Suunnistusmaajoukkue hyödyntää GPS-seurantaa

gps110311_introHevoskuurin toimittaja tavoitti suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan Juhan Tainin Portugalin Portalegrestä. Kiireisen kisapäivän aamupalallakin Juhalla oli aikaa antaa muutama kommentti maajoukkueen uuden analysointimenetelmän käytöstä.

gps110311Analysointia GPS-seurannan avulla.

Hevoskuurin toimittaja tavoitti suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan Juhan Tainin Portugalin Portalegrestä. Kiireisen kisapäivän aamupalallakin Juhalla oli aikaa antaa muutama kommentti maajoukkueen uuden analysointimenetelmän käytöstä.

Juha, kuvaile muutamalla sanalla kuinka maajoukkue hyödyntää GPS-seurantaa?

- Kyseessä on siis Pekka Variksen systeemi, jota on jo useamman vuoden ajan käytetty kisojen live-seurannassa. Pekka kehitti meille oman ohjelman, jonka avulla voimme jälkikäteen analysoida urheilijoiden juoksemaa reittiä ja etenkin reitin nopeutta.

Kuulostaa hyvältä. Kuinka homma esimerkiksi Portugalin leirillä on käytännössä toiminut?

- Urheilijoilla on käytössään GPS:llä varustettu kello. Treenin tai kisan jälkeen tiedot puretaan kellosta ja sen jälkeen päästään vertailemaan urheilijoiden välisiä eroja. Illalla palaverissa käymme sitten läpi päivän radan rastiväli kerrallaan. Jos esimerkiksi laitamme kahden urheilijan seurantapallukat etenemään samaa väliä, saamme konkreettista tietoa eri reitinvalintojen välisistä eroista. Palavereissa käsitellään urheilijoiden tekemiä virheitä, tarkoituksena ei kuitenkaan ole morkata ketään tai ottaa jotakuta silmätikuksi. Tavoitteena on, että urheilijat oikeasti oppisivat virheistään, eivätkä toistaisi niitä kisasta toiseen.

Onko suunnistajien välillä havaittu suunnistusteknisiä eroja?

- Reitinvalinnoissa on paljonkin yksilöllisiä eroja. Jokaisella on oma tapansa toteuttaa rastiväli. Seurannassa urheilija voi kuitenkin huomata, ettei se oma tekniikka olekaan paras ja näin ollen hän muuttaa omaa tekniikkaansa. Yleisesti ottaen olemme havainneet rastityöskentelyssä todella merkittäviä eroja. Viisikymmentä metriä ennen rastia porukka on tasoissa, mutta rastiympyrätyöskentelyssä monilla on kehitettävää. Tätäkään ei oikein saisi selville ilman GPS-seurantaa. Tulevaisuudessa pystymme tekemään vieläkin tarkempia analyysejä. Voimme eritellä esimerkiksi rastivälin ensimmäisellä tai viimeiselle 50 metrille käytetyn ajan. Hyvää on ollut myös se, että urheilijat jaksavat oikeasti seurata analyysejä, Taini naurahtaa.

Maajoukkueen päätavoitteena on tietysti menestys elokuun MM-kisoissa Ranskassa. Millaiset haasteet siellä odottavat ja kuinka GPS-seurantaa aiotaan hyödyntää?

- Ranskassa urheilijoita odottavat kimurantit maastot, eikä oikeastaan kellään urheilijalla ole selvää kuvaa miten siellä pitäisi suunnistaa. Leireillä voimme selvittää eri reitinvalintojen välisiä eroja ja tietenkin sitä, mistä on nopeinta juosta. Kyse on pohjimmiltaan urheilijan itseluottamuksen parantamisesta. MM-kisan lähtöviivalla urheilijalla on oltava ns. takapihafiilis eli homma on hanskassa ja tunne kuin olisi menossa takapihalle suunnistamaan.

Kiitokset Juhalle. Hevoskuuri.fi seuraa aktiivisesti maajoukkueen menestystä.


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri