Suomi menetti yhden miesten maapaikan Venäjälle suunnistuksen MM-kisoihin 2019

Fredric Portin analysoi suoritustaan keskimatkan jälkeen Latvian MM-kisoissa viime viikolla. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Fredric Portin analysoi suoritustaan keskimatkan jälkeen Latvian MM-kisoissa viime viikolla. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Suunnistuksen MM-kilpailut päättyivät Latviassa lauantaina. Kansainvälinen suunnistusliitto IOF julkisti maapaikkajaon vuoden 2019 kisoihin heti Latvian MM-viikon päätteeksi.

Suunnistuksen MM-kisoissa on käytetty viiden vuoden ajan maapaikkoja, kun keskimatkan ja pitkän matkan karsintakilpailuista luovuttiin. Aiemmin jokainen maa sai asettaa kolme urheilijaa joka matkalle, joista parhaat selvisivät karsinnan kautta finaaliin. Kun keskimatkan ja pitkän matkan karsintakilpailuista luovuttiin, piti suunnistajamäärää vähentää, jolloin kahdeksan parasta maata sai asettaa kolme urheilijaa jokaiselle maastomatkalle. Kahdeksan seuraavaa maata sai asettaa kaksi urheilijaa joka maastomatkalle ja loput maat yhden. Maiden välinen paremmuus ratkaistaan viestitulosten sekä urheilijoiden keskimatkan ja pitkän matkan tulosten perusteella kahdelta edellisvuodelta.

Viron 2017 ja Latvian 2018 MM-kisoissa Suomi saavutti ns. ykkösdivisioonan maista vähiten pisteitä, jonka johdosta se tippuu kakkosdivisioonaan ja saa asettaa ensi vuoden MM-kisoihin vain kaksi miestä. Suomen tilalle ykkösdivisioonaan nousee Venäjä, joka oli kakkosdivisioonan paras maa kahden viime vuoden tulosten perusteella.

Pieni ero Viroa vastaan

Suomi hävisi ykkösdivisioonassa Virolle vain seitsemän pisteen verran, joten kilpailu oli tiukka. Jos Suomi olisi kirinyt miesten viestissä ohi Tsekin ja Iso-Britannian, olisi Suomi pysynyt ykkösdivisioonassa.

Toisaalta mikäli Viron penkin alle mennyt viesti olisi mennyt vielä pari minuuttia huonommin, olisi sekin pelastanut suomalaiset putoamiselta. Huomattavaa on, että IOF:n rankinglistalla pitkällä matkalla on suurin painoarvo, eikä näillä matkoilla ole suomalaismenestystä nähty moneen vuoteen. Kahden maapaikan kakkosdivisioonaan nousevat Bulgaria ja Slovakia, kun taas Saksa ja Italia putoavat yhteen maapaikkaan.

TeiniMarika2WOC2018LongTouhoSSLNaisissa Suomi säilyttää kolme maapaikkaa. Kuvassa Marika Teini pitkällä matkalla. Kuva: Touho Häkkinen

Maapaikat vain pitkällä matkalla - naisissa ei putoamisvaaraa

Suomen maapaikkojen vähentyminen vaikuttaa vain pitkän matkan kilpailuun, sillä ensi vuodesta alkaen sprinttisuunnistuksen ja maastomatkojen MM-kisat järjestetään vuorovuosin. Näin ollen keskimatkan karsinta palaa takaisin ohjelmaan, johon jokainen maa saa asettaa urheilijoita saman verran. Sprintissä on aina ollut käytössä karsintakilpailu.

Naisten puolella Suomella ei ollut ongelmia säilyttää kolmea maapaikkaa. Naisissa kakkosdivisioonaan putoaa Iso-Britannia ja ykköseen nousee Tsekki. Kaksi maapaikkaa saa Australia ja Italia. Yhteen maapaikkaan joutuvat tyytymään Valko-Venäjä sekä Kanada, jolla ei ollut Latviassa lainkaan naisedustusta MM-kisojen maastomatkoilla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tarkemman taulukon ja pistelaskukaavan voi käydä katsomassa IOF:n sivuilta englanniksi.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri