paljastaa ihailevansa kisoissa mukana olevia kansainvälisiä huippuja.

Vaikka ensimmäinen MM-startti aiheuttaa monenlaisia tunteita, Ahola tietää, että tärkeintä on lähteä hakemaan omantasoista suoritusta.

- Virheitä ei saa tehdä, jos aikoo päästä finaaliin. Sijoitustavotteita minulle ei ole, mutta jo finaaliin pääsy on kova näyttö, Ahola pohdiskelee ja kertoo olleensa muutaman vuoden takaisessa "MM-esikisassa", nuorten urheilijoiden Euromeetingissä sprintin kahdeksas, mikä tuo itseluottamusta Latvian MM-sprintin sopivuudesta nuorukaiselle.

MM-sprintti käydään lauantaina 4.8. Lue myös Anna Närhen mietteitä ennen kilpailuviikkoa.

Premiumsport.fi

ulvang banneri