Course choise -menetelmä ensitestissä suunnistuksen maailmancupissa: ”Ei tämä ainakaan mitään täystyrmäystä urheilijoilta saanut”

Anna Närhi oli yksi kolmesta välieriin yltäneestä suomalaisnaisesta. Kuva Latvian MM-kisoista. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Anna Närhi oli yksi kolmesta välieriin yltäneestä suomalaisnaisesta. Kuva Latvian MM-kisoista. Kuva: Touho Häkkinen/SSL

Suunnistuksen MM-ohjelmaan vajaan kahden vuoden kuluttua lisättävä pudotussprintti aloitti maailmancupin finaaliviikonlopun Prahassa. Suomalaisittain tie nousi pystyyn välierävaiheessa, jossa Maija Sianoja, Alexandra Enlund ja Anna Närhi taistelivat hienosti pääsystä finaalikuusikkoon.

Suomen miehistä Otto Kaario ja Joni Hirvikallio selvittivät tiensä aamun karsinnasta puolivälierään, josta jatkopaikka ei enää auennut.

Maailmancupin pudotussprintin rankan päiväurakan veivät nimiinsä neljän startin jälkeen Sveitsin Judith Wyder ja Tsekin Vojtech Kral.

Pudotussprintin sähäkät vedot tuntuivat sopivan mainiosti Sianojalle, Enlundille ja Närhelle, joille karsinta ja puolivälierä eivät tuottaneet ongelmia.

- Kaksi ekaa starttia oli ihan hyvää tekemistä. Välierässä sain tehdä omaa työtä, lopun putkiosuudella hyppäsin vahingossa kartalla väärään kohtaan ja vedin pitkäksi portaikossa. Siinä tuli pataan 15 sekuntia ja kiinnioton jälkeen oli loppukiri syöty, kertasi neljänneksi erässään sijoittunut Närhi välieränsä ratkaisua Suunnistusliiton tiedotteessa.

Nuori Alexandra Enlund teki ennakkoluulottomat, mainiot suoritukset ja voi olla erittäin tyytyväinen ensimmäiseen esiintymiseensä maailmancupissa. Välierässä Enlundin sijoitus oli kolmas, kun erittäin kaksi parasta pääsi finaaliin. Myös Sianoja oli välierässään kolmas.

- Olen tosi tyytyväinen - oli kiva päästä ensimmäisessä maailmancupissa välierään. Juoksu tuntui hyvältä. En odottanut pääseväni näin pitkälle, välierässä oli aika hektistä menoa, piti välillä pysähtyä, Enlund pohti.

Pudotussprintissä oli käytössä uusi hajontamenetelmä. Siinä yhteen radan osaan oli tarjolla kolme eri ratavaihtoehtoa, jonka urheilijat valitsivat juuri ennen starttia. Tällä menetelmällä halutaan vähentää letkajuoksuja sekä tuoda mukaan enemmän taktista elementtiä.

- Paljon oli ennakkospekulointia tämän "course choice" -menetelmän toimivuudesta. En ole vielä ehtinyt gallupia tehdä, mutta ei tämä ainakaan mitään täystyrmäystä urheilijoilta saanut, jos ei myöskään varauksetonta kannatusta. Pääsääntöisesti asemat ja sijoitukset ratkaistiin maastossa, Kähäri arvioi tuoreeltaan.

Sianojalle jäi välierästä pari virhettä hampaankoloon, mutta jokainen startti kerryttää kokemusta uudesta kisamuodosta.

- Ihan hyvää kokemusta tuli. Mokasin parissa kohdassa välierässä, ne jäivät harmittamaan. Ykköselle olin katsonut hyvän reitin, mutta en osannut toteuttaa sitä. Luulin jo, että peli on menetetty. Kolmanneksi viimeisellä olin yhtä aikaa Wyderin kanssa, mutta en tiennyt tilannetta, Sianoja harmitteli.

Maailmancup jatkuu perjantaina sprinttiviestillä. Alla Suomen joukkueet:

FIN1 Anna Närhi, Joni Hirvikallio, Aleksi Niemi ja Maija Sianoja
FIN2 Sofia Haajanen, Otto Kaario, Olli Ojanaho ja Alexandra Enlund
FIN3 Anna Haataja, Severi Kymäläinen, Topi Syrjäläinen ja Sari Anttonen

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri