Fredric Portin lopettaa maajoukkueuransa – perhe ja työ menee urheilun edelle

Kuva: Touho Häkkinen/Suunnistusliitto

Kuva: Touho Häkkinen/Suunnistusliitto

Viime vuodet Suomen suunnistusmaajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Fredric Portin lopettaa maajoukkueessa kuluvan kauden päätteeksi. Hän kertoo asiasta Ylen ruotsinkielisen urheilutoimituksen Yle sportenin haastattelussa.

- Jatkan varmasti suunnistuksen parissa, mutta vaihdan fokusta, enkä enää yritä olla koko ajan parempi. Yritän tullahuonommaksi niin hitaasti kuin mahdollista. Minulla ei ole enää paloa leirielämään ja maajoukkueaktiviteetteihin kuten aiemmin, Portin perustelee Yle Sportenin haastattelussa.

Portinin mukaan lopetukseen ei liity dramatiikkaa tai kriisiä. Hän haluaa yksinkertaisesti asettaa perhe- ja työelämän urheilun edelle. Elämä tarjoaa muitakin vaihtoehtoja ja mielenkiintoisia asioita.

Portinin mukaan päätös syntyi kauden aikana jo ennen Latvian MM-kisoja, jotka jäivät hänen mukaansa miehen viimeisiksi.

PortinFredricPitka2TouhoFredric Portin MM-pitkällä matkalla Virossa. Kuva: Touho Häkkinen

Norjan kausi jäi mieleen

Viidet MM-kisat käyneen Portinin uran paras henkilökohtainen sijoitus on 11. sija Viron MM-pitkältä viime vuodelta. Euroopanmestaruuskisoissa Portin oli vuonna 2016 saman matkan yhdeksäs. Portin on profiloitunut pitkälle matkalle ja hän on matkan suomenmestari vuodelta 2012. Lisäksi hänellä on useita SM-mitaleita keskimatkalta ja viestistä, joissa hänen seuransa Paimion Rasti on pärjännyt usein.

- SM-kisoissa olen tehnyt erittäin hyviä suorituksia, mutta kansainvälisesti en ole saavuttanut niitä sijoituksia, joita olen toivonut. Mutta en voi sanoa olevani tyytymätön. Yksittäisiä sijoituksia enemmän merkitsevät kaikki matkat, ihmiset ja muut asiat, mitkä kuuluvat urheilijan elämään, Portin jatkaa.

Huippu-uraltaan Portin muistaa erityisesti vuoden 2015, jolloin hän vietti kauden Norjan Haldenissa edustaen paikallista seuraa Halden SK:ta.

- Ympäristönvaihdos ja arki siellä oli mahtavaa, hän sanoo.

Portin ei ole vielä onnistunut voittamaan Tiomilaa tai Jukolan viestiä ja siksi vuoden 2015 viestit jäävät myös hieman kaivelemaan.

- Harmittaa vähän, että olimme tuolloin kakkosia sekä Jukolassa että Tiomilassa. Taistelimme voitosta, mutta kaaduimme kalkkiviivoilla. Itse tein todella hyvät juoksut molemmissa viesteissä, hän muistelee.

Portin työskentelee Suomen ruotsinkielisen suunnistusliiton FSO:n päävalmentajana ja aikoo jatkaa tehtävässä vastedeskin. Portin ei vielä osaa sanoa, nähdäänkö häntä maailmancupin päätöskierroksella Tsekissä lokakuussa, sillä hän loukkasi olkapäänsä Norjan maailmancupissa viikonloppuna.

-Juho-Veikko Hytönen

Yle Sporten: Portin vänder blad och trappar ner elitsatsningen – familjen och tränarrollen blir högsta prioritet: ”Brinner inte längre för lägerlivet”

Korjattu otsikkoa

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri