Jere Pajunen palaa Ruotsista Kalevan Rastiin – ensi kesän tavoitteet suunnistuksen suurviesteissä ja polkujuoksuissa

Jere Pajunen Finnspringissä keväällä. Kuva: Touho Häkkinen

Jere Pajunen Finnspringissä keväällä. Kuva: Touho Häkkinen

Menestys Tiomilassa, Jukolassa ja Buff Trail Tourilla kiinnostaa takaisin Suomeen muuttanutta kolminkertaista Jukolan viestin voittajaa.

Suomen kansalliseen kärkeen suunnistuksessa kuluvan vuosikymmenen ajan kuulunut Jere Pajunen vaihtaa ruotsalaisen IFK Lidingön värit Kalevan Rastin paitaan kaudella 2019. Pajunen on edustanut joensuulaisseuraa aiemmin vuosina 2009-2016 ja voittanut muun muassa Jukolan viestin seurassa kolme kertaa. Kalevan Rastia edeltävän ajan Pajunen on edustanut Anttolan Urheilijoita, Mikkelin seudulla toimivaa Navia ja sitä edeltänyttä Mikkelin Suunnistajia.

Syksyllä Kuopioon muuttanut Pajunen tähtää ensi kaudella suunnistuksen puolella suurviesteihin. Kansainväliset kilpailut eivät enää ole panostuksen kohteena.

- Fokus on suurviesteissä Tiomilassa ja Jukolassa. Tosin tässä saa tehdä kunnolla hommia, jotta mahtuu ensi kaudella ykkösjoukkueeseen, Pajunen kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Kaksi vuotta Ruotsissa opettivat Pajuselle paljon lajista. Erityisesti ruotsalainen yhdessä treenaamisen kulttuuri inspiroi. Tukholman leutojen talvien lajiharjoittelun ansiosta 33-vuotias suunnistaja uskookin olevan hitusen parempi suunnistaja kuin edellisenä Kalevan Rastin vuonnaan.

- Uskon olevani monipuolisempi suunnistajana etenkin viestisuunnistuksen näkökulmasta. Yösuunnistajana menin varmasti eteenpäin, kun Ruotsissa tuli tehtyä kolme harjoitusta viikossa otsalamppu päässä. Viesteissä pääsin juoksemaan sellaisia osuuksia, mitä Kalevan Rastissa en varmasti olisi päässyt juoksemaan, muun muassa ankkuriosuutta viime kevään Tiomilassa vienyt Pajunen kertoo.

Saappaiden kokoa on siis kasvatettu. Pajusen ulkomaan visiitti saattoi jopa hyödyttää siis Kalevan Rastia

- Nyt kotiutetaan kahden vuoden investoinnit tulot, hän vitsailee.

PajunenJereKuopioTrailCup2009Jere Pajunen hallitsi Kuopio Trail Cupia vuonna 2016. Kuva: Kuopio Trail Cup

Buff Trail Tour tavoitteena

Viime kesän aikana Pajunen löi itsensä läpi myös polkujuoksuissa. Mikä oli syynä tähän aluevaltaukseen?

- Tuli jo aiemmin uhottua, että siinä lajissa voisin olla hyvä, joten sitä piti kokeilla. Polkujuoksu kulkee suunnistuksen kanssa käsi kädessä. Harjoitusmetodit ovat aikalailla samat, mutta polkujuoksut ovat omanlaisia taisteluita, joissa omaa ääripäätä saa etsiä ennen kaikkea fyysisen suorittamisen puolelta, Pajunen kertoo.

Suunnistusta hän ei kuitenkaan kokonaan jätä, sillä sen lajin taidollista elementtiä ei muista lajeista löydy. Suurviestikausi päättyy kuitenkin jo keskikesän Jukolaan, joten sen jäljeen on aika valloittaa jälleen viitoitettuja reittejä poluilla.

Polkujuoksun puolella tavoitteena on kotimaisen kilpailusarjan BUFF Trail Tourin kokonaisvoitto. Viime kesänä Pajunen voitti Bodom Trailin, Aulanko Tower Runin ja Pyhä Tunturimaratonin. Vaarojen maratonilla Henri Ansio jätti lopussa Pajusen taakseen ja näin sarjan kokonaisvoitto lipesi niukasti Ansiolle.

Kotimaisten polkujuoksujen lisäksi kalenteriin on merkattu myös skyrunning-kilpailut Keski-Euroopan vuorilla. Pajusen suunnitelmissa on kisata ainakin Ranskassa, Sveitsissä ja Andorrassa. Lajin maailmancup-tyylisessä sarjassa on myös suunnitteilla finaali, johon pääsee aiemmin kaudella parhaiten pärjänneet, joskin sarjan säännöt ovat vielä työn alla. Sinne pääsy vaatisi kuitenkin onnistumista aiemmissa kisoissa.

- Omien vahvuuksien kautta aion niihin kisoihin lähteä eli aloitan lyhyemmistä kisoista, jossa on mahdollista ylläpitää kovempaa vauhtia, Pajunen toteaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri