FK Göteborgista maailman paras suunnistusseura, Tampereen Pyrinnölle hopeaa, Topi Raitasen kiri toi Helsingin Suunnistajat kolmanneksi

IFK Göteborg jatkaa voittokulkuaan suunnistuksen suurviesteissä.

IFK Göteborg jatkaa voittokulkuaan suunnistuksen suurviesteissä.

Maailman suurimpiin suunnistusviesteihin kuuluva 25mannakavlen kisattiin lauantaina Tukholman kupeessa Hägerstalundin maastoissa Ruotsin pääkaupungin luoteispuolella.

Viestissä ratkaistaan epävirallinen suunnistusseurajoukkueiden maailmanmestaruus, sillä 25 hengen joukkueissa tarvitaan maajoukkuetason suunnistajien lisäksi eri ikäisiä miehiä ja naisia aina 14-vuotiaista yli 50-vuotiaisiin. Mukana viestissä oli lähes 10 000 suunnistajaa.

Ruotsalainen IFK Göteborg on ollut kärjessä viime vuosina suunnistuksen suurviesteissä voittaen sekä Jukolan että 10MILA:n miesten viestit ja taistelemalla kärkisijoista myös naisten puolella. Vihdoin seura onnistui valloittamaan myös arvostetun 25mannan. Voitto varmistui ilman maajoukkuetehtävissä Tsekissä suunnistaneita maajoukkuemenijöitä, tosin saman haasteen kanssa painivat lähes kaikki kilpakumppanitkin.

Göteborgilaiset pysyttelivät viestin kärjen tuntumassa koko viestinajan siirtyen ykköstilalle seitsemännellä osuudella. Viimeisellä kolmella osuudella Thomas Asp, Miri Thrane Ödum ja Fredrik Bakkman pitivät sinivalkoiset värit kärjessä ja reilu viisi tuntia kestäneessä kilpailussa seura voitti lopulta vajaan minuutin marginaalilla.

Viesti säilyi kuitenkin jännittävänä aivan loppuun saakka, sillä IFK Göteborg ei johtanut missään vaiheessa yli kahta minuuttia ja usea seura oli edelleen mukana voittokamppailussa.

Suomalaisseurat olivat hyvin edustettuina kärjessä, vaikka ykköstila lipesikin ruotsalaisille. Viime vuonna viestin voittanut Tampereen Pyrintö oli Johan Runessonin ankkuroimana toinen. Pyrintö jäi kilpakumppaneille viestin alkupuolella, mutta vahva loppu ja etenkin Lotta Karholan ja Runessonin suoritukset kahdella viimeisellä osuudella nostivat tamperelaiset toiseksi.

HS25mannaHelsingin Suunnistajat esittivät hienon joukkusuorituksen 25mannassa.

Erinomaisen joukkuesuorituksen tehnyt Helsingin Suunnistajat vei viestiä kärkipaikalla viestin alkupuolella ja pysyi kärjen tuntumassa tämän jälkeenkin. Yleisurheilukautensa päättänyt Topi Raitanen pistäytyi jälleen suunnistuksen puolella erinomaisella tuloksella. Raitanen lähti osuudelleen neljäntenä yhtä aikaa uppsalalaisen OK Linnén ranskalaisen Lucas Bassetin kanssa. Göteborg-Marjornan Mikael Eliassonin, Raitasen ja Bassetin kolmikko eteni osuuden tasatahtia ja viimeisten rastien jälkeen keskinäisen sijoituksen ratkaisu jäi loppukirin varaan.

Raitanen ei antanut suunnistuksen nelinkertaiselle MM-mitalisti Bassetille mitään mahdollisuuksia ja näin Helsingin Suunnistajat otti 25mannan pronssia. OK Linné oli neljäs ja Göteborg-Majorna viides.

Suomalaisseuroista 20 parhaan joukkoon sijoittuivat myös MS Parma (8.), Koovee (14.), Hiisirasti (15.), Angelniemen Ankkuri (16.) ja Hiidenkiertäjät (19.).

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri